Gelinlerimiz uyuma engel

Almanya'daki yeni nesil Türklerin ülkeye uyumundaki kilit engeller arasında Türkiye'den her yıl Almanya'ya giden 15 bin ithal gelin gösteriliyor. "Yabancı Gelin" adlı kitabın yazarı, sosyal bilimci Necla Kelek, kitabında Türklerin yaşadığı uyum sorunlarını tespit ediyor.

cumhuriyet.com.tr

Bağımsız Gazeteciler Ağının (Journalists Network) Türkiyeden 9 gazeteciye yönelik Almanyada düzenlediği araştırma gezisi, buradaki Türk kökenli yurttaşların uyum sorununa ilişkin yeni açılımlar getirdi. Doktora çalışmasını13-17 yaşlarındaki Türk kökenli ergenlerin Almanyada İslam dinini yaşama biçimi üzerine yapan, Yabancı Gelin adlı çoksatan kitabıyla buradaki Türklerin uyum sorununa dikkat çeken yazar ve sosyal bilimci Necla Kelek, Almanyadaki 3.5 milyon Türk kökenli yurttaşın yarısının ülkeye entegre olamadığını iddia etti. Buradaki Türk kökenli erkeklerin evlilik için Türkiyedeki kadınlara teklif götürdüğünü söyleyen Kelek, Almanyaya bu yolla Türkiyeden her yıl 15 bin ithal gelinin geldiğini kaydetti. Dini eğitim alan ergenlerin de uyum sorununda önemli bir yer teşkil ettiğini savunan Kelek, Okulda başarısız olan ve ailesi tarafından yeterince ilgi görmeyen genç, burada cemaatlerin eline düşerek dini bir yaşam tarzı ile donatılıyor. Din kurslarında kendisine aşılanan öğretiler Alman toplumunun gerçeğiyle uyuşmadığı için, yeni neslin ülkeye uyumu da sorunlu oluyor dedi.

Federal Almanya Hükümeti Yabancılar Raporu, Alman öğrencilerin yalnızca yüzde 14.8inin Hauptschule adı verilen zekâ geriliği okullarına gittiğini gösterirken, yabancı uyruklu öğrencilerin yüzde 40.5i ve Türk kökenli öğrencilerin ise yüzde 45.4ünün bu okullarda eğitim aldığını ortaya koyuyor. Kölnde bulunan ve bir zekâ geriliği okulunda idareci olarak görev yapan Angelika Griesinger, bu okullardaki öğrencilerin yüzde 75inin yabancı kökenlilerden oluştuğuna dikkat çekerek, Aslına bakılırsa bu çocukların zekâ sorunu yok, dil ve uyum sorunu vardiye konuştu.

Berlinde çoğunlukla Türk göçmenlerin yaşadığı Kreuzberg bölgesinde sosyal danışman olarak görev yapan Hakan Arslan da buradaki gençler arasında uyuşturucu bağımlılığının giderek arttığını söyledi. 7-25 yaş arası gençlere Kreuzberg Belediyesi işbirliğiyle uyum konusunda danışmanlık yapan Arslan, yeni neslin ülkeye uyum sağlayamamasındaki nedenler konusunda özetle şunları söyledi:

Buradaki gençler cinsel birlikteliği Alman kadınlarla, evliliği ise Türkiyeden kadınlarla yaşamak istiyor, bir bakıma ataerkil alışkanlıkları devam ettiriyorlar. Yeni neslin uyum sorunundaki en önemli nedenlerin uyuşturucu ile gettolaşma olduğunu düşünüyorum.