Göz kanlanmasını basite almayın
Gözdeki kanlanmanın ciddi hastalıkların belirtisi olabileceği ifade edildi.
cumhuriyet.com.tr
"Göz hastalıklarından biri glokom, yani göz tansiyonu hastalığıdır. Göz içi basıncının sıklıkla yükselmesi nedeniyle görme sinirinin hasara uğramasıdır. Ağrı başlamasıyla glokom hastalığı gözde kanlanma ile belirti verebilmektedir. Daha bir takım tedavi edilebilen hastalıklar da gözde kanlanma ile sonuçlanabilir. Bunlardan en sık görünenleri gözün iç zarının iltihaplanmalarıdır. Bunlar bahar mevsimlerinde yaygın olarak toplumda görülebilmektedir, mikrobik olarak bulaşabilmektedir."
Avunduk, gözdeki kanlanmanın basit bir sorun olmadığını belirtti. Erken tanı ve tedavinin ileride kalıcı hasarların ortaya çıkmasını engelleyeceğini ifade eden Avunduk, "Gözde kanlanmaların büyük çoğunluğu yüzde 90-95'i basit kanlanma dediğimiz, konjuktivitlerden kaynaklanan kanlanmadır. Daha ciddi kanlanmalar daha düşük orandadır. Bunlar yüzde 5-10 oranındadır. Yüzde 90-95 yüksek bir oran değil ama yüzde 5-10 oran da düşük oran değildir. Sonuçta, gözde kanlanma görme kaybına yol açma potansiyeli olan bir bulgudur" dedi.
Lens kullanımı
Avunduk, lenslerin kozmetik amaçlı veya gözlük takmak istemeyen bireylerde gözlüğe bir alternatif olarak kullanılan enstrümanlar olduğuna işaret etti.
Lensin temiz kullanılmasına çok dikkat edilmesi gerektiğini dile getiren Avunduk, "Lenslerin temiz kullanılması gerekir. Temiz kullanılmadığı zaman bunlar gözde enfeksiyonlara yol açabilir. Enfeksiyonlar gözün saydam tabakasını tutup, gözün içerisine kadar yayılabilir. Sonucunda ise görme kaybına kadar gidebilecek hiç istenmeyen olaylara yol açabilir" şeklinde konuştu.Avunduk, ileride oluşacak ciddi olaylardan kaçınmak için lenslerin gündüz takılıp gece çıkarılmasını önerdi.