Gazze'de insanlık dramı

İsrail'in saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de, bir insanlık dramı yaşanıyor. Altyapının neredeyse tamamen çöktüğü Gazze'de, binlerce insan evlerini kaybetti, binlercesi de gıda ve tıbbi malzeme gibi temel ihtiyaçlardan yoksun olduğu için ölüm kalım savaşı veriyor. Yaşananları en iyi Filistin asıllı Prof. Dr. Hatim Elhatip'in "Kardeşlerim yaşadıklarını söylediler ama nasıl?" sözleri ortaya koyuyor. İşte Gazze'de yaşananlar...

cumhuriyet.com.tr

Aksaray Üniversitesi Rektör Yardımcısı Filistin asıllı Prof. Dr. Hatim Elhatip (44) yaptığı açıklamayla Gazze'deki "insanlık trajedi"sini en iyi şekilde ortaya koyuyor.

Yaklaşık 22 yıldır Türkiye'de yaşayan Hatim Elhatip, yaptığı açıklamada, Filistin halkının 60 yıldır yalnızlığa terk edildiğini, bugün tank ve uçaklarla saldıran İsrail'e karşı Filistinlilerin taş ve sopayla karşılık vermeye çalıştığını söyledi.

 

"Bebek çocuk demeden halkı katlediyorlar"

Filistinlilerin 60 yıldır kimliğini kazanma yolunda kurban verdiğini belirten Elhatip, özellikle son saldırıların İsrail'in Filistin'e, Müslümanlara bakışını net bir şekilde ortaya koyduğunu anlattı.
Şu anda İsrail'in bomba yağdırdığı bölgede kardeşlerinin, amcaları ve halalarının bulunduğunu belirten Elhatip, şunları kaydetti:
''Yaklaşık 4 ay önce yapılan saldırılarda 8, 12 ve 29 yaşındaki amca çocuklarım öldü. 29 yaşındaki amca oğlum, aracına isabet eden roket yüzünden arkadaşıyla birlikte hayatını kaybetti. Bu amca oğlumun küçük yaşlardaki 3 çocuğu Gazze'de kardeşimle birlikte kalıyor. Hatta şu anda yaşayıp yaşamadıkları hakkında en küçük bir fikrim yok. Bütün yakınlarım yağan bombalar arasında yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor. Hava saldırıları sürerken gecenin geç saatlerinde kardeşimle görüştüm. Bunu söylemek çok acı ama bölge aynı mezbaha gibi, bebek çocuk demeden halkı katlediyorlar. Yaşadıklarını söylediler ama nasıl?''

Kardeşlerinin oturduğu semtte küçük katlı binaların hepsinin yerle bir olduğunu öğrendiğini dile getiren Elhatip, ''Bölgede üçer, dörder aile bir evde kalmaya başlamış. Saldırılar sonucu evleri yıkılan ve sağ kurtulanlar sağlam binalara aktarılmış. Şimdi toplu şekilde bir arada hayatta kalmaya çalışıyorlar'' dedi.

 

"Öleceğimiz varsa burada ölelim"

Bölgede şu anda gıda ve ilaç kıtlığı yaşandığını öğrendiğini anlatan Elhatip, şöyle devam etti:
''Ben yardım ulaştırmak istedim ancak bana bunun mümkün olmayacağını çünkü kapıların kapatıldığını söylediler. Yakınlarım, yardım konusunda boşuna çaba harcamış olacağımı aktardılar. Yakınlarıma 'Filistin'i terk edin' dedim ama buna sıcak bakmıyorlar. 'Öleceğimiz varsa burada ölelim' diyorlar. Bu şartlarda bile ülkelerini terk etmek istemiyorlar."


"60 yıldır kimse İsrail'e 'dur' demedi"

Elhatip, uluslararası toplumun İsrail'e bir yaptırım uygulamadıkça saldırıların süreceğini belirterek, "Bölgede katliam yapılıyor, Hamas gerekçe gösterilip bebekler öldürülüyor ama kimse sesini çıkarmıyor. 60 yıldır kimse İsrail'e 'dur' demedi. İsrail'i kınama sürdükçe Filistin'de soykırım devam edecek.''

60 yıldır, yılda 600-700 kişinin öldüğünü, İsrail'e kimsenin hesap sormadığını ifade eden Elhatip, ''Özellikle 2000-2008 yılları arasında 6 bin Filistinli öldü, 24 bin kişi yaralandı. 7 bin 400 civarında ev yıkıldı. Kınama yetmiyor daha fazlasının yapılması gerekiyor. Çaresiz kalan halk adeta ölümü bekliyor. Kardeşlerimle görüşemez oldum. Yaşayıp yaşamadıklarını bile bilmiyorum. Hayatlarından endişeliyim'' diye konuştu.

Elhatip, Filistin'de yaşananların Türkiye'ye tam anlamıyla yansıtılmadığını ileri sürerek, ''Bölge gerçekten anlatılandan daha kötü durumda. İnsanlar aç, hasta ve yaralı. Çocuklar perişan halde'' dedi.

 

Ölü sayısı 700'ü aştı

Filistinli acil yardım yetkilileri, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nde taarruz başlattığı 27 Aralık'tan bu yana 702 Filistinlinin öldüğünü belirttiler.

Gazze Şeridi'ndeki acil yardım servislerinin şefi Muaviye Hüseyin, İsrail ordusunun Hamas'a yönelik taarruzunda ölenlerin yaklaşık üçte birinin çocuk ve 16 yaşından küçükler olduğunu açıkladı. Bu arada, İsrail ordusu, bu akşam, Mısır sınırındaki tünellerin yakında bombalanacağını bölge sakinlerine bildiren ve evlerini terketmeleri uyarısında bulunan broşürleri Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah üzerine attı. Mısır sınırı boyunca atılan binlerce uyarı bildirisinde, Mısır sınırı boyunca bulunan mahallelerde oturanlardan evlerini terketmeleri istenerek, bölgenin teröristlerin buralardaki tünelleri kullandıkları ve silah depoladıkları gerekçesiyle bombalanacağı belirtildi.

Öte yandan, Yunanistan yarın Gazze Şeridi'ne askeri bir uçakla 13 ton tıbbi malzeme göndereceğini bildirdi.

Kanada da, Gazze'deki sivil halk için 3,4 milyon dolar tutarında insani yardım gönderdiğini açıkladı ve Hamas ile İsrail arasında derhal ve kalıcı bir ateşkes çağrısı yaptı.

 

Vatikan: Gazze büyük bir toplama kampı

Vatikan, Gazze'yi ''büyük bir toplama kampı'' olarak niteledi. Vatikan'ın ''Adalet ve Barış Konseyi'' başkanı Kardinal Renato Martino, Gazze'deki operasyonlara başlamasından bu yana İsrail'e yönelik en büyük eleştirilerden birini yaptı. Gayrı resmi ünvanı ''Vatikan Adalet Bakanı'' olan Kardinal Martino, ''savunmasız insanlar her zaman bedel ödeyenlerdendir. Gazze'deki duruma bakın, giderek daha fazla, büyük bir toplama kampı haline geliyor'' dedi.