Gazi Mahallesi'nde TOMA'lı müdahale (12.03.2017)
İstanbul'un Sultangazi İlçesi'ne bağlı Gazi Mahallesi'nde Gazi Katliamı'nda yaşamını yitirenleri anmak için toplanan vatandaşlara polis, gaz bombası ve tazyikli suyla müdahale etti.
cumhuriyet.com.tr<video:697019>
12 Mart 1995'te 22 kişinin yaşamını yitirdiği Gazi Katliamı'nın yıldönümünde yaşamını yitirenleri anmak için vatandaşlar Gazi Cemevi önünde toplandı.
Polis, eski karakolun önüne yürüyüş yapmak isteyen vatandaşların önünü kesti.
Vatandaşların dağılmaması üzerine Gazi Cemevi önündeki polis barikatı kaldırıldı. Ardından eski karakola doğru yürüyüşe devam edildi.
GAZİ CEMEVİ'NE YÜRÜYEN VATANDAŞLARA POLİS MÜDAHALESİ
Eski karakol önünde toplanan vatandaşlar anma yürüyüşü için Gazi Cemevi'ne doğru harekete geçti.
Polis, Şair Abay Lisesi önüne gelindiğinde vatandaşlara gaz bombası ve tazyikli suyla müdahale etti.
GAZİ KATLİAMI'NIN TARİHİ
12 Mart 1995 günü, Gazi Mahallesi’nde bulunan Cemevi, Dostlar, Öntaş ve Yavuz kahvehaneleri ile Sarıoğlu Pastanesi’ne ‘kimliği belirsiz’ kişilerce silahla açılan ateş sonucunda Halil Kaya yaşamını yitirdi, 5’i ağır 25 kişi yaralandı. Bunun üzerine halk, Gazi Mahallesi’nde toplanmaya başlayarak, emniyet kuvvetlerinin olaya geç müdahale etmelerine tepki göstermek için polis karakoluna yürüdü. Fakat polis halkın üzerine ateş açtı ve açılan ateş sonucu Mehmet Gündüz adlı bir yurttaş daha yaşamını yitirdi, çok sayıda kişi ise yaralandı.
Ertesi gün (13 Mart) yapılan bu polis saldırısını protesto etmek için İstanbul’un dört bir yanından gelen yaklaşık 15 bin kişi tekrar polis karakoluna doğru yürüyüşe geçti. Çevik kuvvet ve özel timlerle desteklenen polis bir kez daha halkın üzerine ateş açtı, sonra da çatışma çıktı. Çatışmalar sonunda 15 kişi daha hayatını kaybederken, aralarında gazetecilerin de bulunduğu çok sayıda kişi de yaralandı.
Aynı gün İstanbul Valiliği Gazi Mahallesi ile Zübeyde Hanım ve Esentepe Mahallesi’nde sokağa çıkma yasağı ilan etti. Gazi Mahallesi’nde adeta olağanüstü hal ilan edildi, mahalleye giriş ve çıkışlar polis kontrolüne alındı.
Bir gün sonra, 14 Mart’ta, Gazi Mahallesi’ne konan sokağa çıkma yasağına rağmen halkın tepkisi dinmedi. Bunun üzerine bölgeye askeri birlikler sevk edildi. Mahallede saldırıların sürmesi nedeniyle dayanışma ve saldırıları protesto amacıyla Ankara Kızılay Meydanı’ndaki eylemlere yapılan saldırılarda 36 kişi yaralandı.
Halkın saldırılar sonrası tepkisi de polis saldırılarının sürmesinden ötürü dinmek bilmiyordu. 15 Mart’ta olaylar İstanbul’un Ümraniye ilçesine sıçradı. Mustafa Kemal Mahallesi’nde çıkan olaylarda 5 kişi hayatını kaybetti, 20’den fazla kişi de yaralandı. Ardından bu bölgede de sokağa çıkma yasağı ilan edildi. 16 Mart’ta dönemin İstanbul Valisi Hayri Kozakçıoğlu olayların yatıştırıldığını söyleyerek bölgedeki sokağa çıkma yasağının kaldırıldığını açıkladı.