Grafiğin ustasından'sessizler ve sesliler'

FMV Galeri Işık Teşvikiye, 16. Uluslararası Grafik Tasarım Günleri kapsamında, grafik sanatının duayen ismi Yurdaer Altıntaş'ın 'sessizler ve sesliler' başlıklı sergisine ev sahipliği yapıyor.

cumhuriyet.com.tr

Bugün sanatseverlerle buluşacak olan sergi, 30 Mayıs tarihine dek izlenebilecek.
Sergide, tiyatro ve sinema başta olmak üzere tasarladığı sanat afişleriyle uluslararası üne sahip olan Yurdaer Altıntaş’ın 2011 tarihli en yeni serisi “Siyah-Beyaz ve Sessiz”den işleriyle, İstanbul Film Festivalleri kapsamındaki özel gösterimler için hazırladığı yönetmen, film ve oyuncu afişleri, tiyatro oyunları, kendi sergileri ve festivaller için tasarladığı afişlerle beraber sunuluyor.

Usta tasarımcı Bülent Erkmen, sergiye ilişkin kaleme aldığı metinde Altıntaş’ın çalışmalarını şöyle anlatıyor: “Altıntaş’ın son otuz yıllık üretiminden parçalar, galeri mekânına tıpkı şehrin sahipsiz duvarlarına farklı zamanlarda asılmış afişler gibi yerleştirilmişler. Yurdaer’in eli, illüstrasyonla, harflerle, figürlerle ve boşluklarla oluşturduğu bütün resimlerde, görülebilecek veya hissedilebilecek bir yerde beliriyor ve yarım yüzyılı aşan kesintisiz ve yoğun bir mesaiyle oluşturduğu kendine özgü dili keşfetmemizde bize rehberlik ediyor.’’
 

Yurdaer Altıntaş

1935’de doğdu. 1957’de Güzel Sanatlar Akademisi Afiş Atölyesi’nden mezun oldu. 1964’te Türk Alman Kültür Merkezi’nde açtığı sergiyle ilk Türk grafik tasarım sergisini gerçekleştirdi. 1965’de Almanya’da yayımlanan Gebrauchsgraphik dergisinde çalışmalarına yer verilmesiyle yurtdışı yayınlarda yer alan ilk Türk tasarımcı oldu. 1968’de Grafik Sanatçıları Derneği’nin kurulmasına öncülük etti. Nasrettin Hoca resimlemeleri 1974’te Londra’da kitap olarak yayımlandı. 1974’de 2. Uluslararası Akdeniz Festivali’nde Türkiye’yi temsil etti.
1976’da DGSA. Uygulamalı Endüstri Sanatları Yüksek Okulu’nda (UESYO) öğretim görevlisi oldu, 1979’da okulun müdürlüğüne atandı. 1982’de İsviçre’de yayınlanan “Who is Who in Graphic Art” antolojisinde kendisine yer verildi. Uluslararası bienal ve trienallere çalışmaları kabul edildi. Altıntaş, 1995’de profesör oldu, 1996’da Grafik Tasarım Bölüm başkanlığına, 2001’de Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi yönetim kurulu üyeliğine atandı. 2002’de aynı üniversiteden emekliye ayrıldı.

1995’de dünyadan seçtiği grafik tasarımcılara çağrıda bulunarak Aksanat’ta Uluslar arası Çağrılı Afiş Sergisi düzenledi, gönderilen afişlerle Mimar Sinan Üniversitesi Grafik Bölümü’nde uluslararası afiş arşivinin oluşmasını başlattı. İsviçre, Polonya, Fransa, Amerika gibi ülkelerdeki müze ve arşivlere çalışmaları alındı, değişik ülkelerdeki yayınlarda çalışmalarına yer verildi. 2004’de Türk grafik tasarımına yaptığı katkılar nedeniyle ICOGRADA (International Council of Graphic Design Associations) tarafından kendisine ICOGRADA Başarı Ödülü verildi. 2009’da AGI (Alliance Graphique Internationale) üyeliğine seçildi. 2011’de Tüyap 21. Sanat Fuarında “Sanatçı Onur Ödülü” verildi.

Halen grafik tasarım alanında ürün vermeye devam etmekte olan Altıntaş’ın çalışmaları dünyada çeşitli müze ve arşivlerde yer almaktadır.