Gezi'de 34 bin hak ihlali
İstanbul Barosu, Gezi Direnişi için kurulan kriz masasının verilerini açıkladı.
cumhuriyet.com.trGezi Parkı Direnişi sırasında 34 bin 311 kişi telefonla İstanbul Barosu’nun kriz masasına hak ihlali bildirimi yaptı. 44’ü çocuk 1042 kişi gözaltına alındı, 40 kişi tutuklandı.
Gezi Parkı Direnişi nedeniyle kurulan kriz masasının 31 Mayıs-11 Temmuz 2013 tarihleri arasındaki verileri açıklandı. İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Hasan Kılıç, gözaltına alınan göstericilerin 17-70 yaş aralığında olduğunu açıkladı. Verilere göre gözaltına alınanlar ve tutuklananlar, 2911 Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet, görevli memura mukavemet, çıkar amaçlı suç örgütü kurmak ve üye olmak gibi suçlamalarla karşı karşıya kaldı. 11 yabancı uyruklu kişi gözaltına alındı, 6’sı ülkesine gönderildi.
11 kişi gözünü kaybetti
Kılıç’ın aktardığı verilere göre biber gazı kapsülleri nedeniyle meydana gelen yaralanmalarda 86 kişi rapor alıp suç duyurusunda bulundu, 11 kişi gözünü kaybetti.
Kılıç, olaylarla ilgili gösterilerin izinsiz olduğu gerekçesi öne sürülerek müdahalelere kılıf bulunmaya çalışıldığını, oysa herkesin, önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahip olduğunu anımsattı. Kılıç, biber gazının yasaklanması gerektiğini vurgulayarak, “120 metre mesafe şartı açıkça gaz kapsüllerinin üzerinde yazılmasına rağmen bu uyarıya uyulmadığı görülmüştür” diye konuştu.
Yurttaşların hakları
Yurttaşlara hakları hakkında bilgi veren Kılıç, “Yürüyüş hakkının kullanılması neticesinde fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kalınması durumunda hukuk çerçevesinde gerekli başvuruların yapılması gerekiyor. Ayrıca kişi, yakalanması ve gözaltına alınması halinde avukat isteme hakkına sahip” dedi.
Mesai saatleri dışında sorun yok
Çalışan bir kişinin gözaltına alınması durumuyla ilgili Kılıç, özetle şunları söyledi: “Mesai saatleri dışında sırf eylemlere katılıyor diye bir kişinin işten çıkarılması doğru bir gerekçe olmayacaktır. 4857 sayılı kanunun 25/4 maddesine göre işçinin gözaltına alınması veya tutuklanması nedeni ile devamsızlık etmesi halinde işçinin iş akdi askıda kalacaktır, sürenin bitmesi ile işveren çalışanın iş akdini feshedebilecektir.”