Gemlikliler soğutma tesisi istemiyor
Bursa’nın Gemlik ilçesinde bir kimya fabrikasının Gemlik Körfezi’nde kurmak istediği soğutma tesisine karşı ilçe halkı seferber oldu. Körfezin yapısının değişeceğini belirten yurttaşlar projeden vazgeçilmesini istedi.
cumhuriyet.com.trGemlik’te uzun yıllardır faaliyet gösteren Marmara Kimya Sanayi (MKS) firması, Gemlik Körfezi’nde kurmayı planladığı derin deniz deşarj sistemi ile deniz suyunu kullanarak soğutma sistemi kurmak için belediye meclisinde sunum yaptı. Firmanın yapmak istediği tesise CHP, İYİ Parti ve MHP’li meclis üyeleri ret oyu kullanırken, AKP’li meclis üyeleri ise çekimser oyu kullandı. Konunun Bursa Büyükşehir Belediyesi’nde gündeme gelmesiyle tesisin kurulacağına ilişkin kaygılar artarken, Gemlik’in CHP’li belediye başkanı Mehmet Uğur Sertaslan, Bursa Barosu Çevre Komisyonu’nun yanısıra DOĞADER ve çevre konusunda uzman isimlerden görüş istedi. Uzmanların körfezin ısınmasına neden olacağı yönünde görüş bildirilmesi üzerine yurttaşlar da tesisin yapılmasına karşı çeşitli eylem ve toplantılar gerçekleştirdi.
'ZEYTİN DE ETKİLENECEK'
Gemlik Kent Konseyi girişimiyle gerçekleştirilen toplantıda sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve balıkçılar konu hakkında bir araya geldi. Gemlik Duyarlılık ve Dayanışma Derneği Başkanı Cemal Küçük, balıkların sıcaklığın bir derece artmasıyla bile yer değiştirdiğini ve Gemlik Körfezi’nin sığ bir deniz olduğunu belirterek, “Gemlik’te balık çeşidi son yıllarda iyice azaldı. Balık çeşidimizi, mikro organik canlılarımızı tehlikeye atıyoruz. Bu firmalara ses çıkarılmadığı için Gemlik’te yaşanan kanser artışına dikkat etmek lazım” dedi. Hidrobiyolog Levent Arbüz de tesisin kurulması halinde Gemlik Körfezi’nde bomba atılmış gibi bir durumun ortaya çıkacağını kaydererek, “Klor ve sıcaklık değişimi dayanıksız canlıları yok ederken, dayanıklı canlıların sayısında muazzam bir artış meydana getirecek. Bu durum denizde renk değişimi ve yoğunluk artışına neden olacak. Gemlik Zeytini de bu durumdan etkilenecek” ifadelerini kullandı.
BALIKÇILARDAN TEPKİ
Tesisin yapımına karşı balıkçılarda tekneleri ile Gemlik Körgezi’nde eylem yaptı. Denizin kirlenmesi ve ekolojik yapısının bozulması ile tüm zararı Gemlik ve Türkiye’nin çekeceğini anlatan balıkçılar, “Biz MKS firmasının derin deniz deşarj uygulamasına karşı çıkmaktayız. Derin deniz deşarjı ile kışın 1 derece, yazın 2 derece ısıyı değiştirecek. Bu değişim deniz içinde yaşayan canlıları, yosunları ve denizanalarını yok edecek. Eğer MKS firması tesisin zararsız olduğunu düşünüyorsa ÇED toplantısını neden kooperatif salonunda, gözden uzakta yaptı? Gizli ve kaçak yapılan işlerde muhakkak bir sorun vardır. Bu ÇED raporundan ne Gemlik halkının ne sivil toplum kuruluşlarının haberi olmadı. Hâlâ denize zarar vermiyoruz diyorlarsa, çıkıp gerçek delilleri ile topluma anlatmaları, bizleri ikna etmeleri lazım. Yoksa eylemlerimize devam edeceğiz” diye konuştu.
MECLİSTE EYLEM
Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi’nde de CHP ve İYİ Parti’li meclis üyeleri üzerinde “Körfezime Dokunma” yazan tişörtler ile geldiler. Mecliste konuşan Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan, tesisin kurulması durumunda saatte beş bin beş yüz metreküp su kullanılacağına dikkat çekti. Bertaslan, “Denizden çektiği suyun sıcaklığını da çok yüksek derecelere çıkaracak. Saatte 396 bin konutun kullanacağı sudan bahsediyoruz. Gemlik Körfezi’nde ortalamanın üzerinden mikroskobik canlı varlığı var. Körfez, Haliç’in 20 yıl önceki haline gelebilir” dedi. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nde yapılan görüşmenin ardından “Alana ilişkin bir çalışma olup olmadığı” ve “Denizden su alma ve derin deniz deşarjı” konusunun değerlendirilmek üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gönderilmesine karar verildi.