'Genetik çok bilinmeyenli denklem'

Yale Üniversitesi Beyin Damar Hastalıkları Beyin Cerrahisi Bilim Dalı Başkanı ve Beyin Genetiği Programı Direktörü Prof. Dr. Murat Günel, genetiğin çok bilinmeyenli bir denklem olduğunu belirterek, ''Bunu çözebilmek için yetişmiş insan kaynağına ihtiyacımız var. İşte Türkiye'de açtığımız bu bölümle de gelecek yıllarda gen haritalarını yorumlama kabiliyetine sahip uzmanlar yetiştireceğiz'' dedi.

cumhuriyet.com.tr

Aynı zamanda Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi olan Prof. Dr. Günel, üniversitede açılan Genetik Biyoinformatik lisans programının tanıtımında yaptığı konuşmada, bölüm öğrencilerinin, Bahçeşehir Üniversitesinin yanı sıra ABD'deki Yale Üniversitesinde de eğitim alacağını söyledi.

Prof. Dr. Günel, Yale Üniversitesinin laboratuvarlarında kendisiyle birlikte genetik araştırmalara katılacak öğrencilerin, genetik alanındaki son gelişmeleri yerinde inceleme şansı bulacağını belirtti.

Genetik araştırmaların sonucunda ortaya çıkan sonuçların yorumlanmasının son derece önemli olduğunu, bu nedenle biyoinformatik odaklı çalışmaların son yıllarda genetik kadar önemli bir dal halini aldığını ifade eden Prof. Dr. Günel, şöyle konuştu:
''Tüm genetik çalışmalar, hastalıkların önceden tespit edilmesine odaklanmış durumda. Örneğin daha doğduğumuz gün hangi hastalıkların ya da hangi kanser türünün riski altında olduğumuzu yüzde yüz bilme şansımız olacak. Bu neyi sağlayacak? Kişiye özel kanser tedavileri geliştireceğiz. Şu an genetik, çok bilinmeyenli bir denklem. Bunu çözebilmek için yetişmiş insan kaynağına ihtiyacımız var. İşte Türkiye'de açtığımız bu bölümle de gelecek yıllarda gen haritalarını yorumlama kabiliyetine sahip uzmanlar yetiştireceğiz.''

Prof. Dr. Günel, Türkiye'de özellikle akraba evliliklerinden doğan genetik problemlerin çözümüne ilişkin çalışmalar yürüteceklerini, Türk öğrencilerin de Amerika'daki laboratuvarlarda eğitileceğini kaydetti.
 

Prrogramın özellekleri

Program dahilinde Yale Üniversitesi, işbirliği içinde olduğu Bahçeşehir Üniversitesi öğrencilerine tüm olanaklarını ve laboratuvarlarını açacak. Bahçeşehir Üniversitesi Genetik Biyoinformatik lisans programına kabul edilecek 20 öğrenci, Prof. Dr. Murat Günel'in önderliğinde eğitimlerinin bir kısmını Amerika'da alacak ve Yale Üniversitesinin laboratuvar olanaklarından yararlanacak.

Ayrıca Prof. Dr. Günel'in Yale Üniversitesinde yürüttüğü genetik araştırmalarda, Bahçeşehir Üniversitesi Genetik Biyoinformatik Bölümü öğrencilerine birebir çalışma alanı da sağlanacak. Genetik alanında yaşanan gelişmelerin ışığında Bahçeşehir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesinin altında kurulan Genetik Biyoinformatik lisans programı, yeni akademik yılla birlikte öğrenci kabul etmeye başlayacak.

Program bünyesinde öğrencilere mühendislik temelleri ve disiplini öğretilerek, bunun üzerine genetik, işlemsel biyoloji, programlama, algoritma gibi zorunlu dersler ve ileride uzmanlaşacakları alanları belirlemede katkıda bulunacak seçmeli dersler sunulacak.
Tanıtım toplantısına, Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel ve Rektör Prof. Dr. Yılmaz Esmer ile öğrenciler katıldı.