Genelkurmay basın bilgilendirme toplantısı

Genelkurmay'dan yapılan açıklamada, BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun da içinde bulunduğu Kahramanmaraş'ta düşen helikopterin bulunması için TSK olarak tüm imkanların seferber edildiği, şu anda bölgede TSK'ye ait 7 adet hava aracı ve bin 707 TSK personeli bulunduğu bildirildi. Terörle mücade konusunda da, TSK'nin yurttaşın can ve mal güvenliğini sağlamak için bölücü terör örgütüyle mücadelesine kararlılıkla devam ettiği belirtildi.

cumhuriyet.com.tr

Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, Barış İçin Ortaklık Eğitim Merkezi Komutanlığı'nda yaptığı haftalık basın bilgilendirme toplantısında, BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun düşen helikopterinin arama kurtarma faaliyetleri hakkında da bilgi verdi. Tuğgeneral Gürak, olayın Sivil Havacılık Müdürlüğü'nce duyulmasının ardından, Hava Kuvvetleri Komutanlığı Harekat Merkezi'ne Esenboğa'dan saat 16.49'da faks geldiğini ve yardım talebinde bulunulduğunu kaydetti.

Faksın ulaşmasından 15 dakika sonra saat 17.03'de bölgeye ilk olarak Adana'nın İncirlik Üssü'nden Cougar tipi bir arama kurtarma helikopterinin gönderildiğini ifade eden Tuğgeneral Gürak, daha sonra saat 18.09'da Malatya'dan biri ambulans, biri arama kurtarma olmak üzere 2 adet Skorsky helikopteri ve saat 18.44'de de Merzifon'dan bir adet Cougar tipi arama kurtarma helikopteri olmak üzere bölgeye aynı gün 4 helikopter sevk edildiğini bildirdi. Tuğgeneral Gürak, ayrıca saat 17.26'da Diyarbakır'dan Casa tipi arama kurtarma uçağının da kaldırıldığını söyledi.

Olay bölgesine gönderilen uçak ve helikopterlerin kar yağışı ve sis gibi olumsuz hava koşullarına rağmen bölgede görev yaptığını anlatan Tuğgeneral Gürak, hava araçlarının sadece yakıt ikmali yapmak için bölgeden ayrıldıklarını vurguladı. Havadan yapılan arama kurtarma çalışmalarına meteorolojik şartların kötüleşmesi üzerine saat 22.20'de ara verildiğini ifade eden Tuğgeneral Gürak, şunları kaydetti:

''Olayın duyulması ile birlikte karadan da jandarma arama kurtarma unsurları bölgeye sevk edilmiştir. 25 Mart 2009 tarihindeki faaliyete 345 jandarma personeli, 897 geçici köy korucusu katılmıştır. Karadan yapılan arama kurtarma faaliyetleri hava koşullarındaki olumsuzluklara rağmen gece boyunca devam etmiştir.

26 Mart 2009 tarihinde saat 04.14'te bir Casa uçağı ve saat 05.05'den itibaren Malatya'dan kalkan 3 adet helikopter ile havadan arama kurtarma faaliyetine tekrar başlanmıştır. Yine sabah saatlerinde Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı'na ait 2 arama kurtarma helikopteri de bölgeye sevk edilmiştir.

Ayrıca, 26 Mart sabahı havanın aydınlanmasının ardından bölgeye ilave kuvvet olarak bir jandarma özel harekat taburu ve, 1 jandarma komando bölüğü daha sevk edilmiştir.

Yine, bölgedeki kara birliklerini takviye etmek maksadıyla, aynı gün Ankara Etimesgut'tan kaldırılan 2 C-130 uçağı ile, toplam 145 kişiden oluşan 2 jandarma özel harekat bölüğü ve 2 jandarma dağ arama kurtarma timi de bölgeye sevk edilmiştir.''

Tuğgeneral Gürak, 26 Mart 2009 tarihinde, gün boyunca, havanın da müsaade ettiği durumlarda, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na ait 2 Cougar, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na ait 2 Skorsky, Özel Kuvvetler Komutanlığı'na ait 2 adet Skorsky, Emniyet Genel Müdürlüğü'ne ait 4 adet Skorsky, Orman Bakanlığına ait 2 adet S-365 tipi toplam 12 helikopter ile 32 sorti yapılarak arama kurtarma faaliyetlerine devam edildiğini, ayrıca 3 Casa uçağı ile dönüşümlü olarak gün boyunca bölgede bulunulduğunu bildirdi.

