Gezi davasında Kavala'nın tutukluğuna devam kararı
Gezi direnişine ilişkin aralarında aralarında iş insanı Osman Kavala’nın da bulunduğu 16 kişinin “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme” suçlamasıyla yargılandıkları davanın 6. celsesi görüldü. Heyetin tüm talepleri reddetmesi üzerine sanık avukatları duruşmadan çekildi. Mahkeme, Kavala'nın tutukluluk halinin devamına karar verdi.
SEYHAN AVŞARİstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya tutuklu sanık iş adamı Osman Kavala ve bazı tutuksuz sanıklar katıldı. Duruşmayı İsveç'in İstanbul Başkonsolosu Peter Ericson, Hollanda Başkonsolos yardımcısı Sylvia M.C. Deepen, Almanya'nın İstanbul Başkonsolosu Michael Reiffenstuel, Amerika, İsviçre ve Fransa İstanbul Başkonsolosluğu temsilcileri, İngiltere Büyükelçiliği'nden Katie Lambert, Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı ile bazı CHP ve HDP milletvekilleri ile Ali İsmail Korkmaz’ın annesi Emel Korkmaz, Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan izledi.
TANIK CELSE ARASI DİNLENDİ
Duruşmanın başlamasıyla mahkeme başkanı dosyaya giren belgeleri okudu. Bakanlığın, AİHM kararı hakkındaki cevabı gönderdiği ama kararın henüz kesinleşmediğinin belirtildiği ifade edildi. Mahkeme başkanı Gezi direnişinin ihbarcısı olduğu iddia edilen ve bir önceki celse duruşmada tanık olarak dinlenmesine karar verilen tanık Murat Pabuç’un “can güvenliğinin olmadığı” gerekçesiyle yaptığı itiraz üzerine ifadesinin celse arasında alındığını belirtti. Bunun üzerine sanık avukatları Pabuç’un duruşmada sanıklar ve avukatlar huzurunda dinlenmesi gerektiğini, heyetin usul ve yasalara aykırı davrandığını belirterek reddi hakim talebinde bulundu.
‘LİNKLEDLN’DEN TAKİP!’
Yiğit Aksakoğlu avukatı Turgut Kazan da Murat Papuç’un sanık müdafiilerine Linkedln üzerinden takip istediği gönderdiğini belirterek “Dilekçemizde Murat Papuç’un Linkedln isimli siteden sanık müdafilerine davet gönderdiğini açıkladık. Böyle bir tanığın durumunun ne olduğunu merak etmeniz gerekmez mi? Bunu tanığa aktarırken bu bölümü vurgulamanız gerekmez mi? 7 sayfadan ibaret uzman raporunu sunacağım çünkü Murat Papuç’u sadece siz değil duruşmayı izleyenler de tanımalıdır. Hayati tehlike var diye gizli dinlediğiniz Papuç sanık müdafilerine davet gönderiyor. Sistemde birisine davet gönderince, sadece güvendiğiniz kişiye davet gönderin diye uyarı çıkıyor. Murat Papuç budur. Papuç hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunuyoruz” dedi.
Avukat Fehmi Demir ise mahkeme heyetinin geçen celse Ali İsmail Korkmaz’ın katili Mevlüt Saldoğan hakkında verdiği katılma kararına değinerek, “Yasin Karasis isimli şahıs ‘sanıklardan şikayetçi değilim’ diyor. Ama siz katılmasına karar veriyorsunuz. Bir başka kişi ‘katılmak istemiyorum’ diyor ama katılmasına karar veriyorsunuz. Ayrıca Mevlüt Saldoğan, Ali İsmail’in katili. Bu yüzden ceza aldı. Mağduriyetini ifadesinde şöyle dile getiriyor, 'ölümden beni sorumlu tuttular bu olay sebebiyle işimden atıldım aile birliğim bozuldu, şikayetçiyim.’ Bir katili adam öldürdüğü için mağdur kabul ediyorsunuz” diye konuştu.
‘SOPAYLA YARALANDI’
Mahkeme Başkanıise, “sopayla yaralandığı için o yönden katılma kararı verdik” ifadelerini kullandı.
ALİ İSMAİL’İN ANNESİ İSYAN ETTİ
Başkanın bu sözlerini duyan Ali İsmail Korkmaz’ın annesi salonda ayağa kalkarak “Ben Ali İsmail’in annesiyim. Ben Ali İsmail’in annesiyim” diye isyan etti.
Reddi hakim talebini değerlendiren mahkeme bu talebin duruşmayı uzatacağını belirterek reddetti. Sanık avukatları taleplerin reddedilmesini ve mahkeme heyetinin hukuksuz uygulamaları gereği duruşmadan çekildiklerini açıkladı. Heyet avukatların ve izleyicilerin alkışlarıyla protesto edildi. Mahkeme avukatları alkışlayan izleyicilerin dışarı çıkarılmasına karar verdi.
TANRIKULU DA ÇIKARTILDI
Duruşma salonunda sadece milletvekilleri, yurtdışından gelen gözlemciler ve gazeteciler kaldı. CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu mahkeme heyetinden söz almak istedi. Heyet bu talebi de reddetti. Bunun üzerine Tanrıkulu mahkeme heyetinin hukuk dışı uygulamalarını sesli bir şekilde anlatmaya devam etti. Mahkeme başkanı Tanrıkulu’nu da duruşma salonundan çıkarttı.
Mahkeme başkanı boş salonda yargılamaya devam etti. Kavala ve diğer sanıklara söz verdi. Kavala tanık beyanının hukuksuz bir biçimde alındığını belirterek bu konuya ilişkin beyanda bulunmayacağını söyledi. Tüm sanıklar avukatları salonda olmadığı için beyanda bulunmayı reddetti.
TUTUKLULUĞA DEVAM KARARI
Ara kararlarını açıklayan mahkeme heyeti, mütalaasını hazırlaması için dava dosyasının cumhuriyet savcısına gönderilmesine hükmetti.
Sanık avukatlarının kovuşturmanın genişletilmesi talebini yargılamaya bir katkı sağlamayacağı nedeniyle reddeden heyet, aralarında Mevlüt Saldoğan’ın da bulunduğu 6 kişinin Gezi eylemleri nedeniyle vücutlarından taş ve bilye gibi materyaller ile yaralandıklarını belirterek, Saldoğan hakkında verdikleri “katılan” sıfatının kaldırılması talebini de reddetti.
Kavala hakkında Anayasa Mahkemesi'nin hak ihlali kararı vermemiş olması, AİHM'in kararının da kesinleşmemiş olması nedeniyle tutukluluğunun devamına hükmedilen duruşmada, dosyanın mütalaa için savcılığa tebliğine karar verildi.
Firari sanıklar hakkındaki yakalama kararlarının infazının beklenmesine ve istinabe taleplerinin reddine karar veren heyet, sanık Osman Kavala hakkındaki AİHM kararının henüz kesinleşmemiş olması, üzerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, dosyadaki deliller, tanık beyanları, tutukluluğun ölçülü oluşu, tutuklama sebeplerinde bir değişiklik olmaması, sanık hakkında Anayasa Mahkemesi’nin hak ihlali kararı vermemiş olmasını göz önüne alarak, tutukluluk halinin devamına hükmetti.
Duruşma, Silivri’de yapılmak üzere 18 Şubat’a ertelendi.