"Gelin hep beraber yaraları saralım”

Sosyal Haklar Derneği gönüllüleri, Aladağ’daki yurt yangınından kurtulan öğrencilerin ve ailelerinin yaralarını sarmaya devam ediyor. Gönüllüler, bu yıl 4 Ağustos ve 12 Ağustos tarihinde 50 kişilik bir ekiple yaz okulu kampı kurmaya hazırlanıyor.

Seyhan Avşar

Adana’nın Aladağ ilçesinde Süleymancılar’a ait kaçak öğrenci yurdunda 29 Kasım 2016’da çıkan yangında 11’i kız çocuğu ve bir görevli olmak üzere 12 kişi yaşamını yitirmişti.

Sosyal Haklar Derneği gönüllüleri, Aladağ’daki yurt yangınından kurtulan öğrencilerin ve ailelerinin yaralarını sarmaya devam ediyor. Geçen yıl çocukların yaşadıkları travmayı atlatabilmesi için Aladağ’a giderek yaz okulu kampı kuran gönüllüler, bu yıl da 4 Ağustos ve 12 Ağustos tarihinde 50 kişilik bir ekiple yaz okulu kampı kurmaya hazırlanıyor. Gönüllülerden 35 yaşındaki Sultan Gürbey, kendi doğal kozmetik atölyesinde yaptığı organik sabunları kampa bütçe yaratmak için satmaya çalışıyor. Aladağ’daki çocuklara destek olan herkesin bu sabunlardan alabileceğni aktaran Gürbey, “Gelin hep beraber yaraları saralım” diyor. Gürbey, geçen yılki yaz kampında çocuklarla neler yaptıklarını ve bu yıl neleri gerçekleştirmeyi planladıklarını gazetemize anlattı.

Atölyede yapılan sabunlar, Aladağ yangınından kurtulanlar için bu yıl ikinci kez açılacak yaz kampına bütçe yaratacak

Soma’dan Aladağ’a

Aladağ’daki yangının ardından bölgeye gittiklerini aktaran Gürbey, “Soma katliamının ardından orada yaz okulu kampları düzenledik. Geçen yıl Aladağ’da bir kamp yapma kararı verdik. Soma’daki kamplar 2-3 hafta sürüyordu. Ancak geçen yıl Aladağ’daki kamp, ilk kez gittiğimiz için ve neyle karşılaşacağımızı bilmediğimiz için sadece 4 gün sürdü. Dört gün ne bize, ne de çocuklara yetti. Ama bu sene 8 gün kalacağız” diyor. Gürbey, Aladağ’ın şartlarının çok kötü olduğuna dikkat çekiyor. Yolların çok kötü olduğunu, iki köy olmasına karşın iki köyün çocuklarını bir araya getiremediklerin aktaran Gürbey, “Bu köyler birbirinden tamamen bağımsız. Köylerin her birinde de yaşanan faciadan etkilenmiş çocuklar, aileler var.110-120 çocukla bir kamp düzenledik. İlk gün çocukların tepkileri inanılmazdı. Bizim niye oraya gittiğimizi, ne beklediğimizi anlayamadılar. Onlar için gittiğimize inanmaları biraz zaman aldı. Ama çocuk dediğin şey civa gibi, hızlıca size geri dönüş sağlıyor. Onların gözlerine karşılık beklemeden baktığınızda, elinizi uzattığınızda karşılığını alıyorsunuz” diye konuşuyor.

DERSİMİZ 'HAKLAR'

Geçen yıl çocuklar için okuma, masal, psiko-drama atölyeleri düzenlediklerini belirten Sosyal Haklar Derneği gönüllülerinden Sultan Gürbey şunları söylüyor: “Bu sene daha tecrübeliyiz. Çok daha uzun bir süre kalacağız. Çocuklar hızlıca alan, hızlıca öğrenen varlıklar oldukları için bu sene müfredatı birazcık genişlettik. İnsan hakları, çocuk hakları, hayvan hakları, dijital haklar gibi konuları onlarla konuşucağız. Bunların yanı sıra felsefe ve psikoloji atölyeleri gerçekleştireceğiz. Bende bu kampa maddi destek sağlamak için atölyemde yaptığım sabunları satmaya başladım. Şimdiden bayağı sattım. Sabun alarak, Aladağ’daki çocuklara destek olmak isteyenler bana sosyal medya hesaplarım üzerinden ulaşabilirler.”