"Gizli" görüşme İsrail'i karıştırdı

Türkiye-İsrail ilişkilerindeki ciddi krizin gidirilmesi amacıyla Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile "Türk dostu" olarak bilinen İsrail Sanayi, Ticaret ve Çalışma Bakanı Ben-Eliezer arasında yapılan "gizli" görüşmenin, İsrail Dışişleri Bakanı Lieberman'ın haberi olmadan gerçekleşmesi İsrail'i karıştırdı.

cumhuriyet.com.tr

Türkiye-İsrail ilişkilerindeki ciddi krizin giderilmesi amacıyla Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile "Türk dostu" olarak bilinen İsrail Sanayi, Ticaret ve Çalışma Bakanı Benjamin Ben-Eliezer arasında yapılan "gizli" görüşmenin, İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman'ın haberi olmadan gerçekleşmesi İsrail'i karıştırırken görüşmeye ilişkin bazı ayrıntılar da ortaya çıkmaya başladı.

Lieberman'ın öfkesine dikkat çeken İsrail basını, "gizli görüşme"nin, Çarşamba günü İsviçre'nin Zürih kentinde gerçekleştirdiğini, görüşme talebinin Türk tarafından geldiğini belirtti.
 

"Gizli görüşme Netenyahu- Lieberman ilişkisini bozabilir"

Jerusalem Post, "Ben Eliezer, gizlice Türk Dışişleri Bakanı ile buluştu" başlığını kullandığı haberinde "İsrailli-Türk bağlarını onarmak amacıyla Ben-Eliezer ile Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu arasında gerçekleşen gizli görüşme, Başbakan Binyamin Netanyahu ile Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman arasındaki ilişkileri bozabilir" yorumunu yaptı.

Görüşmeyi ilk duyuran İsrail'in Kanal 2 televizyonu, Netanyahu'nun, Lieberman'a bilgi vermeden Türkiye ile iyi ilişkileriyle bilinen Ben-Eliezer'i Davutoğlu ile görüşmek üzere Zürih'e gönderdiğini, buluşma konusunda Milli Savunma Bakanı Ehud Barak'ın da haberi olduğunu bildirdiğine dikkat çeken JPost, Lieberman'ın ise, "Bu, Netanyahu'ya olan güvenime bir darbe" diyerek büyük tepki gösterdiğine dikkat çekti.

İsrail Dışişleri Bakanlığı'nca yapılan ve Lieberman'ın, konunun tam olarak aydınlatılması kararlığının yansıtan açıklamasını da aktaran gazete, İsrail Başbakanlık Bürosunca da yapılan açıklamadaki, "Başbakan, son birkaç hafta Türkler ile temaslar için bir takım girişimler yapıldığı ve bundan Dışişleri Bakanlığı'nın da haberdar olduğu için görüşmenin yapılmaması için bir neden görmedi" yolundaki sözlerine de vurgu yaptı.
JPost haberinde ayrıca Ben Eliezer ile Davutoğlu arasındaki görüşmenin içeriği konusunda bilgi verilmediğini de yazdı.
 

Haaretz

İsrail'in önde gelen gazetelerinden Haaretz ise, Davutoğlu ile Ben Eliezer arasındaki görüşmenin İsrail koalisyon hükümetinde yarattığı depremi değerlendirdiği haberinde koalisyonda "gerilim" yaşandığını belirtirken Lieberman'ın "öfkeli" bir tepki gösterdiğini kaydetti.
"Lieberman, Başbakanı, otoritesini zedelemekle suçladı" diyen Haaretz, Ehud Barak'ın İ

şçi Partisi üyesi olan Ben-Eliezer'in son birkaç hafta İsrail'in Türkiye ile bozulan ilişki konusunda kaygısını dile getirdiğini de yazdı.

Gazete, "Çarşamba günkü görüşmenin diplomatik zararları onarmayı amaçladığı gibi göründüğünü" belirtikten sonra "Türk yetkililerinin, gayri resmi görüşme talebiyle doğrudan Ben-Eliezer'e başvurdukları"nı kaydetti.

Sert yaklaşımı nedeniyle Lieberman'ın, İsrail'in birçok müttefiki arasında tepki gördüğünü, bu nedenle "yüksek düzeydeki diplomasi"nin daha çok Netanyahu veya Barak tarafından yürütüldüğüne dikkat çeken gazete, haberinde ayrıca Ben-Eliezer'in, diğer bakanlardan farklı olarak "Gazze filosu" olayı için uluslararası soruşturma talebinde bulunduğunu da anımsattı.

Buna karşın Haaretz, Ben-Eliezer'in, Türkiye ile ilişkilerin yakınlaştırılmasından yana tavır takınmakla birlikte birkaç gün önce İsrail'in, filo olayı nedeniyle Türkiye'den özür dileme niyetinin olmadığını da söylediğine de dikkat çekti.