Giresun afet bölgesi ilan edildi

Sel, Doğu Karadeniz'i terketmiyor. Giresun'da akşam saatlerinde etkisini artıran sağanak yağış sele yol açtı. Şehirde, 100'ün üzerinde su baskını ihbarında bulunuldu, yurttaşlar evlerinde mahsur kaldı, Karadeniz Sahil Yolu'nda ulaşım aksadı. Selle ağır yara alan Giresun afet bölgesi ilan edildi.

cumhuriyet.com.tr

Giresun'da etkili olan sağanak yağışta, şu ana kadar itfaiyeye 111 adet su baskını ihbarı yapıldığı, yağışın devam etmesi nedeniyle tahliye çalışmalarında zorluklar yaşandığı bildirildi.

Kentte incelemelerde bulunan Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, öğle saatlerinde Giresun'un afet bölgesi ilan edildiğini açıkladı.

 

FOTOGALERİ İÇİN TIKLAYIN

YAĞIŞLAR NE KADAR SÜRECEK?

 

Kentte akşam saatlerinde etkisini artıran yağış sonrası Aksu, Küçükgüre ve Büyükgüre dereleri taştı. Dere taşkınları sonucu tedbir amacıyla Karadeniz sahil Yolu'nun Giresun giriş ve çıkışlarında ağır tonajlı araçların geçişi kontrollü olarak sağlanmaya başlandı.

 

Yurttaşlar muhsur kaldı

Giresun'da akşam saatlerinde başlayan ve etkisini halen sürdüren sağanak yağış nedeniyle, kent merkezinde denize dökülen Aksu deresi ile Boğacık Sütlaş, Küçükgüre ve Büyükgüre derelerinin taşması sonucu kentin özellikle Hacı Hüseyin Mahallesi'nde ev ve iş yerlerini su bastı.

Aksu deresi kenarındaki binalarda oturan ve mahsur kalan yaklaşık 10 kişi, sivil savunma ekiplerince kurtarıldı.

Bölgede incelemelerde bulunan CHP Giresun Milletvekili Eşref Karaibrahim'in, Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir'i telefonla arayarak, kentin acilen afet kapsamına alınmasını istediği öğrenildi.

Giresun Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Cinel, kentin bir önceki yağıştan daha büyük bir hasar aldığını belirterek, ''Bu bir afet. Bunu en asgari boyutta atlatmayı temenni ediyoruz'' dedi.

Bu arada, Giresun merkeze bağlı Çalda ve İnişdibi belde yolu ile Giresun Dereli ilçesi bağlantı yolunda çökmeler olduğu öğrenildi.

Öte yandan, belediye hoparlöründen yapılan anonsta, yağışın sabah saatlerine kadar devam edeceği duyurusu yapılarak, vatandaşlardan tedbirli olmaları istendi.

 

Hasar büyük

Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu, kente etkili olan sağanak yağış nedeniyle alt yapıda büyük hasar oluştuğunu belirterek, ''Şuan hasarın boyutunu rakamlarla anlatabilmem mümkün değil'' dedi.

Taşkının oluşturduğu sular nedeniyle Karadeniz Sahil Yolu'nda ulaşımın kontrollü sağlandığını, servis yolunun ise ulaşıma kapandığını anlatan Aksu, şunları söyledi:
''Etkili olan bu yağış kente bir önceki yağıştan iki kat daha fazla zarar verdi. Çok sayıda ev ve iş yerini su bastı. Alt yapıda büyük hasarlar oluştu. Şu an hasarın boyutunu rakamlarla anlatabilmem mümkün değil. Bu afet karşısında iş makinesi ve insanın yapabileceği bir şey yok. Kentin her tarafı suların getirdiği kum ve çakıllarla dolu. Alt yapı tamamen bitti. Yağmur etkisini yitirse dahi halen aralıklarla devam ediyor. Sabah saatlerinde günün aydınlanmasıyla afetin fotoğrafı ortaya çıkacak. Yaşanan olumsuzlukları en aza indirmek için var gücümüzle çalışıyoruz.''

