Geliştiği söylenen şehirler meğer...

OECD'ye üye ülkelerin sanayi ve ticaret açısından gelişmiş bölgelerinin, toplam OECD hasılasına yaptığı katkılar incelendi. Altı yıllık sürede, geliştiği söylenen Ankara, Adana, Balıkesir ve Bursa'nın kurgusal OECD hasılasına yaptıkları katkı açısından "zayıf performans" gösterdikleri belirtildi.

cumhuriyet.com.tr

OECD'nin yeni yayınlanan "Regions at a Glance 2009" raporunun bir bölümünde sanayi ve ticaret açısından gelişkin bölgelerin kurgusal OECD hasılasına katkılarıyla ilgili saptamalar yapılırken, "En yavaş büyüyen 20 bölge arasında, ulusal faktörler en güçlü şekilde İtalyan bölgelerinin durumunda rol oynadı. Ancak ulusal faktörlerden çok bölgesel faktörler Yunanistan'dan Kentriki Ellada'nın, Almanya'dan Berlin'in, Birleşik Krallık'tan İskoçya'nın, Fransa'dan Picardie'nin ve Türkiye'den Balıkesir, Adana, Ankara ve Bursa'nın zayıf performanslarında başlıca sorumluydu" denildi.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı'nın (OECD) "Regions at a Glance - Bir Bakışta Bölgeler 2009" raporunda Avrupa, ABD ve Asya'nın değişik kentleri yanında Ankara, Adana, Balıkesir ve Bursa'ya ilişkin veriler de yer aldı. Ülkelerin kendi kalkınmalarına ve OECD ülkelerinin toplam iç hasılalarına katkıda bulunan gelişmiş üretim bölgelerindeki performansın, milli politikalar ve konjonktür dalgalanmaları gibi "ulusal", ortak, nüfus eğilimleri ve bölgesel politikalar gibi "bölgesel" faktörlerin tümünün sonucu olduğu belirtildi.

Raporda OECD'de bir bölgenin diğer bölgelerden daha hızlı büyümesinin, ülkenin olumlu performansını etkileyen "ulusal faktörlere", ülke içindeki tüm bölgeleri etkileyen "konjonktür dalgalanmalarına" ya da "bölgesel faktörlere" bağlı olduğu kaydedildi.

Rapora göre, 1999-2005 arasında OECD'de benzer nüfus yoğunluğu grubundaki 313 bölgenin yarısından azı yani 112'si, toplam OECD ülkeleri toplam iç hasılasındaki (GDP) payını artırdı. OECD'nin toplam iç hasılasındaki paylarında en büyük artışı gerçekleştiren bölgeler şöyle: ABD: Nevada, Wyoming, Florida, Arizona; Kore: Chungcheong, Gyeongbuk, Gyeongnam, Capital Region; Kanada: Alberta, Newfoundland, Labrador; İrlanda: Border, Midlands Western, Southern, Eastern; Avustralya: Batı Avustralya, Northern Territory, Queensland; Macaristan: Kosep-Magyarorszag; Meksika: Quintana Roo; Yunanistan: Attiki; İspanya: Murcia; Slovak Cumhuriyeti: Bratislav Kraj.

En hızlı büyüyen 20 bölge arasında en güçlü performansı gösteren İrlanda bölgeleri Border, Midlands Western, Southern ve Eastern'in performansının büyük ölçüde "ulusal ve ortak" faktörlere bağlı olduğu, aynı şartların dört Kore bölgesi için geçerli olduğu belirtildi. "Bölgesel faktörlerin" Meksika bölgesi Quintana Roo ve Yunanistan'daki Attiki'nin olumlu performanslarına katkıda bulunduğu ifade edildi.

 

Ankara, Adana, Balıkesir, Bursa'nın performansları zayıf

Aynı dönemde, sanayi ve ticaret açısından gelişmiş 313 bölgenin yarısından fazlası, yani 201'i toplam OECD hasılasındaki paylarını azalttı. OECD hasılasındaki paylarında en büyük yüzde düşüş gerçekleşen 20 bölge ise şöyle: İtalya: Molise, Basilicata, Piemonte, Liguria, Valle d'Aosta, P.A. Bolzano-Bozen, Puglia, Sicilya, Umbria, Campania, P.A. Trento; Türkiye: Balıkesir, Adana, Ankara, Bursa; Almanya: Berlin; Portekiz: Notre; Fransa: Picardie; Yunanistan: Vareia Ellada, Kentriki Ellada.

