Gezi'de aktif Twitter kullanıcısı iki milyondan on milyona yükseldi

CHP'nin internet raporu, sosyal medyanın Gezi Hareketi'ndeki gücünü ortaya koydu.

cumhuriyet.com.tr

CHP Bilim Yönetimi ve Kültür Platformu’nun hazırladığı “AKP’nin Yasakçı Ağında İnternet: Bilgiye Erişimin Engellenmesi” başlıklı rapordaki dikkat çeken ifadeler şöyle:
- Türkiye’de yaklaşık 40 milyon internet kullanıcısı bulunmaktadır. İnternet kullanan her kişiden üçü sosyal medya uygulamalarını kullanmaktadır.
- Kullanıcıların üçte birinin twitter hesabı bulunmaktadır. Gezi Haraketi esnasında Türkiye’deki aktif twitter kullanıcısı sayısı iki milyondan on milyona yükselmiş ve halihazırda kullanıcı sayısı 12 milyonu geçmiştir. Facebook kullanıcı sayısı 32 milyonu aşmıştır. Sosyal medya Gezi Hareketi’nin temel dayanığını oluşturmuştur.
- Hükümet, yurttaşların bilgiye erişiminde yaşamsal rol oynayan internete erişim özgürlüğünü kısıtlamak için çeşitli düzenlemeleri ve uygulamaları birbiri ardına devreye sokmaktadır.

 

- BTK, TİB eliyle binlerce siteyi filtreye tabi tutmakta ya da bu sitelere erişimi engellemektedir. Bilgiler yurttaşlara ulaşmadan hükümetin belirlediği ölçütlere göre engellenmektedir.
- Hükümet yurttaşların sosyal medya aracılığı ile birbiriyle bağlantı halinde olmasında korkmaktadır.
- Tasarıda kurulması teklif edilen, Erişim Sağlayıcıları Birliği’ne üye olmayan internet servis sağlayacılarının faaliyetlerine son verilecektir. Devlet iletişim alanına müdahale edebilecektir. Birlik, baskıcı AKP hükümetinin elinde yeni bir sansür aracına dönüşecektir.
- Nasıl ve hangi ölçütlere göre belirleneceği bilinmeyen anahtar kelimeler ile yapılacak tarama sonucunda “uygunsuz içerik” barındıran site engellenecektir.
- Tasarıda, engellenen yayınlara alternatif erişim yollarını engelleyici tedbirler de alınabileceği belirtilmektedir. Alternatif olarak belirtilenin ne olduğu ise belirsizdir.