Göç sorunu Antalya'da ele alınıyor
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM), Göç, Mülteciler ve Nüfus Komisyonu Göç Alt Komisyonu, ekonomik kriz koşullarında göçmenlerin yaşadıkları sorunları ele almak üzere Antalya'da toplandı.
cumhuriyet.com.trAKP Antalya Milletvekili, AKPM Türk Delegasyonu ve Göç Alt Komisyonu Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu, toplantıdan önce gazetecilere yaptığı açıklamada, AKPM'nin 10 alt komisyonundan biri olan Göç, Mülteciler ve Nüfus Komisyonu'nun toplantılarından birinin her yıl Fransa dışında bir ülkede yapıldığını, bu toplantının da Antalya'da yapılmasının kararlaştırıldığını bildirdi.
Toplantıda ekonomik kriz döneminde göçmenlerin yaşadıkları sorunların ele alınacağını kaydeden Çavuşoğlu, toplantıya AKPM üyesi, çeşitli ülkelerden milletvekilleri, üst düzey bürokratlar, uzmanlar, özel sektör ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle akademisyenlerin katıldığını söyledi. Toplantıda, göçmenlerin uyum sorunu, ekonomik kriz zamanında göçmenlerin yaşadıkları zorluklar, geri dönme konusunda yaşanan sıkıntılar, ülkelerin ve göçün merkezi olan ülkeler ve göçün ev sahipliğini yapan ülkelerde yaşanan sorunları değerlendireceklerini anlatan Çavuşoğlu, ayrıca yurt dışında okuyan yabancı öğrencilerin sorunlarının da tartışılacağını belirtti.
Ekonomik krizde tersine göç
Çavuşoğlu, bir gazetecinin, ekonomik kriz dönemlerinde gelişmiş ülkelere göç edenlerin, ülkelerine doğru tersine göç başlattıklarını ifade etmesi üzerine, şunları söyledi: ''İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra insan hareketinin en yüksek olduğu dönemi yaşıyoruz. Göçmen olarak çalışılan ülkelerde yaşanan ekonomik krizle birlikte, göçmenlerin kendi ülkelerine göç etmeleri de bunun içinde. Türk göçmenler de bu kategoriye dahil. Kazakistan ve Rusya'da inşaat pazarının durmasıyla birlikte Türkiye'ye dönüşlerin sayısı yüz binlere ulaştı ama bazı ülkelerde, kriz zamanında göçmenlerin ücretini ödeyip kendi ülkelerine dönmelerini sağladıkları da görülüyor. Kriz döneminde rekabet avantajı sağlamak için ucuz işçiye ihtiyaç duyan bazı ülkelerin de, başka ülkelerden göçmen işçi getirdiğini de görüyoruz. Bu hareketlilik tek boyutlu değil.''
Mevlüt Çavuşoğlu, kaçak yollardan göç hareketlerine ilişkin soruya karşılık da, Türkiye'nin hem göç veren, hem göç hareketlerinin yaşandığı transit bir ülke olduğunu belirtti. Çavuşoğlu, Türkiye'nin, doğudan batıya geçişte, sınırları zor kontrol edilen bir ülke olduğunu, bu kontrolün ciddi maliyetler getirdiğini açıkladı. Çavuşoğlu, bu nedenle Yunanistan'la iş birliği konusunda adımlar atıldığını açıkladı. Türkiye'nin son yıllarda, özellikle turizm sektöründeki gelişmeye paralel yaşanan hareketlerle birlikte göç de aldığını ifade eden Çavuşoğlu, Türkiye'nin, ''göç veren, göçte transit ülke konumu ve göç alan ülke'' olarak, her üç boyutuyla da sorunu yaşadığını kaydetti.
Çavuşoğlu, toplantının açılışında yaptığı konuşmada da, Türkiye'nin göç akışları konusunda kavşak noktasında yer aldığına dikkati çekerek, ''Türkiye, geleneksel olarak göç veren ülke olma özeliğinin yanı sıra son zamanlarda popüler bir varış ülkesi de olmaya başladı. Türkiye'nin ekonomik kalkınmasıyla birlikte, özellikle Antalya, en popüler varış noktalarından bir tanesi göçmenler için'' diye konuştu.
