Greenpeace'ten Bakan Yıldız'a yanıt

Greenpeace, Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın "Nükleer santrali Greenpeace ile birlikte yaparız" sözlerine tepki göstererek, "Bu ifadeler nükleer atık değerinde" açıklaması yaptı.

cumhuriyet.com.tr

Danıştay'ın kuruluşunun 144. Yılı nedeniyle TBMM'de verilen kokteylde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın, nükleer santral projeleri ile ilgili yaptığı açıklamalara Greenpeace Genel Direktörü Uygar Özesmi'den gecikmeden yanıt geldi.

Bakan Yıldız'ın projeye ilişkin olarak "Biz bu nükleer santrali zaten Greenpeace ile birlikte yapacağız" sözü üzerine Genel Direktör Uygar Özesmi, "Bakanın Nükleer Santrali Greenpeace ile birlikte yapacağız sözleri nükleer atık değerinde, Greenpeace'in hazırladığı Enerji Devrimi raporu yenilenebilir enerjiler ve enerji verimliliği ile Enerji Bakanlığı'nı gerçek ve temiz enerji politikaları oluşturmaya, kirli ve tehlikeli enerjilerden vazgeçmeye davet ediyoruz" dedi.


"Türkiye'de nükleer santral yapılamayacak"

Greenpeace kurulduğundan beri nükleer enerjinin tehlikelerine dikkat çektiklerini belirten Özesmi, açıklamasında şunları kaydetti:

"Greenpeace nükleer enerji tehlikesinin halk ve gezegenimiz için kabul edilmez maliyetlerine dikkat çekiyor. Fransa'da, Japonya'da, Amerika'da, Güney Afrika'da, Türkiye'de ve her yerde nükleer enerjiye karşı çıkıyor ve yeryüzünden silinene kadar çıkmaya devam edecek. Türkiye'de nükleer santral yapılamayacak. Danıştay Akkuyu'da kurulması planlanan nükleer santralle ilgili, haklı gerekçelerle yürütmeyi durdurma kararı verdi, halkın yüzde 64'ü nükleer santral istemezken, sivil toplum kuruluşları, meslek odaları bu santrale karşı çıkarken, hala nükleer santralin ne pahasına olursa olsun yapılacağını söylemek, yargıyı ve halkın görüşlerini hiçe saymak anlamına geliyor. Bakan Yıldız, Akkuyu nükleer güç santraline karşı olan toplumsal tepkilerin ve hoşnutsuzlukların farkında ancak Yıldız, tepkileri dikkate almak yerine sempatik davranışlarla çevre örgütleri ve Greenpeace ile beraber hareket ediyor izlenimi yaratmaya çalışıyor."

Rusya Federasyonu ile Türkiye Cumhuriyeti arasında uluslararası antlaşma yoluyla nükleer santral yapılmasının önünün açılması ile Çevre Örgütlerinin bu anlaşmanın hukuka aykırı kısımlarına itiraz edilmesinin önüne geçildiğini söyleyen Özesmi, şu açıklamaları yaptı:

"-Santrali kuracak firma olan Rosatom'un Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunduğu Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu yasal gereklilikleri karşılamıyor. -Greenpeace, bu konuya yasal itirazını sundu.

Enerji Piyasaları Kurulu (EPDK) istisnasız tüm yatırımlarında hesaplanan toplam yatırım tutarının yüzde 20'si oranında asgari sermaye şartı getirirken Akkuyu nükleer santral güç santrali için bu oranı yüzde 5 olarak belirledi.

-21 Mart 2012 tarihinde Başbakan nükleer genelge yayınladı. Başbakan'ın tüm kamu kurum ve kuruluşlarına verdiği emir niteliğindeki şu sözlerdi: 'Projenin gecikmeye mahal vermeden zamanında tamamlanabilmesi için, kamu kurum ve kuruluşlarımızca her türlü iş ve işlemler ivedilikle sonuçlandırılacaktır'. Başbakan bir kez daha Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin inşasını hızlandırmak ve bürokratlarına gözdağı vermek ve Çevre Etkilendirme Değerlendirme (ÇED) sürecini etkilemek için baypass yolunu seçti.

-Danıştay, Mayıs 2012'DE Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin de dahil olduğu 1 bölü 100 bin ölçekli Mersin-Karaman Çevre Düzeni Planı'yla ilgili yürütmeyi durdurma kararı daha verdi."