"Görevini kötüye kullanana 2, yuh çekene 3 yıl"
TBMM'de, 'Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun Tasarısı'nın görüşmeleri başladı.
cumhuriyet.com.trDevlet Bakanı Faruk Özak, komisyon üyelerine tasarının içeriği hakkında bilgi verdi.
CHP Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ünlütepe, milletvekillerinin hızlı bir program yüklemesiyle karşı karşıya bulunduğunu söyledi. Siyasal ömrünü tamamlamak üzere olan bir parlamentonun, toplumu ve rejimi ilgilendiren düzenlemeler yapmasını doğru bulmadığını belirten Ünlütepe, tasarıda önemli eksikler bulunduğunu ifade etti. Tasarının, Türk Telekom Arena Stadı'nda yaşanan olayların hemen ardından getirilmesini manidar bulduklarını belirten Ünlütepe, ''İsterseniz, 'Sayın Başbakan stadyuma girdiğinde herkes ayağa kalkar ve alkışlar' maddesini de koyabiliriz buraya'' dedi.
CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek de stadyumlarda ''yuh çekenlere'' tasarıyla 6 ay ile 3 yıl arasında ceza öngörüldüğünü öne sürerek, ''Görevini kötüye kullanan memura 2 yıl, yuh çekene 3 yıl olur mu böyle bir şey'' sorusunu yöneltti.
-TARTIŞMA-
CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, Komisyon Başkanı AKP Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya, komisyonun gelecek gündemine ilişkin bilgi verirken araya girerek, ''Bu patent tasarısını, 2 senedir buradayız neden getirmedin de şimdi getiriyorsun'' diye bağırdı. Öztürk, ''Arkasından kalkıp, 'Yargıtay Kanununu getiriyorum, buna çalışacağız' diyorsun. Niye bu zamana topluyorsun? Saygısızlık yapıyorsunuz bize. Ondan sonra kalkıp parlamentoda krizden bahsediyorsun, sen yaratıyorsun krizi. Bunlar neye göre gündeme alınıyor'' şeklinde tepki gösterdi.
Bazı AKP'li milletvekillerinin ''rahatsız oluyoruz'' şeklinde uyarılarına Öztürk, ''Rahatsız oluyorsan ol. Bu durumdan rahatsız olmuyorsun da benden mi rahatsız oluyorsun? 'Bu tasarı neden şimdi geliyor? Ben bunu ne zaman okuyacağım, kiminle tartışacağım?' diye sormuyorsun ama'' yanıtını verdi. Bu sözler üzerine ayağa kalkan AKP Konya Milletvekili Ali Öztürk ise Ali Rıza Öztürk'e ''çık dışarı'' diye bağırdı. Bunun ardından Ali Rıza Öztürk de Ali Öztürk'e ''Çıkmıyorum. Burası senin babanın şirketi mi'' şeklinde tepki gösterdi.
Tartışmanın ardından söz alan Ünlütepe, hiçbir muhalefet partisi milletvekiline ''çık dışarı'' şeklinde hitap edilemeyeceğini belirterek, Ali Öztürk'ün Ali Rıza Öztürk'ten özür dilemesini istedi.
Komisyon Başkanı İyimaya, tekrar söz alarak, ''Muhalefet demokrasinin vazgeçilmezidir. Tahammül sınırlarını aşan saldırılar karşısında sabır gösteriyorum, demokrasi terbiyem gereği. Ayrıca tüm insanları ve komisyon üyelerimi seviyorum. Bu duygu sabır damarlarımın genişlemesine neden oluyor'' diye konuştu.
Devlet Bakanı Özak da Meclis'te veya bir komisyonda bile şiddet yaşanırken, sporda şiddetin önlenmesinin ne kadar önemli olduğunun görüldüğünü söyledi.
CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ünlütepe'nin bazı sorularını da yanıtlayan Özak, son 5 yıl içerisinde 5 bin 725 kişinin sporda yaşanan şiddet olaylarına karıştığının belirlendiğini söyledi.
Konuşmaların ardından, Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Yasa Tasarısı, alt komisyona sevk edildi.
Yargıtay ve Danıştay'a yeni daire tasarısı tepki çekti
Komisyonda toplantıya geçilmeden önce tartışma yaşandı. Komisyon görevlileri, toplantı başlamadan önce, yarın görüşülecek olan Yargıtay ve Danıştayda yeni daireler kurulmasını öngören yasa tasarısının metnini üyelere dağıttı. CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek ile Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, buna tepki gösterdi.
Tasarının üyelere yeni dağıtıldığını, inceleme imkanı bulmadıklarını belirten Köktürk, Komisyon Başkanı Ahmet İyimaya'ya, ''Bu saygısızlıktır. CHP olarak bu tutumu protesto ediyoruz. Komisyonu çalıştırmak mı, yoksa çalıştırmamak mı istiyorsunuz? Bu tasarıyı üyelerden kaçırmak suretiyle son derece usulsuz bir çalışma yöntemi benimsiyorsunuz. Bu ayıp bir şeydir. Türkiye'de hukuk devletinin ortadan kaldırıldığı, Adalet Komisyonunun bu uygulamalarıyla açık ve somut şekilde ortaya çıkmaktadır. Parlamentoda yanlış şeyler oluyor. Bunlar yakışmıyor'' dedi.
Üyelere tasarıyı inceleyecek zaman bırakılmadığını savunan Köktürk, sporda şiddet ile ilgili tasarıyı görüşmeye gelirken, başka bir tasarının kendilerine dağıtıldığını söyledi. ''Bu tasarıyı üyeler ne zaman inceleyecek de görüşlerini açıklayacak'' diye soran Köktürk, Yargıtay, Danıştay, Anayasa Mahkemesi gibi temel kurumların görüşüldüğünü, buna karşılık yargı kurumları ve üniversitelerden görüş alınmadığını ifade etti.
"Biber gazı ile geleceğiz"
CHP'li Turgut Dibek de İyimaya'ya, ''Siz gelmeden arkadaşlara söyledim; eğer böyle yaparsanız yarın biber gazıyla geleceğiz. Tedbirli gelin'' demesi, komisyonda gülüşmelere neden oldu.
Dibek, Yargıtay ve Danıştay ile ilgili tasarının görüşmelerinin haftaya bırakılmasını isteyerek, ''Günler torbaya mı girdi? Yoksa arkadaşlar 'zamanımız az mı kaldı' diye düşünüyor? Biraz empati yapın. Biz size böyle yapsaydık siz kıyameti koparırdınız'' diye konuştu.