Genelkurmay yine Akar’da
Cumhurbaşkanlığı kararnamesinde, Cumhurbaşkanı’na kuvvet komutanlarına doğrudan emir verme istisnası, komutanlara da emri ‘derhal’ yerine getirme zorunluluğu getirildi.
Sertaç EşAkar, 15 Temmuz şehitlerinin mezarlarını ziyaret etti.
Cumhurbaşkanı’nın yayımladığı 6, 7 ve 8 No’lu kararnamelerde güvenlikle ilgili kritik değişikliklere gidildi. 15 Temmuz’un hemen ardından kuvvet komutanlıklarının bağlandığı Milli Savunma Bakanlığı’na (MSB) Genelkurmay Başkanlığı da bağlandı. Böylece Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, kabinenin en güçlü bakanı konumuna yükseldi. Yüksek Askeri Şura’nın yapısındaki değişiklikle Hazine ve Maliye Bakanı ile Milli Eğitim Bakanı şura üyesi oldu. Ayrıca kararnameyle Cumhurbaşkanı’na da istisna yetkisi tanındı. Buna göre Cumhurbaşkanı, komutanlara emir verebilecek, komutanlar da bu emri diğer bağlı oldukları makamlara sormaksızın, derhal yerine getirmekle yükümlü olacak. Düzenlemeyle Cumhurbaşkanı, silahlı kuvvetler üzerindeki tam kontrolünü kısmen MSB ile paylaşmış olurken, Genelkurmay Başkanı’na da silahlı kuvvetleri harbe hazır hale getirme görevi verildi, diğer kurumlarla doğrudan yazışma yetkisi tanındı. Savunma Sanayii Başkanlığı’na (SSB) ilişkin kararnamede ise, kurumun yapısı yeniden düzenlendi, icra komitesinin üyeleri de yeniden belirlenirken, İçişleri Bakanı komiteye girdi. Böylece artık Emniyet Genel Müdürlüğü yasal olarak tüm teçhizatını SSB üzerinden alacak.
YAŞ’a iki bakan daha
Kararnamelerle Milli Güvenlik Kurulu ve Yüksek Askeri Şûra’nın yapılanması da yenilendi. İki kurul da doğrudan Cumhurbaşkanı’na bağlandı. Cumhurbaşkanı YAŞ’a başkanlık edecek ya da görevlendirdiği yardımcısı başkanlığında yapılmasını sağlayacak. 15 Temmuz’un ardından YAŞ’ın üye yapısında değişiklik yapılmış; Başbakan Yardımcılarının yanı sıra Adalet, Dışişleri ve İçişleri bakanları ve kuvvet komutanları katılımcı olarak belirlenmişti. Ancak dünkü Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile YAŞ üye yapısında yeniden değişikliğe gidildi. Yeni sistemde, Cumhurbaşkanı Yardımcılarının yanı sıra Hazine ve Maliye Bakanı ile Milli Eğitim Bakanı da artık YAŞ üyesi oldu. Bakanlar Berat Albayrak ve Ziya Selçuk, bundan sonra YAŞ toplantılarında yer alacak. MGK ise eski düzenlemede olduğu gibi iki ayda bir toplanacak, Cumhurbaşkanı gerek duyduğunda kurulu toplantıya çağırabilecek. Genelkurmay Başkanı’nın olağanüstü toplantı isteği Cumhurbaşkanı’nın değerlendirmesine sunulacak. Ayrıca daha önce yalnızca silahlı kuvvetlerin ihtiyacı için çalışan Harita Genel Komutanlığı, genel müdürlük olarak yapılandırıldı ve tüm kamunun harita ihtiyacını karşılayacak.