Antalya Valisi Yüksel
Antalya Valisi Alaaddin Yüksel de, açılış oturumundaki konuşmasında, ister ülkenin bir yerinden bir başka yerine veya bir ülkeden başka bir ülkeye gidilsin, savaşlar, hastalıklar, açlıklar veya benzer sebepler nedeniyle ortaya çıkabilen göç olgusunun bütün toplumlarca yeniden değerlendirilmesi ve iyi algılanması gerektiğini vurguladı. Yüksel, değişik medeniyetlerin, farklı inançların ve muhtelif sosyal yaşantıların ve kültürlerin harmanlandığı bir coğrafya olan Türkiye'nin, göç konusundaki tecrübelerinden yararlanılması gereken önemli ülkelerden biri olduğunu belirtti.
Yüksel, birçok coğrafyanın göç olgusunu yaşadığını ama Anadolu coğrafyasının, 1400'lü yıllarda 300 bin Yahudi'yi, 1950'lerde Balkanlar'da sürdürülen asimilasyon çalışmaları yüzünden on binlerce Balkan Türkü'nü, 1991 ve sonrasında Irak'taki savaştan kaçan 50 bine yakın göçmenle, Bosna Hersek'ten ''Geliyoruz, ekmeğinizi, suyunuzu bizimle paylaşın'' diyen 20 bini aşkın insana kucak açmış topraklar olduğunu kaydetti.
Vali Yüksel, ''Biz bu coğrafyada ekmeğimizi ve suyumuzu dünya insanlarıyla hep paylaştık. Elbette bundan sonra da paylaşmaya devam ederiz. Bu coğrafya değişik inanç, faklı medeniyetlerin buluştuğu, harmanlandığı, göç konusunda engin tecrübelerinin paylaşılması gereken topraklardır'' dedi.
Yüksel, konuşmasının ardından toplantıya katılanların sorularını da yanıtladı. İngiltere delegesinin, ''Ülkenize göç edenlerle ekmek ve suyunuzu paylaştığınızdan söz ettiniz. Yerel toplumun göç hareketlerine tepkisi neydi? Yerel yönetimler bu kadar çok kişinin gelmesiyle nasıl başa çıktılar?'' sorusuna şu yanıtı verdi: ''Göç, toplumların dinamik yapısını da ortaya çıkarıyor. Bu gelişler çok yakından kontrol edilemediği için belli sektörlerde zaman zaman daralmalar, problemler yaşandığını kabul etmek gerekmektedir. Antalya göçte örnek şehirlerden biridir. Göç yoluyla nüfusundaki artışı binde 43'ten çok yüksektir. Başta eğitim ve sağlık hizmetlerinde çok hızlı yatırımlar yaparak, insanlarla kucaklaşmaya devam ediyoruz.''
Polonya delegesinin sorusu üzerine Yüksel, turizmin, Antalya'da ''Medeniyetler buluşması'' olarak tezahür ettiğine işaret ederek, ''İnsanoğlunun bu yüzyılda problemlere çözüm bulabileceği yegane alan turizmdir. Antalya'da 10 milyon yabancı, 3-3,5 milyon yerli turistle tam bir dostluk ve kardeşlik içinde buluşuyoruz'' diye konuştu.
Vali Yüksel, Antalya'ya emekli göçü yaşanıp yaşanmadığına ilişkin soruya da, kente 50 ülkeden yoğun olarak turist geldiğini, tatil yapıp, beğenenlerden bazılarının ömürlerinin kalan bölümünü geçirmek üzere buraya yerleştiklerini, Antalya, Burdur ve Isparta havzasında 20 bin kadar yerleşik yabancının yaşadığını bildirdi.
Açılış oturumunda AKPM Türk Delegasyonu Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu, Vali Yüksel'e, katkılarından ötürü teşekkür ederek, bir hediye verdi. Yüksel de, Çavuşoğlu'na böylesine önemli bir toplantının Antalya'da düzenlenmesini sağladığı için plaket sundu. Vali Yüksel, toplantıya katılan delegelere de Antalya'yı tanıtan hediyeler verdi.
Açılış oturumunun ardından basına kapalı olarak devam eden toplantıda, ''Kalmak, göç etmek ya da dönmek: Küresel ekonomik krizde ne yapılır?'' konulu forum gerçekleştirilecek. Toplantının yarınki son bölümünde ise, Akdeniz Üniversitesinde öğrenim gören Türk ve yabancı öğrenciler, göçmenler ve parlamenterlerin görüşlerini paylaşacakları, ''Avrupa'da göçün sürekli meydan okuması'' başlıklı yuvarlak masa toplantısında bir araya gelecekler. Toplantıya katılan yabancı delegeler, şehrin bazı turistik yerlerini de ziyaret edecekler.