 

"Havadan arama faaliyeti bugün de devam edecek"

Özel Kuvvetler Komutanlığına ait 1 Skorsky helikopterinin bugün saat 00.35'de Göksun'dan kalkarak 01.15'e kadar bölgede görev yaptığını anlatan Tuğgeneral Gürak, saat 04.08'de Diyarbakır'dan kaldırılan 1 Casa uçağının halen bölgede uçuşuna devam ettiğini belirtti.
 

Tuğgeneral Gürak, ayrıca Malatya'dan 04.04'te kaldırılan bir Cougar helikopterin de bölgede faaliyet gösterdiğini, ancak meteorolojik şartların kötüleşmesi üzerine 07.51'de geldiği meydana geri döndüğünü söyledi.

Bugün itibariyle bölgede TSK'ya ait; Hava Kuvvetleri Komutanlığının 1 Casa uçağı, Özel Kuvvetler Komutanlığı'nın 2 Skorsky, Kara Kuvvetleri Komutanlığının 2 Skorsky, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın 2 Cougar olmak üzere 7 hava aracı bulunduğunu bildiren Tuğgeneral Gürak, ayrıca, Orman Bakanlığına ait 2 S-365, Emniyet Genel Müdürlüğü'ne ait 4 Skorsky ve Sağlık Bakanlığına ait 2 B-22 helikopterin de bölgede görev yaptığını dile getirdi.
 

Bölgede, 10 ilçe Jandarma Komutanlığından 992 personel, 5 Jandarma Komando Bölük Komutanlığı'ndan 318 personel, 3 Jandarma Özel Harekat Tabur Komutanlığı'ndan 375 personel, 2 Özel Kuvvetler DAK Timi 22 personel olmak üzere toplam 1707 personelin bulunduğunu anlatan Tuğgeneral Gürak, sivil kurum ve kuruluşlardan da toplam 234 personelin bölgede görev yaptığını bildirdi.

Tuğgeneral Gürak, şunları kaydetti:

''Kazanın duyulmasını müteakip, bölgeye gönderilen hava araçları düşen helikopterden herhangi bir sinyal alınamadığı için cep telefonu sinyali de dikkate alınarak tahmini bölgeleri gözle arama durumunda kalmışlardır. Meteorolojik şartların çok kötü olması ve bölgede yüksek rakımlardaki sis ve kar yağışı görerek uçuşun da sağlıklı yapılmasını engellemiştir. Tüm bu olumsuzluklara rağmen, gece ve gündüz elverişli her şart değerlendirilerek, 25 Mart tarihinden bu yana 41 sorti uçuş yapılmıştır. Havadan arama faaliyetine bugün de yoğun bir şekilde devam edilecektir. Türk Silahlı Kuvvetleri olarak, tüm imkanlar seferber edilmiştir. Bundan sonra da her türlü destek sağlanmaya devam edilecektir.

Düşen helikopterde bulunan kazazedelerin en kısa zamanda bulunup, kurtarılmaları en büyük dileğimizdir. Başta değerli aileleri ve sevenleri olmak üzere tüm yurttaşlarımıza sabırlar diliyoruz.''

 

Terörle mücadele

Terörle mücadele konusunda da bilgi veren Tuğgeneral Gürak, TSK'nın yurttaşın can ve mal güvenliğini sağlamak için bölücü terör örgütüyle mücadelesine kararlılıkla devam ettiğini ifade ederek, 20 Mart 2009 tarihinden bugüne kadar toplam 20 iç güvenlik olayının meydana geldiğini belirtti.

Bu olaylarda 1'i 10 kilogram, 2'si 1'er kilogram olmak üzere 3 el yapımı patlayıcı madde düzeneğinin yerinde imha edilerek olası zayiatların önlendiğini bildiren Tuğgeneral Gürak, dönem içinde 4'ü teslim, 2'si yakalanmak üzere 6 teröristin etkisiz hale getirildiğini kaydetti.
 

Tuğgeneral Gürak, ''Teslim olanlardan birinin, bölücü terör örgütüne katılmasından 1 ay sonra kaçması, ikisinin ise bölücü terör örgütünde uzun yıllar (15,17 yıl) kalmalarına rağmen terörle bir sonuç alınamayacağını ve yaşamlarının boş yere heba olacağını anlamaları üzerine Irak kuzeyinden kaçarak güvenlik kuvvetlerimize sığınmaları dikkat çekicidir'' dedi.

Dönem içerisinde yapılan operasyonlarda 2 Kaleşnikof piyade tüfeği, 1 tabanca, 413 çeşitli çapta fişek, 1 anti personel mayını, 3 el bombası ele geçirildiğini söyleyen Tuğgeneral Gürak, 2 arama kurtarma faaliyeti icra edildiğini, 11 kişinin denizden sağ kurtarıldığını kaydetti.