Gerdanlığa jeotermal karanlığı
Germencik’te jeotermal santrallerin ve kuyuların insan ve çevreye zarar verdiğini belirten yurttaşlar yürüyüş yaparak sorunlarına çözüm bulunmasını istedi. Yürüyüşte Jeotermal enerjide kullanılan suların ve buharın kontrolsüz olarak doğaya salındığını ve bunun tarıma doğaya ve insan sağlığına zararlı olduğu vurgulandı.
Mete Kızık/Cumhuriyet
Ziraat Odası, Tabipler Odası, ADD Aydın şubeleri ve Germencikli Çifciler Platformunun çağrısıyla Cumhuriyet Meydanı’nda başlayan yürüyüşe Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, CHP Aydın Milletvekili ve CHP Milletvekili Aday Adayı Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mahmut Nedim Barış, Aydın Tabipler Odası Başkanı Metin Aydın, Aydın Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Günver Güneş, CHP ve MHP’li Aydın milletvekili aday adayları, Birleşik Haziran Hareketi, EGEÇEP üyeleri de katıldı.
Germencik Belediye Parkı önünde toplanan yurttaşlar” Suyuma, Toprağıma doğama dokunma”, “İncirime dokunma”, “Kanser olmak istemiyoruz”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” sloganlarıyla, jeotermal tesislerin durdurulması ve yeni kuyuların açılmasının engellenmesini istediklerini belirterek, Germencik Belediye önüne yürüdü.
Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu” Jeotermali temiz enerji diye bilirdik. Ancak burada temiz bir enerji değil. Burada havayı soluduğunuzda genziniz tıkanıyor. Şirketler borlu suyu: toprağa, Büyük Menderes’e bırakırsanız, yer altı sularına karıştırmaya kalkarsanız doğmamış çocukların, çocuklarımızın, torunlarımızın kanser olmasına yol açıyorsunuz demektir. Bunu istemiyoruz. Bu firma yöneticileri burada yaşamıyor, tehlikeyle yaşamıyorlar. Aydın’ın verimli toprakları kararıyor. İncirimiz, zeytinimiz zarar görüyor. Bu mücadele demokratik olarak büyüyecek.” dedi
Burada topluluğa seslenen Aydın Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mahmut Nedim Barış, jeotermal tesislerinin kullanımında eksiklikler olduğunu, insan sağlığı ve 1 milyon dekar tarım arazisi ile Büyük Menderes Nehri için büyük tehdit oluşturduğunu söyledi.
Jeotermal enerji ve kullanımıyla ilgili önemli hukuki eksiklikler ve yanlışlıklar bulunduğunu, jeotermal enerjiyi tamamen bağımsız şekilde ele alan bilimsel ve teknik gelişmelere uygun, kaynaklarının etkin bir şekilde aranması, araştırılması, geliştirilmesi, üretilmesi korunması gerektiğini belirten Barış, yasalarda konuyla ilgili açık ve net bir mevzuat olmadığını söyledi.
Barış konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Germencik ilçesi ve köylerinde yaşayan üreticiler olarak; bundan böyle dağlarından ve ovalarından zehir akan yöre durumuna düşmek istemiyoruz. Germencik ve çevresinde kurulan ve kurulmakta olan jeotermal santralleri her geçen gün artan biçimde incir ve zeytin bahçelerine ve tarlalarımıza zarar vermekte. En önemlisi Büyük Menderes Nehri’nin kirlenmesine neden olmaktadır. Ağır metaller havzada bulunan 1 milyon dekar tarım alanlarını tehdit etmektedir. Atmosfere, yani havaya karbondioksit, hidrojen sülfür ve diğer gazlar salınmakta, Germencik ve çevresi bunlardan etkilenmektedir. Ülkemizin en kaliteli inciri ve bunun yanında zeytin alanları havaya salınan buhar nedeniyle etkilenmekte, kalite randımanda olumsuzluklar ortaya çıkmaktadır. Yeryüzünde gökyüzünün en verimli, en canlı bereketli toprakları, doğayı insanı sömürmeye yok etmeye gelmişler. Onlar için jeotermal demek her gün milyarlarca lira kazanç demek. Aydınlı için ise incirini, zeytinini, kaliteli suyunu, sağlığını kaybetmesi ve zehirli gazı soluması demek."
Türkiye’de ölümlere en çok neden olan hastalıkların dolaşım sistemi hastalıkları, kanser ve solunum sistemi hastalıkları olduğunu Ancak Aydın’da bu hastalıkların Türkiye ortalamasının üstünde olduğunu söyledi. Kanserden ölümüm Türkiye’de 206 kişiden bir iken Aydın da 159’da bir, Germencik'te 148’ de bir olduğunu belirten Aydın Tabip Odası Başkanı Metin Aydın jeotermal santrallerin çevre kirliliği ve özellikle Büyük Menderes Nehri’nin suyunun kirlenmesinin yol açtığını belirtti.
Aydın, "Jeotermal enerji bugün temiz enerji olarak sunulmasına rağmen doğru kullanılmadığında çevresel etkileriyle ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Jeotermalin içerisinde bulunan karbondioksit, hidrojen sülfür, amonyak, cıva, borik, asit gibi kimyasal maddeler yoğun ve kontrolsüz olarak ortama salınınca sera etkisi, küresel ısınma asit yağmurlarıyla insan vücudunda birikmekte insanların ölümüne kadar varan sağlık sorunları oluşturmaktadır" dedi.
Germencikli çiftçilerden Baykan Uğur da , “Bölgemiz çöl olmasın, çocuklarımız sıhhatli büyüsün, yapılan yatırımlara karşı değiliz, Bizim davamız insan odaklı yatırımlar olmasıdır. Havamızı, toprağımızı, suyumuzu, insanlarımızı zehirleyen denetimsiz jeotermallere karşıyız . İnsan odaklı olan tüm yatırımları saygıyla karşılıyor ve destekliyoruz. Önce insan olmayan hangi yatırım olursa olsun hepsine karşıyız. ” dedi.