'Gençlik iksiri'ne giderek yaklaşılıyor
Farelerde ve maymunlarda yapılan birçok araştırma, bazı proteinlerin yaşam süresiyle bağlantılı olduğunu gösteriyor ve yaşlılıkla artan hastalıkların tedavisine ışık tutuyor.
cumhuriyet.com.trUniversity College London'dan bilim adamları, bir proteinin üretilmesini durdurmak üzere yapılan genetik müdahaleyle dişi farelerin ömrünün yüzde 20 uzamasını sağladı.
Araştırmaya imza atanlardan Dominic Withers, insanlarda da bulunan S6 Kinase 1 (S6K1) adı verilen proteinin etkilerinin durdurulmasının dişi farelerde yaşlılıkla bağlantılı birçok sağlık sorununun engellenmesine katkıda bulunduğunu vurguladı. S6K1 proteinini üretmemesi için genleriyle oynanan dişi fareler ortalama 950 gün yaşadı. Bu da bu farelerin kontrol grubundaki farelerden 160 gün daha fazla yaşadığı anlamına geliyor.
Withers, proteini üretmeyen dişi farelerin daha uzun süre yaşamasının yanı sıra bu hayvanların daha zayıf, daha hareketli ve daha sağlıklı olduğuna dikkati çekti.
Araştırmada, bu proteini üretemeyen erkek farelerin ömrünün uzamadığı ancak S6K1'i üreten diğer erkek farelere göre daha zayıf, daha sağlıklı olduğu ve bağışıklık sistemi için önem taşıyan lenfosit hücrelerinin bulunduğu belirtildi. Proteinin engellendiği erkek farelerde ömrün neden uzamadığına açıklama getirilemedi.
Daha önceki araştırmalar, S6K1 proteininin üretilmemesinin hücrelerdeki enerji miktarını dengelemekte önemli rol oynayan AMPK adı verilen bir başka molekülün işlevini artırdığını göstermişti.
AMPK molekülünü harekete geçiren metformin gibi ilaçlar, genellikle aşırı kiloya bağlı tip 2 şeker hastalarında kullanılıyor.
Amerikan Science dergisinde yayımlanan İngiliz bilim adamlarının kaleme aldığı makalede, kısa zaman önce Rus bilim adamlarının yaptığı araştırmanın, metforminin farelerin ömrünü uzatabildiğini gösterdiği de vurgulandı.
Bilim adamları, 1930'lu yıllardan bu yana fareleri ve kısa zaman önce maymunları kullanarak yaptıkları araştırmalarla kalori miktarının yüzde 30 azaltılmasının bu hayvanların ömrünü yüzde 40'a kadar uzatabileceğini, yaşlılıkla bağlantılı hastalıkların engellenebileceğini gördü.
İngiliz bilim adamlarının yaptığı araştırma ise yemekten mahrum kalmadan da aynı olumlu etkilerin elde edilebileceğini gösterdi.