Gebelikte reflü

Gebelikte progesteron adı verilen hormon yükselmektedir. Progesteron hormonunun düz kasları gevşetici etkisi vardır.

cumhuriyet.com.tr

Tüm sindirim sistemimiz düz kaslar tarafından sarılmış bir boru sistemidir. Bu düz kasların peristaltik kasılmaları sonucunda yiyecekler ağızdan makata kadar sindirilerek yol almaktadırlar. Mide ve yemek borusu arasında, mideden yemek borusuna gıdaların ve mide asidinin geri kaçışını önleyen düz kaslardan oluşan bir band vardır. Bu band gevşediğinde mide içeriğinin ösefagus adını verdiğimiz yemek borusuna kaçması (reflü) sonucunda ciddi mide yanması şikayeti oluşmaktadır. Universal Çamlıca Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Ebru Füsun Işık, “Reflünün gebelikte antiasitler ile tedavisinde bir sakınca yoktur” diyor.
 

Gebelikte Reflü Görülür mü?

Hamilelikte oldukça sık karşılaşılan problemlerden biri de reflüdür. Hamile kadınların yaklaşık üçte ikisi reflü belirtilerinden şikayetçi olurlar. Hamile kadınlar bu durumda göğüs kemiğinin arkasında bir yanma ve acı hissi duyarlar. Bazı durumlarda asitli mide sıvısının daha da yukarı kaçması sonucu bu his boğaza yakın bölgelerde dahi hissedilebilir.

Gebelikte Reflü Görülmesinin Nedenleri?

Hamilelikte bu durumun bu kadar yaygın olmasının temel nedeni, hamilelikte çok yoğun olarak salgılanan progesteron hormonunun yemek borusu ile mideyi ayıran ve genellikle kapalı durması gereken kapakçığı (sifinkter) gevşetmesi ve bu suretle asitli mide sıvısının geriye kaçışını kolaylaştırmasıdır. Bunun dışında büyüyen rahimin yukarıda yer alan mideyi daha da yukarıya iterek pozisyonunu değiştirmesi de bir etkendir.
 

Gebelikte Reflüyü Önlemek İçin Ne Yapılmalı?

Geceleri oluşan reflü belirtileri için yapılabilecek en kolay şey, başı yukarda kalacak şekilde yatış pozisyonunun değiştirilmesidir. Hamilelikte bu durumun ilaçla tedavisi mümkündür, fakat ilaçlar hekim kontrolünde alınmalıdır.