'Gebelikte diş eti hastalıkları düşüğe neden olabiliyor'
Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmet Duran, diş eti rahatsızlığı bulunan hamilelerde erken doğum veya düşük riskinin çok fazla olduğunu söyledi.
cumhuriyet.com.trAbant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmet Duran, diş ve diş eti sağlığının birbirinden farklı olduğunu belirterek, çürüklerin ağrıyla anlaşılabildiğini ama diş eti rahatsızlıklarının farkına varılamadığını anlattı.
Diş eti rahatsızlıklarının ilerleyen dönemlerde etrafındaki kemiğe zarar vererek diş kaybına neden olabildiğini dile getiren Duran, "'Ağız sağlığı' dediğimiz zaman diş ve diş eti sağlığını ayrı değerlendirip ona göre yaklaşmak lazım" şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Duran, sağlıklı diş etinin açık pembe renkte olduğunu, kırmızı rengin ise rahatsızlık belirtisi olduğuna dikkati çekerek "Dişleri fırçalarken, yemek yerken veya sabah kalktığınızda yastıkta gördüğünüz kanama varsa, bu kesinlikle çok ilerlemiş bir diş eti rahatsızlığıdır. Gerek çürük diş gerekse diş eti rahatsızlığı, bütün vücudu etkileyebilecek enfeksiyon kaynağı oluşturur" ifadesini kullandı.
'Kalpte sorunlara neden oluyor'
Kalbin bu durumdan çok fazla etkilendiğini belirten Duran, kalbin direk dolaşıma verilen mikroplarla karşılaştığını, bu mikropların kalpte birtakım sorunlar oluşturduğunu kaydetti.
Duran, gebelikte diş ağız ve diş sağlığına özen gösterilmesi gerektiğine işaret ederek, "Bir diş eti rahatsızlığı olan hamilede erken veya düşük riski çok fazla. Dolayısıyla diş eti rahatsızlığı varsa sağlığımızın tamamını ilgilendiren birtakım değişimlere, hastalıklara neden olmakta. Bu durumda diş etinin mutlaka tedavi edilmesi lazım'' şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Duran, ağız kokusu şikayeti olan kişilerin dil temizliğine dikkat etmesi gerektiğine vurgu yaparak, ağızda kokuya neden olan bakterilerin büyük kısmının dilin üzerinde olduğunu vurguladı.