Gazipaşa'nın çekirdeksiz narı tescillendi

Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde yetişen çekirdeksiz nar, patent alarak tescillendi.

cumhuriyet.com.tr

Gazipaşa, yarın başlayacak Çekirdeksiz Nar Şenliği'nin beşincisine hazırlanırken, bölgeye özgü çekirdeksiz narın patent çalışmalarını da tamamladı ve ''çekirdeksiz nar'' tescili yapıldı. Gazipaşa Tarım Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi Hüsnü Doğan, Gazipaşa çekirdeksiz Nar Şenliği'nin beşincisinin yarın başlayacağını ve 23 Ekime kadar süreceğini hatırlattı.

İlçeye has çekirdeksiz nara patent almak için dernek olarak Türk Patent Enstitüsü'ne başvurduklarını kaydeden Doğan, ''Gazipaşa'nın çekirdeksiz narının tescil ve markalanması için 27 Nisanda 'Çekirdeksiz nar, her tanesinde hayat var' sloganını belirledik ve Türk Patent Enstitüsü'ne başvurduk. Başvurumuz kabul edildi'' dedi.
Gazipaşa'da çekirdeksiz nar üretiminin 80-90 yıllık bir maziye sahip olduğunu, son 6-7 yıldır da Türkiye'nin her yerine gönderilerek satış rekorları kırmaya başladığını belirten Doğan, şu bilgileri verdi:
''Çekirdeksiz nar, 600 ile bin metre yükseklikte en iyi kalitede yetişiyor. Çekirdeklerinin yumuşak olması ve ağızda erimesi nedeniyle çekirdeksiz nar adını alan bu tür sevilen ve tercih edilen bir nar türü. İlçede üretilen çekirdeksiz narın beş tipi bulunuyor. Narın ortalama ağırlığı 600 gramdan 1,5 kilograma kadar ulaşıyor. İhraç edilen narın ise 600 gram olmasına dikkat ediliyor.

Ekim ayının son haftası ile Kasım ayı ortalarına kadar nar hasadı yapılıyor. Sofralık çekirdeksiz nar Gazipaşa'nın Esenpınar, Yeşilyurt, Çakmakçörüş ve Sugözü köylerinde yetişiyor. Kalitesi ve aromasının güzelliği nedeniyle Türkiye'nin her tarafına fidan gönderildiği için narımıza sahip çıkmak istedik ve patent için başvurarak tescilini aldık.''

Nar üreticisi memnun

Narın tescili üreticileri de memnun etti. Çakmak köyünde nar hasadı yapan Mustafa Baş, 38 yıldır çekirdeksiz nar üretimi yaptığını belirterek, Gazipaşa'nın bu narda patent almasının memnun ettiğini söyledi. Ürettikleri çekirdeksiz narın pazar problemi olmadığına işaret eden Baş, çekirdeksiz narın toptan 1,5 ila 2 lira arasında alıcı bulduğunu, manav ve marketlerde de 3 ila 7 lira arasında satıldığını bildirdi. Baş, ''Bu tür narcılığı daha da geliştirmek ve bu nedenle destek istiyoruz. Özellikle harnup güvesi ve Akdeniz meyve sineği ile zamanında mücadele yapılmazsa bu yüzde 70 ila 85'e kadar zarara yol açıyor, yetkililerin teşviki ile toplu ve entegre mücadele yapmamız lazım'' diye konuştu.

Narı kesmek özen ister

Mustafa Baş, nar kesmenin özel bir bilgi ve yetenek istediğine dikkati çekerek, kesim anında bıçağın narın tanelerine değmemesi gerektiğini vurguladı. Baş, narın taç kısmından parçanın alınmasının ardından beyaz zarların üzerinden sap kısmına kadar hafif çizilmesi, sap kısmının tane görmeyecek şekilde kesimin ardından narın dilimlere ayrılması gerektiğini kaydetti.