Geçmeyen baş ağrılarına dikkat: 'Saatli bomba'

Doç. Dr. Eren Erdem,"Beyin anevrizması belirtileri, baloncuğun yerine ve büyüklüğüne göre değişir. Bazen hiç belirti vermez. Gelişen görüntüleme yöntemleri sayesinde artık anevrizmalar kolaylıkla teşhis edilmektedir." diye konuştu.

SİBEL BAHÇETEPE

 

Ölümle sonuçlanabilen beyin anevrizmaları, her yaşta ortaya çıkabiliyor ve genellikle belirti vermiyor. Sinsi hastalığın en belirgin habercisi ise şiddetli baş ağrısı. Girişimsel Nöroradyoloji Uzmanı Doç. Dr. Eren Erdem, gelişen teknoloji sayesinde anevrizmaların artık patlamadan da teşhis edildiğini belirterek “Belirtileri, baloncuğun yerini ve büyüklüğüne göre değişir. Bazen ufak anevrizmalar hiç başağrısı bile yapmaz, ne zaman ki patlar o zaman tanınır. Ancak gelişen görüntüleme yöntemleri sayesinde artık bu tip anevrizmalar da kolaylıkla teşhis edilmektedir” diyor.

Doç. Erdem, anevrizmanın atardamarların duvarında oluşan “baloncuk” şeklindeki patolojik genişlemeler olduğunu anlatıyor. Anevrizmaların en sık yerleştiği bölgelerin beyin atardamarları ve aort damarı olduğunu vurgulayan Erdem, “Anevrizmaların tipleri var. Normal bir balona benzeyen ve de bütün damarın tamamının gelişmesi şeklinde olan anevrizmalar” diyor. Toplumda görülme sıklığının yüzde 3-4 arasında olduğunu anlatan Erdem, anevrizmanın oluşma nedenleri hakkında ise “Genetik ya da bazı kalıtımsal hastalıklar nedeniyle olabiliyor. Anevrizmayı tetikleyen durumlarda var, örneğin tansiyon, sigara içmek gibi” bilgilerini veriyor.

Kanamadan teşhis

Anevrizma ile ilgili son 10 yılda teşhis olanaklarının arttığına dikkat çeken Erdem, görüntüleme yöntemlerindeki gelişmeler sayesinde artık pek çok hastanın anevrizmasının kanamadan tespit edildiğini anlatıyor.

Geçmeyen ağrı

“Tabii ki yine kanayan hasta oranı maalesef az değil” diyen Erdem, şöyle devam ediyor: “Her baş ağrısı anevrizma diye düşünülmemeli. Anevrizmada devamlı ve hep aynı yerde olan ağrı olur. Anevrizma için halk arasında saatli bomba tabiri kullanılır. Tedavide açık ve kapalı ameliyat tekniği kullanılır. Artık açık ameliyat gerektirecek anevrizma sayısı yüzde 5’lerin altında. Yüzde 5’lik dilime giren anevrizmalar lokasyon olarak da çok tehlikeli yerde olan, tedavi edilebilir ama riski çok daha fazla olan anevrizmalardır. Kapalı yöntemde kasıktan giriyoruz, damar yolunu kullanarak beyindeki bütün damarlara ulaşabiliyoruz. Balonun patlamaması için bir şekilde içine kanın gitmesini engellemeniz gerekiyor. Ülkemiz beyin anevrizması ameliyatlarında çok iyi bir durumda ama bu ameliyatların standartı yok. Bu işin eğitimini almış, tecrübeli bir kişinin yanında deneyim kazanmış kişiler yapmalı ama bunları yapmadan, belli yere gelmeden, bir lisans almadan yapan insanlarımız var. Bu riskli bir durum. Teknoloji çok geliştiği için damar yolundan yaptığımız ameliyatlarda ölüm riski yüzde 2-3’lerde. Ameliyatlar anevrizmanın zorluğun ve yapan kişinin becerisine göre 45 dakika ile 3 saat arasında sürebiliyor. ”

Anevrizması patlayacakken tespit edildi

ABD’de yaşayan 50 yaşında Shile Dorothy Alain adlı kadın şiddetli baş ağrısı şikâyetiyle gittiği doktorda anevrizmasının olduğu ve patlama riskinin yüksek olduğu belirtilince acil ameliyata alındı ve sağlığına kavuştu.

Alain, şiddetli baş ağrısı şikâyetiyle gittiği hastanede yapılan tetkiklerin ardından beyin anevrizması ile karşı karşıya olduğunu gördü. Anevrizmanın şekilsel bozukluğu nedeni ile patlama riskinin de yüksek olabileceği de belirtildi. Doktorlar acil müdahale edilmesi gerektiğini söylediler. Alain, 1 saat süren kapalı ameliyat ile beyin damarına kataterle ulaşıldı ve anevrizmasına müdahele edildi. Ameliyatı yapan Doç. Dr. Eren Erdem, “Koil tekniği ile doldurarak patlama riski indirildi. Erdem, “Bir gece hastanede takibini yaptığımız hastamızı ertesi gün ağrısız bir şekilde evine uğurladık” dedi.

Kanama riski olur

Beyin anevrizması, beyin atar damarlarındaki zayıf bir noktadan damarın balonlaşmasıdır. Bu balonlaşma genellikle damardaki kas dokusundaki zayıflıktan veya yetersizlikten meydana gelir. Anevrizmalar için korkulan en büyük risk ise patlayarak beyin zarları arasında kanama oluşturması ve hatta kişinin yaşamını yitirmesine neden olmasıdır.

Belirtilere dikkat

Anevrizma belirtileri şöyle:
• Baş ağrısı
• Göz arkasında ağrı hissi
• Bulantı-kusma
•  Göz kapağında düşüklük
•  Çift veya bulanık görme gibi şikâyet ve bulgular oluşturabilir.