Gizlemeyin, önlem alın
CHP’li Karaca, Ergene ve Dilovası’ndaki çevre kirliliğine karşı önlem alınmasını istedi.
SİBEL BAHÇETEPE
Son yıllarda Ergene Havzası ve Dilovası’nda giderek artan sanayi kaynaklı kirliliğin insan sağlığını tehdit eden sonuçların ortaya çıktığını söyleyen CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya bilim insanlarını hedef almayı bırakıp, sır gibi gizlenen araştırmanın sonuçlarına dair gerekli önlemleri alma çağrısı yaptı. Karaca, “8 milyon insanın yaşadığı, çocuklarımızı, insanlarımızı besleyen tarım ürünlerinin yetiştirildiği bir alanda yapılan bilimsel araştırma, bölgedeki çevre kirliliğinin gıdalarda, sularda kanserojen etkiler yarattığını ortaya koyuyor ve Bakanlık buna karşı önlem almak yerine bunu halktan gizlemekle uğraşıyorsa bu kabul edilemez” dedi.
Karaca, 2009 yılında Kocaeli’nin Dilovası ve Kandıra ilçelerinde yürütülen bir araştırmanın sonucunda annelerin sütünden ve yeni doğan bebeklerin ilk dışkılarından alınan örneklerde kurşun, cıva, arsenik, kadmiyum, alüminyum gibi ağır metaller tespit edildiğini anımsatarak, bu sonuçların 2011 yılında açıklanmasının ardından başlatılan ve 2016 yılında tamamlanan kapsamlı araştırmanın sonuçlarını Sağlık Bakanlığı’na sordu.
Halkı bilgilendirin
Bakanlığın “halkta infiale neden olduğu” ve “dış alımları etkilediği” gerekçeleriyle yaptığı suç duyurusuna istinaden açılan soruşturmayı eleştiren Karaca, araştırmanın yürütüldüğü illerden Tekirdağ, Kırklareli, Edirne’de her beş ölümden biri, Kocaeli Dilovası’nda her üç ölümden birinin nedeninin kanser olduğunu ortaya koyan kapsamlı bir bilimsel araştırmanın sonuçlarının önlem alması gereken kamu kurumlarına dahi gönderilmeden örtbas edilmek istendiği iddialarını vahim olarak nitelendirdi. Karaca, şöyle devam etti: “Ortalama her sekiz ölümden birinin nedeninin kanser olduğu Türkiye’de, bazı şehirlerde bu oranın 3-4 kat yüksek olması toplanan binlerce gıda ve su örneğinde tespit edilen tarım ilacı kalıntıları, ağır metaller gibi zehirli maddelerle ilişkilendiriliyor. Bu iddialar uzunca bir süredir gündemde ama bu kez ortada bir bilimsel araştırma ve bu araştırmada yer alan bir bilim insanının paylaştığı rakamlar var. Bu sonuçlara istinaden Bakanlık bugüne kadar gerekli önlemleri almadıysa bu skandaldır. Alınan önlemler ve araştırmanın sonuçları konusunda kamuoyu acilen bilgilendirilmelidir.”
Ölümler takip ediliyor mu? Karaca, Bakan Koca’nın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede özetle şunları sordu: “Sağlık Bakanlığı tarafından 2011-2016 yılları arasında Kocaeli, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli illlerinde Çevresel Faktörlerin ve Sağlık Üzerine Etkilerinin Değerlendirilmesi Projesi” kapsamında yapılan araştırmaların sonuçları neden açıklanmadı? Araştırmanın sonuçlarına istinaden bugüne kadar herhangi bir çalışma yapılmış veya herhangi bir önlem alınmış mıdır? Çalışmanın kapsadığı illerde kanser sıklığı ve kansere bağlı ölümler ülke ve dünya ortalamalarına göre nasıl bir değişim izliyor, takip edildi mi? Projeden elde edilen bilgiler doğrultusunda bu bölgelerde herhangi bir önlem alındı mı?” |
AÇIKLAYAN YARGILANIYOR
Dilovası ve Kandıra’da, Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı iken araştırma yapan Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, anne sütünde yüksek miktarda ağır metal tespit etmiş, ardından üniversite yönetimi hakkında soruşturma başlatmıştı. Ayrıca Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Dilovası Belediyesi de savcılığa suç duyurusunda bulunmuş, davalar açılmıştı. Kırklareli, Edirne, Tekirdağ ile Kocaeli ve Antalya’da yapılan, iki yıldır Sağlık Bakanlığı’nca sonuçları kamuoyundan gizlenen araştırmanın bazı çarpıcı sonuçlarını geçen günlerde duyuran bilim insanı Bülent Şık hakkında da 5 yıldan 12 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldığı ortaya çıkmıştı.