Gözler kritik davada

DTP'nin "sine-i millet" tehdidi, gözleri Anayasa Mahkemesi'nin 8 Aralık'ta esastan görüşeceği kapatma davasına çevirdi.

cumhuriyet.com.tr

Anayasa Mahkemesi uzun süredir gündeminde bulunan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, PKK'yi desteklediği ve "devletin bağımsızlığına, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı eylemlerin odağı haline geldiği" gerekçesiyle temelli kapatılması talebiyle DTP hakkında açtığı davayı, 8 Aralık Salı günü sonuca bağlayacak. Anayasa'da yapılan son değişikliğe göre Yüksek Mahkeme'nin bir siyasi partinin kapatılmasına karar verebilmesi için nitelikli çoğunluğun oyu gerekiyor.

Buna göre, kapatma kararı için Anayasa Mahkemesi'nin 11 asil üyesinin en az 7'sinin oyu gerekecek.


DTP'nin sine-i millet tehdidi

TBMM'de 21 milletvekili ile temsil edilen DTP ise kapatılması halinde sine i millete dönme kararı aldı. DTP'nin sine-i millet tehdidi ara seçim ihtimalini gündeme getirirken, Anayasa'ya göre ara seçim için 28 milletvekilliğinin boşalması gerekiyor. Bu durumda 3 ay içinde ara seçime gidilmesi gerekiyor. DTP milletvekillerinin istifa etmesi halinde halen 6 boş üyeliğin olduğu TBMM'de boşalan sandalye sayısı 27'ye yükseliyor.

DTP'nin İstanbul Bağımsız Milletvekili Ufuk Uras'ın da desteğini alması halinde ise boş üyelik sayısı 28'e çıkıyor. Ancak Anayasa'nın 84'ncü maddesi "İstifa eden milletvekilinin milletvekilliğinin düşmesi, istifanın geçerli olduğu TBMM Başkanlık Divanınca tespit edildikten sonra, TBMM Genel Kurulunca kararlaştırılır" hükmünü taşıyor. DTP milletvekillerinin istifasının kabulü içinse genel kurul salonunda bulunanlar arasından kabul oylarının ret oylarından bir fazla çıkması gerekiyor. Bu durum ise kulislerde DTP'nin kapatılmaya karşı uygulamaya koyacağı 'sine i millet' stratejisinin tutmayacağı şeklinde yorumlanıyor.