Geçmiş, kadınlara gelecek oluyor

Ahırkapı’daki vintage festivali belki de bir kadının iş kurmasını sağlayacak.

Seyhan Avşar

Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı, 1986 yılından itibaren dar gelirli bölgelerde kadın ve çocukların yaşamlarını iyileştirmek için çalışmalar yürütüyor. Çeşitli etkinliklerle elde edilen gelirleri kadınlar için kullanan vakıf, bu kez ise Ahırkapı’da Armada Otel Garajı’nda Vintage Festivali düzenliyor. Dün açılışı yapılan festivalde bağışçıların verdiği kıyafetler, aksesuvarlar temizlenerek hafta sonları düzenlenen bu festivalde satışa sunuluyor. Fiyatlar ise makulun bile altında. Festival vintage (geçmiş dönemlere ait kıyafet, eşya vs.) severler için üç ay boyunca sürecek. Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı İktisadi İşletmesi “Nahıl”ın yöneticisi Şule Arpaslan, her şeyin kadınların yararını olduğunu söyleyerek şunları söyledi:

- Öncelikle Nahıl ne demek?

Nahıl bir ağaç ismi. Eski zamanlarda bu ağaçlara kıyafet, yiyecek, eşya asılırmış. İhtiyacı olan insanlar bu ağaçlardan alırmış almak istediklerini. Ne veren kişi görülürmüş, ne alan kişi... Biz de bundan yola çıkarak Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı kapsamında Nahıl Dükkân’da kadınlar tarafından üretilen ürünler ve çok uygun fiyatlarla herkesin bütçesine uygun olan ikinci el eşya satılıyoruz.

- Nahıl’dan elde ettiğiniz gelirler ne oluyor?

Nahıl’ın amacı, Türkiye’nin her yerinden kadınların ürettikleri ürünlerin satışı için bir platform yaratmak ve kadınların özellikle erken çocukluk eğitimi alanındaki sosyal girişimlerini desteklemek üzere kaynak yaratmaktır. Bu amaçla da, Nahıl’dan elde edilen gelir, Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı tarafından açılan toplam 22 Kadın ve Çocuk Merkezi’ndeki yuvalara eğitici ve eğitim materyali sağlanması, dar gelirli bölgelerde yeni çocuk yuvalarının açılması için kullanılmaktadır. Nahıl kanalıyla kadınlar; ürettikleri ürünlerin satışıyla hem gelir elde etmiş oluyorlar hem de genellikle çok küçük ölçeklerde yürüttükleri, ekonomik girişimlerini güçlendirme fırsatı buluyorlar. Kadınların ürettikleri ürünler için toplu sipariş alınıyor ve e- ticaret sitelerinde satılması için imkân sağlanıyor. Bu sayede aile ve toplum içindeki konumlarının iyileşmesine de katkıda bulunulmuş oluyor.

- Vintage Festivali’nden biraz bahseder misiniz?

Bu festival için bağışçılarımız ellerindeki vintage ürünleri verdiler. Bizler piyasada çok uçuk ücretlere satılan bu kıyafet ve eşyayı uygun fiyatlarla meraklısıyla buluşturuyoruz. Bu festival alanını hazırlayanlar kadınlar zaten. Buradan alınacak bir parça eşya kadın ve çocuk merkezi açma/işletme, kadınlara yönelik eğitimler, kadınlar için ekonomik girişimler başlatma, iş geliştirme, ürün geliştirme, eğitim ve kaynak desteği gibi konularda destek sağlayacaktır.