Genç ekip Gül'e direniyor
Gül’ün siyasete dönüş kararı ve Arınç’ın ‘Yeni yetmeler kardeşliğimizi zedeleyebilir’ açıklamasına Erdoğan’ın başdanışmanı Akdoğan’dan yanıt geldi...
Cumhuriyet Ankara BürosuAKP’de yeni genel başkan seçimi konusunda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü isteyen Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ekibiyle genç ekip arasındaki gerilim derinleşiyor. Arınç’ın “Yeni yetmeler kardeşliğimizi bozabilir” açıklamasının ardından genç ekip sesini yükseltti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın başdanışmanı Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan, “Kimse kendi kişisel pozisyonunu korumak için dava söylemini perde olarak kullanmamalı” derken, bu hareketin kimseye bir diyet borcu ya da açık hesabının bulunmadığını söyledi.
Başbakan Yardımcısı Arınç, önceki gün yaptığı açıklamayla Cumhurbaşkanı Gül’ün partiye genel başkan konumuyla dönmesini istemeyen Yalçın Akdoğan başta olmak üzere genç ekibi hedef almış, “Yeni yetmeler kardeşliğimizi bozabilir” demişti. Arınç, hiç kimsenin Gül’ü dolgu malzemesi, kendisinin de aralarında bulunduğu 3 dönemlik milletvekillerini “ayıplı malzeme” olarak göremeyeceğini belirterek, Gül’ün şimdilik başbakan ve genel başkan olmasına gerek olmadığını, zamanı gelince kendisine “gelsenin yerin burası” deneceğini belirtmişti. Bu açıklamalar Gül’ün “Erdoğan sonrası AKP liderliği için harekete geçmesi” olarak yorumlanınca Erdoğan da Köşk resepsiyonunda, “Partinin 27 Ağustos’ta genel başkanını seçeceğini, Gül’ün de 28 Ağustos sonrası partiye dönebileceğini” söyleyerek Gül’e “sade üye olabilirsin” mesajı vermişti.
Erdoğan’ın bu sözlerinin ardından başdanışmanı ve Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan, dün Yeni Şafak’ta “Yasin Doğan”takma adını kullandığı yazısında doğrudan Arınç’ı hedef aldı. Akdoğan’ın yazısı. Gül’ün partinin başına dönmesi için formül aranmasını savunan AKP içindeki isimlere yanıt niteliği taşıyan ifadeler yer aldı.
Yeni Türkiye metaforunda Erdoğan’ın yükleneceği misyonun büyük önem taşıdığını, “Erdoğan Köşk’e çıksın bir şeye karışmasın” yaklaşımında olanların bu ideali kavrayamamış olacaklarını kaydeden Akdoğan, “AK Parti’nin geleceği hakkında söz söyleyenlerin ‘Yeni Türkiye’ idealini ve yeni Türkiye’de belirlenen misyon ve rolleri gözardı etmesi büyük bir yanılgı olur. AK Parti’nin başına geçecek isim elbette halkın ve partinin kabulüne mazhar olabilecek bir kişi olacaktır. Ama daha önemli olan Yeni Türkiye’de belirlenen rolleri yadsımaması ve Cumhurbaşkanı-Başbakan uyumunu üst düzeyde tutması olacaktır” dedi.
Partinin genel başkanlarının zaman içinde değişebileceğini, ancak bu hareketin liderinin Erdoğan olduğunu belirten Akdoğan, “Erdoğan, 9 seçimi de kazanmış, bir çok kişiye de önemli makamlar kazandırmıştır. AK Parti içinde yeni dönemi ‘makam taksimatı’ mantığıyla ele alacak ve partinin bugüne kadar ki siyaset felsefesine ve dava anlayışına aykırı hareket edecek kimse olmadığını düşünüyorum. Bu hareketin gençlerle aşılanması ve yeni hedeflerin yeni kuşaklarca benimsenmesi fikriyatı doğru algılanmalıdır. Kimse kendi kişisel pozisyonunu korumak için dava söylemini perde olarak kullanmamalı, kendisini olmazsa olmaz göstermemelidir. AK Parti kulislerin değil kural ve kurulların partisidir. Partinin geleceği adına söz söyleme yetkisi yetkili kurullara aittir. Erdoğan’ın iradesi ve ilgili kurulların takdiri tüm kişisel söylemlerin ve hesapların üzerindedir” görüşünü dile getirdi.
‘Diyet borcu yok’
Kendileriyle ilgili “şuna karşı, buna karşı” gibi tezviratların son derece yersiz olduğunu belirten Akdoğan, “Biz yeni Türkiye idealinin ve Erdoğan’ın yanındayız. Erdoğan’a ve bu ideale karşı olan kimse biz ona karşı oluruz. Bu hareketin kimseye bir diyet borcu veya açık hesabı bulunmamaktadır” ifadesini kullandı.
Gül’süz parti
Parti içinde, asıl olarak tüzükteki 3 dönem kuralına takılan 72 isimle birlikte AKP’ye ağırlıkla merkez sağ başta olmak üzere farklı siyasi kökenlerden gelenler yola Gül ile devam edilmesini istiyor. Gül, AKP Grubu içinde de Erdoğan sonrası parti liderliği için en çok desteğe sahip isim konumunu koruyor. Ancak özellikle Erdoğan etrafında kenetlenen ve çoğunluğu 2007 ve 2011 seçimlerinde ilk kez milletvekili olan isimler, 2015 seçimlerine Gül’ün olmadığı bir yapıyla gidilmesinde diretiyor. Gül’ü istemeyen isimlerin parti ve hükümet içinde kilit görevlerde bulunmaları dikkat çekiyor. Erdoğan’ın da Gül dışında bir isimle yola devam edilmesinden yana tavır koyması, parti içindeki genç ekibin eski isimlere bu aşamada karşı üstünlük kurmalarını sağlıyor.