Gerçeker: Yasal düzenlemeler gerekmektedir
Türk Ceza Hukuku Derneği'nce düzenlenen 18. Uluslararası Ceza Hukuku Kongresi, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda yapıldı.
cumhuriyet.com.trYargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda 2001 yılından itibaren insan haklarının korunması ve bu yolda gerekli adımların atılması yolunda bir çok ceza ve ceza yasasının değiştirildiğini belirterek, ''Uluslararası Ceza Hukuku Kongresi'nin, ülkemizde hukukun üstünlüğü ilkesinin geliştirilmesinde büyük katkı sağlayacağına inanıyorum'' dedi.
Türk Ceza Hukuku Derneği'nce Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen 18. Uluslararası Ceza Hukuku Kongresi'nin açılışında konuşan Gerçeker, dünyada iletişim araçlarının hızla geliştiğini, uluslararası ticaret ağının büyüdüğünü, ülkelerin nüfusunun bir kısmının refah içinde yaşarken, bir kısmının sefaletle boğuştuğunu belirterek, bu gelişmelerin uluslararası hukuka nitelik kazandırdığını söyledi.
Suçlunun başka bir ülkede iken suçun neticesinin başka bir ülkede gerçekleştiğini, bazı suçların işlenmesinde internetin kullanıldığını, bazı suçların faillerinin farklı ülkelerin vatandaşı olduklarını ve birbirlerini tanımadıklarını ifade eden Gerçeker, şunları söyledi:
''Bunlarla mücadelede ve faillerin cezalandırılması için uluslararası bir işbirliği gerekmektedir. Ancak bu mücadele sırasında temel insan haklarının korunması zorunluluğu bulunmaktadır. Çünkü, söz konusu suçlar, uyuşturucu madde ticareti, silah ticareti, insan ticareti, organ ticareti gibi genellikle organize suçlardır ki bunlar, uluslararası toplum ve kamu düzenini bozan suçlardır. Bu nedenle işbirliği zorunluluğu vardır ve yasal düzenlemeler gerekmektedir.''
Toplumların artık birbirlerinin sorunlarını dinlediklerini ve birbirlerinin sorunlarına yabancı kalmadıklarını ifade eden Gerçeker, dünyanın bir köşesinde gerçekleşen bir olayın anında tüm dünyaya duyurulduğunu ve gerekli hassasiyetin gösterildiğini bildirdi.
2001 yılından itibaren, insan haklarının korunması ve insan haklarını korumaya yönelik gerekli adımların atılması doğrultusunda Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda bir çok ceza ve ceza yasasının değiştirildiğini anımsatan Yargıtay Başkanı Gerçeker, ''Bu kongrenin ülkemizde hukukun üstünlüğü ilkesinin geliştirilmesinde büyük katkı sağlayacağına inanıyorum'' diye konuştu.
"İstanbul kararları"
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok da kuruluşundan bu yana Türkiye'de ceza hukukunun gelişmesi amacıyla ulusal ve uluslararası bir çok etkinlik düzenleyen ve bu girişimlerinde de önemli başarılar sağlayan Türk Ceza Hukuku Derneği'nin, bu defa da uluslararası alanda çok önemli bir etkinlik gerçekleştirdiğini anlattı.
Derneğin yaptığı bu çalışmaların, Türkiye'de ceza hukuku alanında önemli kazanımlar sağlayacağını belirten Özok, kongrede ceza adaletinin küreselleşmesiyle ortaya çıkan sorunların tartışılacağını ve çözüm önerilerinin ''İstanbul Kararları'' adıyla açıklanacağını kaydetti.
Özok, kongrede savaş, sınır terörizminin finansı, özel yargılama teknikleri, evrensel yargı yetkisi gibi toplumsal ceza hukuku uygulayıcılarının karşılaştığı sorunların da ele alınacağını belirterek, Türkiye'de yıllardır devam eden ve insanlığın en büyük ortak düşmanı olan terör sorununun tartışılacağını dile getirdi.
Özdemir Özok, ''Güç kullanma tekeline sahip olan devlet, bu gücünü evrensel hukuk kuralları ve uluslararası sözleşmeler çerçevesinde kullanmak durumundadır. Aksi takdirde polis devleti ve devlet terörünü çağrıştır. Terör suçu işleyenlerin cezalandırılması, terörle mücadelenin hukuki boyutunu oluşturmaktadır'' dedi.
Konusu ''Terör'' olan ve dünyanın pek çok ülkesinden ceza hukukçuları, bilim adamları, yargıç, savcı, avukat, stajyer avukat ve hukuk öğrencilerinin katılacağı kongre, 27 Eylül tarihinde sona erecek.
Kongrede, ''Terörle mücadelede ceza hukuku'', ''Terörizmin mali kaynakları'', ''Özel yargılama yöntemleri karşısında insan haklarının nasıl korunacağı'', ''Evrensel yargı yetkisinin kime ait olduğu'' gibi ceza hukuku sorunlarına çözüm aranacak. Terör, yarattığı sorunlar, ülkelerin deneyleri 4 ayrı çalışma grubunda tartışılacak.