"Gerekirse Başbakan'a çıkarız"
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, toplantı öncesi yaptığı açıklamada, müzakereler sonucunda istedikleri zam teklifinin kendilerine sunulmaması halinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a da çıkabileceklerini söyledi.
cumhuriyet.com.trMemur konfederasyonları ile hükümet arasında, memurların 2012 ve 2013 yıllarına ilişkin mali ve sosyal haklarının belirleneceği toplu sözleşme görüşmelerinin yedinci oturumu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndaki Reşat Moralı Toplantı Salonu'nda başladı. Oturumda Kamu İşveren Heyeti'ne Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti'ne ise Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu başkanlık yapıyor.
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, oturum öncesinde yaptığı açıklamada, bugünkü toplantıda toplu sözleşmenin geneline ilişkin görüşmelerin süreceğini söyleyerek, hükümetin yaptığı 3+3 ve 2+3'lük zam tekliflerinin yeterli olmadığına dair kamuoyuna yaptıkları açıklamalar ve Salı günü Türkiye genelinde yaptıkları eylemleri hatırlatarak, "Bir tarafta da ana muhalefet patisinden Memur-Sen'e sataşarak gündem olma gayreti içerisinde olanlar var. Biz ne yaptığımızı biliyoruz" dedi.
Toplu sözleşme tekliflerine 1 yıl boyunca hazırlandıklarını söyleyen Gündoğdu, "Hazırlanırken neleri teklif edelime çok ciddi şekilde çalıştık. Teklifimize gelecek karşı teklif 2.5+2.5 olursa ne diyelim.3+3 olursa ne diyelim ve 4+4 olursa ne diyelim ve ne yapalı mı masaya yatırdık. Pazartesi günü teklifler bize geldiğinde açıkladığımız, 'yarın Türkiye'de alanlardayız' eylem kararı bu planın gereği olarak sahaya sürülmüştür. 3+3 olduğu için 'dağ fare bile doğurmadı' dedik. 4+4 gelseydi 'dağ fare doğurdu' diyecektik. 5+5 gelseydi 'evet hükümet 2012 yılında kendisinin belirlediği yeniden değerleme oranı olan harçlara vergilere belirlediği 10.26'yı bilerek, o oranda zamla geldi bu müzakere edilebilir' diyecektik. Ona göre eylemlilik sürecimizi hayata geçirecektik" diye konuştu.
"Müzakerler Salı gününe kadar devam edecek"
21 Mayıs'ın toplu sözleşme görüşmelerinin uzlaşı ile tamamlanması için son tarih olduğunu hatırlatan Gündoğdu, "2010 yılında toplu görüşmenin en güzel imzasını sahurda atmıştık. Şimdi önümüzde Ramazan ayı değil, sahur değil ama, 22 Mayıs Salı mesai başlayıncaya kadar bu masadan beklentilerimizi karşılaması için hem bu masada hem bu masanın dışında diyologlarla ciddi bir müzakere süreci var, elimizden geleni yapacağız" dedi.
22 Mayıs'tan 29 Mayıs'a kadar ise Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'nun süresinin bulunduğunu söyleyen Gündoğdu, "Oradan da istediğimiz sonucu almaya çalışacağız. O da olmazsa 29 Mayıs'tan sonrasını da yine başkanlar kurulumuzla masaya yatırdık. Yarın saat 10.00'da da Başkanlar Kurulumuzu olağanüstü toplantıya çağırdık. Yarın görüşmelerimizi yaparak daha önceden belirlediğimiz planları gözden geçirmek ve eksiklik varsa bunları da tamamlamak üzere çalışma yapmak istiyoruz" diye konuştu.
