'Geri Kabul Anlaşması'nın kaderi 24 Şubat'ta belli olacak
Türkiye ile Avrupa Komisyonu arasında uzlaşıyla sonuçlanan Geri Kabul Anlaşması ile ilgili karar 24 Şubat'a kaldı.
cumhuriyet.com.trTürkiye ile Avrupa Komisyonu arasında uzlaşıyla sonuçlanan, Türkiye üzerinde AB'ye kaçak girenlerin iadesi ile ilgili Geri Kabul Anlaşması üzerinde 9 Şubat'ta görüş alışverişinde bulunan AB Daimi Temsilciler Komitesi Coreper, söz konusu uzlaşı hakkında bir karara varamadı. Coreper, kararını 24 Şubat'ta toplanacak AB İçişleri Bakanlarına bıraktı. ABHaber'e göre Coreper toplantısında Türkiye ile Avrupa Komisyonu arasındaki uzlaşı konusunda 9 Şubat'taki toplantıda olumlu bir havanın olduğu ancak Coreper'in kararını 24 Şubat'ta toplanacak AB İçişleri Bakanlarına bıraktığını belirttiler.
AB Konseyi kaynakları kısaca Geri Kabul Anlaşması öncelikle 24 Şubat'taki AB İçişleri ve Adalet Bakanları toplantısında resmi onaya sunulacak. Ardından anlaşma metnini Avrupa Parlamentosu'nun da onaylaması gerekiyor görüşünü dile getirdiler. Buna göre Geri Kabul Anlaşması hakkında karar 24 Şubat'ta AB İçişleri Bakanları tarafından alınmaya çalışılacak. Söz konusu anlaşmayla ilgili AB İçişleri Bakanları Konseyi'nde tartışmanın yapılacağı bu çerçevede bir karar verileceği bildirildi. AB Konseyi kaynakları Geri Kabul Anlaşması ile ilgili AB İçişleri Bakanları Konseyi'nde karar oy birliğiyle değil nitelikli çoğunluk ilkesiyle alınacağını belirttiler. Bu anlamda Geri Kabul Anlaşması'nın kabul edilmesi için 27 ülkenin hepsinin onay vermesi gerekmiyor. AB Konseyi kaynakları "Eğer 24 Şubat'ta AB İçişleri Bakanları Konseyi olumlu yönde karar verirse, o zaman Geri Kabul Anlaşması Avrupa Parlamentosu AP'ye gönderilecek. AP'de kararını verdikten sonra Geri Kabul Anlaşmasının AB cephesindeki karar süreci sona ermiş olacak" değerlendirmesinde bulundular.
Öte yandan Türkiye'nin AB ile yaşadığı vize sorununun önündeki en önemli engel olarak gösterilen 'Geri Kabul Anlaşması'nda müzakerelerin tamamlanması AB ile Türkiye arasında vize sorununun çözümü için önemli aşama olarak görülüyor. Avrupa Komisyonu'nun İçişlerinden Sorumlu Üyesi Cecilia Malmström,söz konusu anlaşmayla ilgili daha önce yaptığı yazılı açıklamada, iki tarafın 14 Ocak'ta Ankara'da yaptığı müzakerelerde geri kabul anlaşması taslağı üzerinde uzlaşma sağlandığını duyurmuştu. "Müzakerelerden çıkan sonuç çok dengeli ve bölgedeki düzensiz (yasa dışı) göçün etkin yönetilmesine büyük katkı yapacaktır" ifadesini kullanan Malmström, müzakerelerdeki "çok yapıcı ve pragmatik yaklaşımı" için Türk tarafına teşekkür etmişti. Malmström, "Bu önemli gelişme aynı zamanda vatandaşlarımızın mobilitesini iyileştirmek hedefiyle Türkiye ile vize politikası ve diğer alanlarda işbirliğimizi daha da geliştirebilmemiz için yeni perspektifler sunuyor" diye konuşmuştu.