Göçle gelen entegrasyon sorunu

Avrupa Birliği ve İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen İç Göç Entegrasyon Projesi (İGEP) kapsamında yapılan çalışmalarda, İzmir'e göç ile gelen fakat kente uyum sağlayamayan 771 çocuk belirlendi. Konuyla ilgili konuşan İzmir Vali Yardımcısı Haluk Tunçsu, çocukların sosyolojik hayatın içinde karşısına çıkan en büyük engellerden birinin göçle gelen entegrasyon sorunu olduğunu söyledi.

cumhuriyet.com.tr

Finansmanı Avrupa Birliği tarafından sağlanan ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin de ortağı olduğu İç Göç Entegrasyon Projesi (İGEP) tüm hızıyla sürüyor.

Ocak ayında başlangıç toplantısı yapılan proje kapsamındaki 'Geniş Katılımlı Yerel Paydaş Toplantısı ve Çalıştayları' Tarihi Havagazı Fabrikası'nda düzenlendi. Toplantıya İzmir Vali Yardımcısı Haluk Tunçsu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Serpil Baran, Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Prof. Dr. Hülya Güven, İGEP Takım Lideri Luc Zwanenepoel'in yanısıra kentteki proje ortakları katıldı.

Açılış konuşmalarında söz alan İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal İşler Dairesi Başkanı Prof. Dr. Hülya Güven, toplantının geleceğe yönelik planlamalara yön vereceğini söyledi.
İzmir Vali Yardımcısı Haluk Tunçsu ise çocukların sosyolojik hayatın içinde karşısına çıkan en büyük engellerden birinin göçle gelen entegrasyon sorunu olduğunu söyledi. Tunçsu, "Pilot il olarak yaptığımız çalışmada, dezavantajlı ve kente uyumu sağlanması gereken, risk altında 771 çocuk belirledik. Göçün dinamik yapısı göz önüne alındığında, İGEP'in mutlu çocukları yaratma konusunda bir kilometre taşı olacağına inanıyorum" dedi.

İGEP Uzmanı Gökhan Menteş de, proje ortağı olan İstanbul, İzmir, Ankara ve Bursa'da önümüzdeki haftalarda derinlemesine mülakatlar yapılacağını ve ihtiyaç analizlerinin belirleneceğini söyledi. Menteş, söz konusu arazi çalışmasının Haziran ayı sonunda tamamlanacağını kaydetti.

Proje ortaklarının fikir ve yönlendirmeleriyle zenginleştirilmesi hedeflenen toplantı, sağlık ve sosyal yardım hizmetleri, istihdam politikaları, yerel toplumla bütünleşme, kentsel hizmetler, çevre ve enerji, koordinasyon ile bilgi yönetimi olarak belirlenen konularda oluşturulacak 'Çalışma Grupları'nın da ilk hazırlık toplantısı olma niteliğini taşıyor.