Genç işsizliği yüzde 19.5
AB Komisyonu İstihdam, Sosyal İlişkiler ve Fırsat Eşitliği Genel Direktörlüğü tarafından yılda dört kez hazırlanan "AB Emek Piyasası" raporunun yaz dönemine ait olanı yayımlandı. Raporda, ekonomide kıpırdanma olduğu ve genç işsizliğinin yüzde 19.5 olduğu belirtildi.
cumhuriyet.com.trAB Komisyonu İstihdam, Sosyal İlişkiler ve Fırsat Eşitliği Genel Direktörlüğü tarafından, üç ayda bir yayımlanan AB Emek Piyasası Raporu'nda anket ve satış verileri açısından kötüleşmenin sürdüğü belirtilirken, "İş alemi ve tüketicilerin güveninde göreceli bir iyileşme başlamış bulunmaktadır" denildi. Ekonomik Durum Algılaması (EDA) göstergelerini de içeren rapora göre AB ülkelerinde genç işsizliği yüzde 19.5 düzeyinde bulunuyor.
Rapora göre, AB'de iş alemi ve tüketici güveni, uzun dönem ortalamaların oldukça altında kalmaya devam etse de, ikinci çeyrek boyunca iyileşmeye devam etti, bunda tüm büyük AB Üyesi Ülkelerde görülen son dönem iyileşmelerin etkisi oldu. Tüm sektörlerde kötümserlik korunur ve işten çıkarma beklentileri devam ederken istihdam tahminlerinde göreceli bir iyileşme ortaya çıktığı belirtilen raporda, "Tüketicilerin işsizliğe ilişkin beklentileri rahatlamaya devam etti, fakat beklentiler aynı zamanda hala işsizlikte daha ileri artışa da işaret ediyor" denildi. Raporda şu ifadeler yer aldı:
"-AB'de durgunluk 2009'un ilk çeyreğinde açık bir biçimde kötüleşmeye devam ederken gayrı safi iç hasıla bir önceki çeyreğe oranla yüzde 2.4 geriledi. Ekonomik gerileme tüm Üye Devletler çapında genişlerken, yıldan yıla yüzde 4.7 küçülmeyle sonuçlandı.
-Ekonomik etkinlikteki düşüş sonrasında AB'de istihdam 2008'in ortalarından itibaren azaldı, sonuç, en büyük Üye Devletlerdeki istihdam sözleşmelerini yansıtıyor.
-Birçok AB Üye Devleti'ndeki gerilemeden dolayı ortalama AB istihdam oranı 2009'un ilk çeyreğinde yüzde 64.6'ya düştü ve bir yıl öncesine göre yüzde 0.9 daha düşük bir noktaya geldi.
-İşsizlik oranı Mayıs 2009'da ulaştığı yüzde 8.9'luk rakamdan bu yana kademeli olarak yükseliyor. Artış, İspanya'daki işsizlik oranlarındaki keskin ve Fransa, İtalya, İngiltere, son zamanlarda da Almanya ile Polonya'daki daha ılımlı yükseliş tarafından sürükleniyor. Genç nüfus arasındaki işsizlik oranı genel orandan daha güçlü bir şekilde yükseldi ve Mayıs'ta 19.5'e ulaştı.
-Yeni işçi talebi birçok Üye Devlette, boş kadro oranıyla birlikte düşmeye devam etti. Kalıcı istihdamdaki büyüme son dönemlerde duraklamaya girdi."
Ekonominin Eda'sı
AB üç aylık emek piyasası değerlendirme raporunun Ekonomik Durum Algılaması (Economic Sentiment) bölümünde ekonomide hissedilen iyileşmelere ilişkin değerlendirmeler yer aldı.
"Ekonomik Durum Algılaması'nda ikinci çeyrek boyunca iyileşme görüldü, fakat düşük düzeyde kaldı" denilen bölüme şöyle devam edildi:
"Mal gönderme, stok satışları ve perakende satışlarla ilgili veriler (hard data), şu ana kadar ekonomi ve istihdam piyasasındaki kötüleşmede bir sürekliliği onaylar ve anketlere dayalı veriler hala kötümser iken iş alemi ve tüketicilerin güveninde göreceli bir iyileşme başlamıştır.
2009'un ilk çeyreği boyunca daha da ileri bir azalmadan sonra (bu azalma 2008'in son çeyreğindekinden daha yavaştır) Ekonomik Durum Algılaması göstergesi Haziran ayının son üç haftasında bir tür iyileşme kaydetmiştir. EDA göstergesi Nisan'da 3.6, Mayıs'ta 3.9 puana, Haziran'da ise 7.1 puana yükselme eğilimi göstererek 3.2 puan artmıştır.
AB düzeyinde bu iyileşmelerin altında Nisan'dan bu yana büyük Üye Devletlerde, en çok da İtalya ve İngiltere'de ve özellikle Haziran'da Fransa ve Almanya'daki toparlanma bulunmaktadır. Yine de ekonomik algılama tüm büyük Üye Devletlerde uzun vadeli ortalamanın oldukça altında kalmaktadır, İngiltere'de ise özellikle düşüktür. Göstergelerdeki son artışlar tüm sektörler boyunca gerçekleşen iyileşmelerin sonucudur. Son üç hafta boyunca güven en çok tüketiciler arasında ve hizmetler sektöründe artmış, endüstride ise Haziran'da ılımlı bir artış görülmüştür."
Raporda finans sektörünün Ekonomik Durum Algılama göstergesine dahil edilmediği ancak burada da iyileşmenin yıl başından bu yana devam ettiği belirtildi.