Gelir Vergisi Kanunu alt komisyonda

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gelir Vergisi Kanunu ile bazı düzenlemelerde değişiklik öngören tasarının yasalaşması halinde mükellef haklarının gelişmesine ilişkin önemli değişiklikler yapılmış olacağını söyledi.

cumhuriyet.com.tr

Gelir Vergisi Kanunu ile bazı düzenlemelerde değişiklik öngören yasa tasarısının Plan ve Bütçe Komisyonunda, görüşülmesine başlandı.

Komisyon üyelerine tasarı hakkında bilgi veren Şimşek, 9. Kalkınma Planı'nda, ''büyüyen, geliri daha adil paylaşan, küresel ölçekte rekabet gücüne sahip bilgi toplumuna dönüşen, AB'ye üyelik uyum sürecini tamamlamış bir Türkiye'' vizyonunun yer aldığını anımsattı.
2010-2012 dönemini kapsayan Orta Vadeli Mali Plan'da ise vergi kayıp ve kaçağını önlemeye yönelik idari kapasitenin artırılması, vergi denetiminde etkinliğin sağlanması çalışmalarının öngörüldüğünü anlatan Şimşek, şöyle konuştu:

''Tasarı, söz konusu planlarda öngörülen hedeflere ulaşılması amacıyla hazırlanmıştır. Bu tasarının yasalaşması halinde mükellef haklarının gelişmesi noktasında önemli değişiklikler yapılmış olacaktır. Bu şekilde incelenecek mükellefler, risk analizlerine dayalı olarak seçilecektir. Bu önemli bir husus. Vergi incelemeleri belli süreler sonunda bitirilecektir. İncelemelerin yürütülmesinde mükelleflere her aşamada bilgi verilecektir. Vergi inceleme raporları uygulamaya konulmadan önce ilgili mevzuata uygunluğu bakımından yine denetim birimlerinin oluşturduğu komisyon tarafından değerlendirecektir.''

Alt komisyondan gelen tasarı üzerinde 1-2 gündür yaptıkları çalışmalar sonucunda bazı öneriler getirileceğini belirten Şimşek, vergi denetimine ilişkin 9 ve 10. maddelerin tasarı metninden çıkarılarak, bu maddelerde düzenlenen bazı hususların tasarının 29. maddesinde yeniden ele alınmasının öngörüldüğünü anlattı.

Vergi incelemelerinde yetkili gelir uzmanı çalıştırılması konusunun ileride daha geniş bir konsept içerisinde değerlendirileceğini belirten Şimşek, 12. madde ile vergi denetim birimlerinin yeniden yapılandırılmasını düzenleyen 41, 44 ve 50. maddelerinin metinden çıkarılmasının önerileceğini ifade etti.

Şimşek, ayrıca gelir idaresi başkanlığının bütçe ile ilgili uygulamaları hakkında düzenlemeler getiren 47. madde ile bakanlık ve başkanlık müşavirlerinin mali haklarına ilişkin Geçiçi 1. maddenin 1. fıkrasının da tasarı metninden çıkarılacağını söyledi.

''Emeğe yazık''

CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek, ''Raporunda değişiklik yapılacaksa neden alt komisyonları topluyoruz? Bu müzakere yöntemi kabul edilebilir değil'' dedi.
Bu durumda bir alt komisyon daha kurulması gerektiğini ifade eden Özyürek, daha önce ısrarla tasarı metninde bulunması istenilen maddelerin neden çıkarılmaya çalıştığını anlamadıklarını söyledi. Özyürek, ''Bu, komisyon ve TBMM'ye hakarettir. Hükümetin, Meclis'e ve komisyona daha saygılı davranması gerekiyor'' diye konuştu.
MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay da TBMM'nin hiç gerekli olmadığı halde sabah saatlerine kadar çalıştırıldığını savunarak, ''Ben yaptım oldu anlayışıdır bu. Bu yaklaşımı doğru bulmuyoruz'' dedi.

CHP Malatya Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu ise alt komisyonda saatlerce çalıştıklarını belirterek, ''Komisyon üyesi olarak birinin benden özür dilemesi gerekiyor. Burada metinden çıkarılan bir maddeyi 4 saat tartıştık. Emeğimize yazık'' diye konuştu.
Konuşmaların ardından tekrar söz alan Bakan Şimşek ise eleştirileri haklı bulduğunu ifade ederek, milletvekillerinden özür diledi. Komisyonu dikkate almak durumunda olduklarını belirten Şimşek, yapmayı planladıkları değişikliklerin tasarının bütünlüğünü bozmayacağı görüşünde olduklarını söyledi.