Gökyüzünden tohum yağdı
Doğal Tarım Merkezi’nin, üniversitelerin uçuş kulüplerinin işbirliği ile yaptığı “Tohum Topu Projesi” Ankara’da gerçekleştirildi. İçinde akasya, alıç, yabani erik tohumları bulunan binlerce tohum topu, yamaç paraşütü yapan gençler tarafından gökyüzünden doğaya salındı. Proje ile, iklim değişikliği ve orman yangınları sonucu zarar gören bitki örtüsünün yeniden canlandırılması hedefleniyor.
Sena YaşarDoğal Tarım Merkezi’nin öncülük ettiği “Tohum Topu Projesi”, Gazi Üniversitesi Havacılık Topluluğu ve Uçuş Kulübü, ODTÜ Havacılık Topluluğu ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Havacılık Topluluğu öğrencilerinin işbirliği ile Ankara’da gerçekleştirildi. Doğal Tarım Gönüllüsü Gülden Atasoy’un öncülüğündeki öğrenciler, proje kapsamında bölge iklimine uygun olan akasya, alıç, yabani erik tohumlarını, kırmızı kil toprak ile karıştırararak top haline getirdi. Topların içine, toprak üzerinde yeşil bir tabaka olmasını sağlamak ve toprağı canlandırmak amacıyla fiğ ve yonca tohumları da eklendi. Toplar, şekil verildikten sonra 3 gün gölgeli bir alanda kurumaya bırakıldı. Toplar kuruduktan sonra ise, Havacılık Topluluğu’ndaki öğrenciler, 27 Kasım tarihinde uçuş alanları olan Ankara Gölbaşı Ahiboz bölgesinde paraşütle havalandıktan sonra, tohum toplarını gökyüzünden doğaya saldı.
Neden ‘tohum topu’?
Doğal Tarım Gönüllüsü Atasoy, projenin detaylarını Cumhuriyet Anadolu’ya anlattı. Atasoy, “Neden ‘tohum topu’ diye soracak olursanız; hem ağaç dikiminden daha kolay, hem de ağaçların yaptığı gibi tohumları doğaya bırakıyoruz ve doğa hangi tohumun çıkacağına kendisi karar veriyor” dedi. İklim değişikliğine karşı bir farkındalık yaratmak istediklerini belirten Atasoy, “Etkinliklerimiz dünya çapında yapılıyor. Geçen ay İtalya’nın Sicilya bölgesindeki 15 hektarlık yanmış bir alan, bu yöntemle tohumlandı. Yunanistan, Filistin, Arjantin ve katılacak başka ülkelerde de etkinlikler düzenlenecek. Türkiye’de çeşitli illerde de tohumlama yapıyoruz. Projemizin, AB Projesi seçilme ihtimali var” diye konuştu. Etkinlik için yalnızca kırmızı kil ve çeşitli tohumlara ihtiyaç olduğunu kaydeden Atasoy, “Tohum topunu; çeşitli bitki tohumlarını kil toprakla karıştırıp, 20-25 dakika elle yoğurup yuvarlıyoruz. Yaptıktan sonra gölgeli bir alanda kurutup 3 gün sonra istediğimiz yere saçabiliyoruz. Bir bakmışsınız saçtığınız tohumlardan bir orman olmuş” ifadelerini kullandı.
‘TOHUMLARI UÇUŞLA BİRLEŞTİRDİK’
Gazi Üniversitesi Havacılık Topluluğu eğitmeni Onur Özkan ise, projeyi heyecanla karşıladıklarını belirterek, “Doğal Tarım Merkezi’nden Gülden Atasoy’un projeyi bize tanıtmasının ardından bunu Ankara’da nasıl yapabiliriz diye düşündük. Aklımıza gelen en iyi fikir ise, bu projeyi en severek yaptığımız iş olan ‘uçmakla’ birleştirmek oldu. Ankara’da bulunan diğer üniversitelerin havacılık toplulukları ile tohum toplarını ellerimizle yaptık. Tohum topları kuruduktan sonra da her zaman uçtuğumuz Racon tepesinden kalktık ve tohumları gökyüzünden saçıp toprak ile kavuşturduk. Bir doğa sporcusu olarak doğa adına böyle bir iş yapmak son derece mutluluk vericiydi” dedi. ANKARA