Gericiliğin hedefindeki aydınlık kadın Bahriye Üçok
Bombalı suikastla 6 Ekim 1990’da öldürülen Ankara Üniversitesi öğretim üyesi, Ordu milletvekili ve gazetemiz yazarı Bahriye Üçok katledilişinin 26. yılında Karşıyaka Mezarlığı’ndaki gömütü başında düzenlenen törenle anıldı.
cumhuriyet.com.trAydın, yazar ve siyasetçi kimliği ile tanınan ancak aynı zamanda Türkiye’de kadın mücadelesinin en önemli isimlerinden Doç. Dr. Bahriye Üçok, için düzenlenen anma programında CHP Ankara Kadın Kolları Başkanı Ferhan Özkara, “Cumhuriyet kadını, akademisyen, eğitimci, parlamenter, doğrudan hiç çekinmeden ifade eden güçlü kadın, korkusuz bir yazar, bir anne, bir insan” olarak Üçok’u tanımlarken, Atatürk’ün “Fikirler zorla ve şiddetle, top ve tüfekle öldürülemez” sözlerini hatırlattı. Özkara, “İşte bu nedenledir ki, sen hiçbir zaman ölmeyeceksin sadece bedenen ayrıldın aramızdan. Düşüncelerin, savunduğun ilkeler, çağdaş, cumhuriyetçi, aydın, yurtsever onurlu kadınlara ışık tutmaya devam edecektir” dedi. Cumhuriyete sahip çıkacak ve devrimin öncüsünün kadınlar olduğunu vurgulayan Özkara, “Şimdi de sadece aydın kesim kadını olarak değil, tüm Türkiye Cumhuriyeti kadınlarının ümmet değil, birey olarak yaşaması gerektiğine inanıyoruz. Bunun için de elimizden gelen mücadeleyi yılmadan vereceğiz” ifadelerini kullandı.
‘Kadın olarak dik durdu’
CHP milletvekili Şenal Sarıhan da, Cumhuriyet Kadınları Derneği başkanı olduğu dönemden bugüne anmaktan vazgeçmediği Üçok’u, “Kadınlar Kurtuluş Savaşı’na da kadın olarak katılmışlardır ama ‘ben erkekken” diyenler vardır. Kadınlığını da gizlemeye çalışan Kurtuluş Savaşı önderleri vardır. Kadın, kadın gibi durarak, biyolojik özellikleriyle insan olarak varlığını ifade etmelidir. Üçok’un durumu da odur. Erkekleşmemiştir, kadınlığın bütün özellikleriyle ayaktadır, annedir. Müzikle ilgilidir. Sanatçıdır, eğitimcidir ve siyasetçidir. Bu bize bugün örnek olması gereken bir tutumdur” diyerek anlattı.