Rapora şöyle devam edildi:
"En yavaş büyüyen 20 bölge arasında, 'ulusal faktörler' en güçlü şekilde İtalyan bölgelerinin durumunda rol oynadı. Ancak ulusal faktörlerden çok 'bölgesel faktörler' Yunanistan'dan Kentriki Ellada'nın, Almanya'dan Berlin'in, Birleşik Krallık'tan İskoçya'nın, Fransa'dan Picardie'nin ve Türkiye'den Balıkesir, Adana, Ankara ve Bursa'nın zayıf performanslarında başlıca sorumluydu."

Raporda şu sonuçlara varıldı:

-En hızlı büyüyen bölgeler ve OECD örgütüne üye ülkelerin toplam hasılasına en fazla katkıda bulunan bölgeler sıralamasında Kanada'nın Alberta yöresi birinci sırada yer aldı.

-En yavaş büyüyen bölgeler arasında, OECD toplam hasılasına katkı en çok Balıkesir'de azaldı.

-En yavaş büyüyen bölgeler arasında, bölgesel faktörler Fransa, Almanya, Yunanistan, Türkiye ve İngiltere'deki büyümeyi etkiledi.

 

Bölgesel faktörler ve ekonominin performansı

"Genel ekonomik faktörler" bölge performansını etkilese de, aynı ülke dahil diğer tüm OECD bölgelerinden hızlı büyüme sergileyen bir bölgenin bunu yerel faktörlerle gerçekleştirebileceğine değinilen raporda şu bilgiler verildi:

-1999-2005 yılları arasında toplam OECD iç hasılasındaki (GDP) paylarını artıran 112 bölgenin yarısından fazlasında, "bölgeye özgü" faktörlere bağlı artışın "ulusal ve ortak" faktörlere bağlı artıştan etkili olduğu ülke sayısı 46'dır.

-Aynı dönemde 201 OECD bölgesi topluluk hasılası paylarında bir düşüşe tanık olmuştur. Bunlardan 103'ünde düşüş "bölgeye özgü" faktörlere bağlı olarak yaşanmıştır.

-Bölgelerin uluslar arası performanslarının önemli bölümü, büyük ölçüde ulusal ve ortak faktörlerden çok bölgesel faktörler tarafından belirlenmiştir. Bölgesel faktörlere bağlı olarak OECD hasılası payında en büyük artış görülen bölge Meksika'daki Roo Quintana'dır. Aynı dönemde, bölgesel faktörlere bağlı olarak GSYİH payında en büyük düşüşe sahip bölge Türkiye'deki Balıkesir'dir.

 

Bölgesel faktörler: Nüfus, kişi başına GSYİH, Emeğin verimliliği

Raporda, OECD'de toplam hasıla büyümesinde en düşük performansı gösteren 20 bölgedeki kişi başına GSYİH düşüşlerinin nüfus azalışından daha büyük olduğu belirtildi ve "Performansı en altta olan bölgeler arasında, kişi başına GSYİH'da düşüşler, bölge nüfuslarındaki düşüşten daha fazladır. Bunlar arasında en fazla kayba uğrayan ilk 10 OECD bölgesi şöyle sıralanıyor: Balıkesir, Molise (İtalya), Basilicata (İtalya), Piemonte (İtalya), Liguria (İtalya), Valle d'Aosta (İtalya), Bolzano-Bozen (İtalya), Adana, Ankara, Bursa" denildi.

Bölgesel düzeyde emek verimliliğinin, çalışan kişi başına iç hasılayla belirlendiği kaydedilen raporda, "Emek verimliliği, 1999-2005 yılları arasında toplam OECD iç hasılasındaki en büyük artış gösteren yedi bölgenin beşinde temel büyüme kaynağıydı. Bu bölgeler Alberta, Newfoundland, Labrador (Kanada), Northern Territory (Avustralya), Wyoming (ABD), Bratislav Kraj'ı (Slovak Cumhuriyeti) içeriyordu. OECD'nin GSYİH payında en yavaş büyüyen 20 bölge arasında, emek verimliliğindeki düşüşler özellikle Türk bölgelerinde ve Yunanistan'daki Kentriki Ellada'da önemliydi" ifadesi yer aldı.