Gezi Direnişi, çizgilerle Londra'da

Gezi Direnişi'ni anlatan çizgi öykülerin yer aldığı sergi 22 Kasım'a kadar açık kalacak.

cumhuriyet

Londra’da düzenlenen “ReFrame” sergisinde, aralarında Türkiye’nin de yer aldığı üç ülkeden çizgi romancıların çalışmaları sergileniyor. 22 Kasım’a kadar görülebilecek sergiye ülkemizden Studio Rodeo ekibi, Gezi Direnişi’ni anlatan çizgi öykülerle katılıyor.
“ReFrame” (Yeni Kadraj) sergisi, ifade özgürlüğü başta olmak üzere, demokratik hakların korunması ve geliştirilmesi için çalışmalar yapan Londra merkezli “Free Word Center” kuruluşunun hazırladığı bir proje.

Avrupa Birliği’ne İngiltere, Türkiye ve Cezayir’den sanatçıların nasıl baktığını irdelemek amacıyla gerçekleştirilen projenin küratörlüğünü, Istanbulles Festivali’nden Canan Maraşlıgil, Comica Festival’dan Paul Gravett ve Megan Donnolley üstleniyor.
“ReFrame” için Murat Mıhçıoğlu’nun yazıp, Cem Özüduru ve Naz Tansel’in çizdiği üç öyküde, günümüz Türkiye’sinde yaşananlar, ünlü İngiliz mentalist Derren Brown’ın gösterilerine referanslar eşliğinde konu ediliyor.

“Angry Turks” (Kızgın Türkler) adlı öykü Gezi Direnişi’ni ve iktidarın toplumun beklentilerini algılanamayışını konu ediniyor. Sergide yer alan “Zincirli Gezgin” isimli diğer çizgi öykü, genel olarak AB’nin ülkemize yönelik vize uygulamasını işlerken, bir bölümünde yine Gezi Direnişi gündeme getiriliyor.

Üç ülkeden toplam 9 çizgi romancının 9 çalışmasından oluşan “ReFrame” sergisi, Londra yolculuğunun ardından Cezayir’de, son olarak da 17-28 Şubat 2014 tarihlerinde Çekül Vakfı’nın Beyoğlu’ndaki merkezi olan Çekül Evi’nde sergilenecek.