Memur-Sen olarak 2012 yılı için yüzde 16 zam ve 120 TL, 2013 içinse yüzde 14 ve 80 TL seyyanen zam istediklerini hatırlatan Gündoğdu, "Eğer Sayın Bakan Faruk Çelik 2011 yılını esas alacaksa 2011 yılı gerçekleşen enflasyon 10.5'tir. Büyüme oranı yüzde 8.5'tur. Yok 2012'yi esas alacaksa 4 aylık gerçekleşen yıllık enflasyon 11.4, büyüme hedefi yüzde 4'tür.Yani 2011 verileri 18.65, 2012 verileri de 15.14'tür. Biz de yüzde 16 ve ek ödeme mağdurlarına tamirat istediğimize göre taleplerimizin ne kadar makul olduğu ortadadır" dedi.
Bakan Çelik'e de seslenen Gündoğdu "Şu ana kadar bize yapılan teklifler bütçe ve mali disiplini esas alan teklifler. Şimdi bütçe ve mali disiplini esas alan hesap makinesi yerine, insanı, insan onurunu çalışanların geçim standardını esas alan hesap makinesini çalıştırma zamanı. Sayın Bakanımızın bu hesap makinesini çalıştırarak masaya gelmesini, müzakereleri bu doğrultuda yürütmesini teklif ediyorum" dedi.
Memur-Sen Başkanı Gündoğdu, geçtiğimiz gün grup toplantısında yaptığı konuşmada kendilerini eleştiren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na da seslenerek, "Derdiniz memurun gelirini artırmak ise bunun yolu Memur-Sen'i eleştirmekten değil, Memur-Sen'in makul gördüğünüz talepleri doğrultusunda hükümeti sıkıştırmaktan geçer. Kim katkıda bulunacaksa bu katkıda bulunsun. Bugün muhatap hükümettir" diye konuştu.
Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gündoğdu, bir gazetecinin KESK ve Kamu-Sen'in 23 Mayıs'ta yapacakları eylem destek verip vermeyeceklerini sorması üzerine, "Kamu-Sen ve KESK sahada benim rakibim. Ama bu süreç bitene kadar rakibim değiller. Salı günü Türkiye'de Memur-Sen alanlardaydı. Hakkari Türkiye'nin bir uç noktası. Bu zamana kadar orada yapılan terör faaliyetleriyle konuşuluyordu. Salıdan beri Memur-Sen'in eylemleri Hakkari'de bile konuşuluyor. Amacımız üzüm yemek. Her türlü rekabete hazırım. Ama şimdi kimse gölge etmesin, bu sürece katkıda bulunsun. Bu zamana kadar kimse Memur-Sen'e sorarak eylem yapmadı. İstedikleri eylemleri yapsınlar, biz eylem yaptığımızda nasıl onlara 'neden yanımızda değilsiniz' gibi bir fatura kesmiyorsak onların da böyle bir fatura kesmesine gerek yok" dedi.
"Amacımız testi kırılmadan önlem almak"
Gündoğdu, Memur-Sen'in günübirlik politikalarla değil, aylarca hazırladığı politikalarla eylem sürecini sahaya sürdüğünü söyleyerek, "Eylem yapmak için eylem değil, gerektiğinde sonuç almak için eylem. Bugün Başbakan, Maliye Bakanı, Kamu İşveren Heyeti Başkanımız hala 'niye süreç bitmeden eylem yapılıyor ki' diye Salı günkü eylemlerden alındığını ortaya koyuyorsa, bizim amacımız testinin kırılmamasıydı. Kırılmadan önlem almaktı. İnşallah testi kırılamadan hep birden amacımıza ulaşırız" dedi.
"İhtiyaç olursa Başbakan'a çıkarız"
Gündoğdu, bir gazetecinin "Masada beklentiniz karşılanmazsa Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a çıkacak mısınız?" sorusuna ise, "Geçmişte memurlar lehine hangi ziyaretleri, hangi girişimleri yapmışsak, 4 milyonun sorumluluğunu taşıyorum. Bu sorumluluğun gereği bu masadaki heyetlerin elini güçlendirmek için böyle bir ziyarete ihtiyaç olduğunda o ziyarette planlarımız içerisinde gündemimizde olan konulardan birisi" yanıtını verdi.