'Genelev açmıyoruz cami açıyoruz'
Hukukçu ve yazar Seyran Ateş’in girişimiyle kurulan ve açılışına Alman basınının büyük ilgi gösterdiği “İbn Rushd-Goethe” camisinde kadınların namaz kılarken başını örtme zorunluluğu bulunmuyor ve camiye burka ve peçe takanların alınmıyor.
cumhuriyet.com.trAçılışına Alman basınının büyük ilgi gösterdiği caminin adı “İbn Rushd-Goethe”. 12’nci yüzyılda yaşamış olan Arap filozof ve İslam alimi İbn Rüşd ve ünlü Alman şair Johann Wolfgang von Goethe’nin isimlerini alan cami, kadın hakları aktivisti, hukukçu ve yazar Seyran Ateş’in girişimiyle kuruldu.
Amerika'nın Sesi'nden Cem Dalaman'ın haberine göre, kadınların namaz kılarken başını örtme zorunluluğu olmayan camiye burka ve peçe takanların alınmayacağı, buna karşılık ileride içinde Cem Evi, akademik araştırma merkezi ve LGBT bireyler için özel mekanlar açılacağı açıklandı.
Almanya’da Sünni cemaatler arasında bir ilki oluşturan cami girişimine özellikle sosyal medya üzerinden çok sayıda tepki geldiği görülüyor. 4 milyon 500 binden fazla Müslümanın yaşadığı Almanya’da cami ve mescit olarak kullanılan ibadethane sayısı 2 bin 750. Camiye önayak olan Ateş, daha önce kadın hakları avukatlığı yaptığı dönemde saldırıya uğramış ve ağır yaralanmıştı.
Caminin açılışını yapan ve cuma namazını kılan Ateş, “Kadın, erkek, Sünni, Şii, heteroseksüel ve eşcinsel herkesin yan yana dua edebileceği bir yer olacak” şeklinde konuşurken, ‘liberal’ camiye yönelik tepkileri haksız ve anlamsız bulduğunu söyledi ve ‘çağdaş Müslümanlığın da kabul görülmesi gerekir’ dedi.
Ateş ayrıca " Biz cami kuruyoruz, genelev kurmuyoruz burada. Akıllarına bunu sokmaları gerekir. " ifadelerini kullandı.
Öte yandan Federal Hükümet tarafından alınan bir karar uyarınca, bundan sonra Almanya’da çalışmak isteyen imamlardan Almanca bilgilerini kanıtlamaları istenecek. Hükümet, imamların Almanca bilmemelerinin uyum sürecini zedelediği görüşünde.