Gezi Parkı olaylarında 715 gözaltı, 41 tutuklama
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan bir yazılı açıklamada, Gezi Parkı olaylarına ilişkin bugüne kadar 715 kişinin gözaltına alındığı, 41 kişinin tutuklandığı ve 10 kişinin de tahliye edildiği, konuyla ilgili bazı basın yayın organlarında çıkan haber ve yorumların gerçekleri yansıtmadığı kaydedildi.
cumhuriyet.com.trAçıklamada, Gezi Parkı olayları sebebiyle medyada yargı organlarını yıpratıcı ve adil yargılamayı etkileyici mahiyette haber, yorumlara yer verildiğinin görüldüğü belirtilerek, haberlerde çift taraflı haksız yorumların yer aldığı şu ifadelerle anlatıldı:
"Bazı medya organlarında 'olayların abartıldığı, gözaltıların ve tutuklamaların hukuka aykırı olduğu, bayrak satan insanların bile 20 yıl hapisle yargılanacağı' belirtilirken, bunların aksine, 'provakatörleri kim koruyor? polis mi ? yargı mı ?', 'Başsavcılık hala görevini yapmıyor', 'başbakana hakarette savcılar hala sessiz', 'savcılar başbakan ve ailesine hakarete kör', başlıkları ile kolluğun ve yargı organlarının suçları takip edemediği ve göz yumduğu intibaını doğurabilecek yayınlara da yer verildiği görülmektedir."
715 gözaltı, 41 tutuklama, 110 "hakaret" soruşturması
Yanlış anlamalara sebebiyet verilmemesi ve kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla soruşturmalarla ilgili kısa istatistiki bilgiler verilmesine ihtiyaç duyulduğu belirtilen açıklamada, bu istatistiki bilgiler şu şekilde sıralandı:
"İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca Gezi Parkı olayları ile ilgili olarak değişik tarihlerde 715 kişi gözaltına alınmıştır. Soruşturma savcıları tarafından 179 kişi tutuklamaya sevk edilmiş ve tutuklamaya sevk edilenlerden 41 kişi tutuklanmıştır. Tutuklananlardan 10 kişi, yapılan tiraz üzerine ilgili mahkemelerce tahliye edilmişlerdir. Gözaltına alınanlardan 24 kişi hakkında denetimli serbestlik kararı verilmesi talep edilmiştir. Denetimli serbestlik kararı veya tutuklama talep edilenlerden 57 kişi hakkında mahkemece denetimli serbestlik kararı verilmiştir. Basın yayın organlarında ve sosyal medyada hakaret ve benzer nitelikte suç oluşturabilecek yayınlar sebebiyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca 110 adet soruşturma başlatılmış olup, bunların büyük çoğunluğu üst düzey devlet görevlilerine hakaret suçundan dolayı yapılan soruşturmalardır."
Açıklamada, "Bir olayla ilgili olarak başlatılan soruşturma veya kovuşturma, kesin hükümle sonuçlanıncaya kadar, savcı, hakim, mahkeme, bilirkişi veya tanıkları etkilemek amacıyla, alenen, sözlü veya yazılı beyanda bulunmak, kanun hükümleriyle yasaklanmıştır" ifadesi kullanılırken, yargı organlarını yapratıcı ve adli yargılamayı etkileyici mahiyette, gerçeğe uymayan haber ve yorumlara yer verilmemesi de temenni edildi.