Google, Brancusi'nin 'ucubelerini' andı

Google, Bülent Ecevit'in "Boşluktaki Kuş" adlı heykeli için şiir yazdığı, heykel sanatının en büyük isimlerinden biri olan, büyük Romen Heykeltraş Constantin Brancusi'nin doğum gününü, heykellerinin parçalarını harf olarak kullanarak oluşturduğu "doodle" ile andı.

cumhuriyet.com.tr

Google'un ana sayfasına girenler Brancusi'nin tanınmış heykellerinden parçalarla karşılaştılar. Google'un "l" harfi ise dahi Romen Heykeltraş'ın "Boşluktaki Kuş" adlı heykelinden oluştu. Soyut boşluktaki kuş heykeli eski Başbakan Bülent Ecevit'i büyülemiş ve Ecevit Brancusi hakkında en bilinen şiirlerinden birini yazmıştı. Ecevit "Brankuş" adlı şiirini yazdığı heykeltraşla ilgili olarak, "Brancusi'nin Boşluktaki Kuş ve ressam Monet'nin Buzların Çözülüşü adlı tabloları beni çok etkiledi. Brancusi'nin beni en çok etkileyen özelliği, heykelde, yani yontuda soyutlamayı en son sınırlarına götürmesine rağmen, özünde doğadan hiçbir zaman kopmamış olması. Romanya'da yaşadığı şehirden sonra, Paris'e gitmiş. Son heykellerinin esin kaynağı olarak yüzyıllardır ırmağın, suyun yonttuğu taşlardan esinlenmiş. O taşları toplamış, doğayı soyutlarken, doğanın özüne varmış. Ve bir de bir mistik tarafı var, deyim yerinde ise bizim tasavvuf anlayışımıza varan her şeyi tekliğe indirgemiş" demişti.

Constantin Brancusi

Karpat dağlarındaki yoksul bir köyde 19 Şubat 1876'da dünyaya gelen Constantin Brancusi, yaşamının son yıllarında ise dünyayı büyüleyen göz kamaştırıcı ve maddi her biri bir servet değerinde heykellerle sanat tarihine damgasını vurmuş bir isim haline geldi. Romanya'nın komünist hükümeti tarafından reddedilen Paris'teki Brancusi bunun üzerine koleksiyonunu Fransa devletine miras bıraktı. Paris'de Pompidou modern sanatlar merkezi yakınlarında bulunan Brancusi atelyesi yenileştirilip Brancusi'nin ölümündeki aynı şekle sokuldu ve bu koleksiyon bir müze olarak halka açılırken Paris'e yapılan turların vazgeçilmezleri arasında yer aldı.

Brancusi'nin çalışmaları hakkında ayrıntılı bilgi almak isteyenler Google logosu üzerine "tıklamaları" gerekiyor.