 

İtfaiye birçok yere ulaşamıyor

İtfaiye ekipleri, bölgede yağışın etkisini sürdürmesi nedeniyle tahliye çalışmalarında yeterli sonuç alamıyor. Çevre illerden, takviye vidanjör ve motopomp isteyen ekipler, yağmurun etkisini kaybetmesi ve havanın aydınlanmasıyla su tahliye çalışmalarına hız verileceğini belirtti.

Evlerine dolan sular nedeniyle yardım isteyen 20'ye yakın aile ise su tahliyesi yapılamadığı için sivil savunma ekiplerinin yardımıyla yakınlarının evlerine sığındı.

Bu arada, kent merkezindeki bazı mahallelerde, tedbir amaçlı olarak elektriğin kesildiği öğrenildi.

 

Rize'deki yağış

Rize'de etkili olan sağanak yağış sonucu derenin taşması sonucu Karasu Deresi'ndeki bir kahvehanenin büyük bölümü yıkılırken, 10 iş yerinde de maddi hasar oluştu.

Rize Valisi Zekeriya Şarbak, kentte etkili olan yağış sonrası meydana gelen heyelanlar nedeniyle 36 köye ulaşım sağlanamadığını bildirdi.

Şarbak, dün akşam başlayan ve gece boyunca aralıklarla devam eden yağışın etkili olduğu kent merkezi, Kalkandere, İkizdere, Güneysu, Fındıklı ilçeleri ile merkeze bağlı Çaykent beldesi ve civarında incelemelerde bulunduğunu söyledi.

Her bölgede ilgili belediyeler ve sivil savunma ekipleri ile koordineli bir çalışma içerisinde olduklarını belirten Vali Şarbak, ''Yağış sonrası oluşan heyelanlar nedeniyle 36 köye ulaşım verilemiyor. Bazı köylerimize ise hatların hasar görmesi nedeniyle su verilemiyor. Elektrik verilemeyen köylerimiz için ise ilgili şirket yöneticileri çalışmalarını yürütüyor'' dedi.

İyidere-İkizdere kara yolundaki çalışmanın devam ettiğini ifade eden Şarbak, şunları söyledi:

''Yolda meydana gelen heyelanlar ve bir bölgede yaklaşık 100 metrelik kopma nedeniyle ulaşım sağlanamıyor. İkizdere ve civar köylere ulaşımı, eski yoldan kontrollü olarak sağlıyoruz. Kara yolları ekiplerimiz, derenin akıntısının devam etmesi nedeniyle henüz çalışma başlatmadı. Gerekli kontrol ve güvenlik sağlandıktan sonra çalışmaya başlanacak'' dedi.

 

Düzce'deki hasar 12 milyon TL'yi buldu

Düzce'nin Kaynaşlı ilçesi ile Beyköy beldesinde bir süre önce yaşanan selin ardından bölgede başlatılan hasar tespit çalışmaları tamamlandı. Zararın toplam 12 milyon 100 bin TL olduğu bildirildi.

Selin yaşandığı bölgede incelemelerde bulunan İl Genel Meclisi Başkanı Sinan Aydın ve Düzce AKP Milletvekili Metin Kaşıkoğlu, yürütülen çalışmalarla ilgili gazetecilere bilgi verdi. Beyköy'de 8 milyon 300 bin TL, Kaynaşlı'da ise 3 milyon 800 bin TL olmak üzere zararın toplam 12 milyon 100 bin TL olduğunu belirten İl Genel Meclisi Başkanı Aydın, şunları kaydetti: ''Beyköy'de ve Samandere yolunda ciddi hasarlar oluştu. Geçici de olsa buralarda bakım çalışmalarını başlattık. DSİ'nin yapacağı çalışmaları bekliyoruz. Ondan sonra çalışmalarımıza kaldığımız yerden devam edeceğiz. Yaraları sarmak için ödeneğe ihtiyaç duyuyoruz.''

Milletvekili Kaşıkoğlu ise bölgede daha büyük afetin yaşanmamasının teselli kaynağı olduğunu ifade ederek, hasarın onarılması için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.