"Gerçek işsiz sayısı 5 milyon 837 bin"
DİSK'in araştırmasına göre, geçen yılın nisan ayına göre resmi işsiz sayısı 1 milyon 348 bin kişi, gerçek işsiz sayısı ise 1 milyon 459 bin kişi arttı. DİSK'e göre, Nisan ayında gerçek işsiz sayısı 5 milyon 837 bin olurken, gerçek işsizlik oranı yüzde 22 düzeyinde gerçekleşti.
cumhuriyet.com.trİşçiyi maliyet öğesi olarak gören politikalarla işsizliğin azaltılamayacağına dikkat çeken Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) göre, Nisan 2009'da gerçek işsiz sayısı 5 milyon 837 bin olurken, gerçek işsizlik oranı yüzde 22 düzeyinde gerçekleşti.
İşsizliğin arttığını, sadece işsizlik artış hızının nispeten yavaşladığını açıklayan DİSK, "iyimserlik" inşa etmek için işsizlik verilerinin bir ay önceki rakamlarla kıyaslanmasının yeterli olmadığına işaret etti.
Gerçek işsiz sayısı 5 milyonm 837 bin
DİSK'ten yapılan açıklamada, Nisan ayında işsizliğin arttığı, sadece işsizlik artış hızının nispeten yavaşladığına dikkat çekildi. İyimserlik inşa etmek için işsizlik verilerinin bir ay önceki rakamlarla kıyaslanmasının yeterli olmadığını belirten DİSK, işsizliğin, gerçek boyutlarını ortaya koymak için analize işsiz olduğu halde, iş aramayan iki milyonu aşkın emekçinin de dahil edilmesi gerektiğini vurguladı. DİSK Araştırma Merkezi'nden yapılan açıklamada, "TÜİK resmi verilerine göre 2008 Nisan'ında 2 milyon 115 olan bu kategorideki işsiz sayısı 104 bin kişi artarak Nisan 2009'da 2 milyon 219 bine çıktı. Gerçek işsiz sayısına ulaşmak için bu kategoriyi, resmi işsiz sayısına dâhil ettiğimizde toplam işsiz sayısı 5 milyon 837 bine ulaştı" denildi. DİSK'in yaptığı hesaplamalara göre 2009 yılı Nisan'da gerçek işsiz oranı yüzde 22 oldu. İşsizlikte tarihi rekorun kırıldığı şubat ayında gerçek işsiz sayısı 6 milyon 471 bin, gerçek işsizlik oranı yüzde 24.7, Mart ayında gerçek işsiz sayısı 6 milyon 249 bin, gerçek işsizlik oranı ise 23.7 olarak hesaplanmıştı.
İşsizlik genel bir eğilim haline geldi
DİSK'ten yapılan açıklamada, işsizlik artışının ekonomide genel bir eğilim haline geldiği belirtildi. Gerçek işsiz sayısının, krizin ilk işaretlerinin görüldüğü Eylül 2008'de dahi, 3 milyonun üzerinde olduğunun belirtildiği açıklamada, AKP hükümetinin, kriz sürecinde, emekçileri piyasanın insafına terk eden politikaları sonucu, gerçek işsiz sayısının 5 milyon 837 bin kişiye çıktığı belirtildi. İşçi çıkarma, istihdamı artırmama, emekliye sevk etme ve ücretsiz izin gibi uygulamalar bu dönemin temel araçları haline getirildiği vurgulandı.
DİSK'e göre bu eğilimin özellikleri şunlar oldu: "Resmi rakamlara göre, kriz döneminde işsiz kalanların sayısı 980 bin kişidir. Bu sayının yaklaşık yarısı sanayi sektörü işçilerinden oluşmaktadır. Her ay işsiz sayısına 175 bin kişi dahil olmaktadır. Her ay iş bulmaktan ümidini kesen kişi sayısına, 70 bin kişi eklenmektedir. Gerçek İşsizlik oranı yüzde 20'nin üzerinde seyretmektedir."
İşçiyi maaliyet öğesi olarak gören anlayış işsizliği azaltamaz
DİSK'ten yapılan açıklamada istihdamı, işçiyi ve çalışanı maliyet öğesi olarak gören bir anlayışın kriz var diye işçi çıkarttığına dikkat çekilerek, oysaki krizde ilk yapılması gerekenin çalışanı ve istihdamı korumak olduğu vurgulanıldı. AKP hükümetinin çalışanları ve işsizleri piyasanın insafına terk ettiğine dikkat çekilen açıklamada, "İşsizliğe piyasanın çözüm bulmasını istemektedir. Ama piyasanın çözümü, işte bugün açıklanan rakamlar da ortaya koyuyor. İşten çıkarmaların devam etmesi yönündedir. AKP Hükümeti burada da durmamıştır. Kriz fırsatçılığına imkân veren bir takım düzenlemeler yapmıştır. İşçi kiralama sistemini "Özel İstihdam Bürosu" adı altında yasalaştırmıştır. Cumhurbaşkanı bunu veto etmiştir. Ama İşsizlik Sigortası Fonu'nun amaç dışı kullanımına imkân veren düzenlemeler onaylanmıştır. İşsizlik eğiliminin tersine çevrilmesi için istihdam, ücret, yatırım ve üretimi birlikte ela alındığı bir sosyal programın hayata geçirilmesi gerekmektedir. Sosyal program hayata geçirilmeden krizin yol açtığı ağır tahribat telafi edilemeyecektir" denildi.