Gazeteciye 28 yıl hapis istemi

Milliyet gazetesi muhabiri Nedim Şener'in, ''Hrant Dink Cinayeti ve İstihbarat Yalanları'' adlı kitabında ''haberleşmenin gizliliğini ihlal ettiği'' gerekçesiyle yargılanmasına başlandı. Nedim Şener, ''Bu konuşmalar, internette Google'dan arandığında önümüze çıkmaktadır, sesli olarak dinlenilebiliyor. Bu nedenle ihlalden söz etmek mümkün değildir'' dedi.

cumhuriyet.com.tr

İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın duruşmasına, sanık Nedim Şener ile avukatı Yücel Döşemeci katıldı. Duruşmada savunmasını yapan Şener, ''haberleşmenin gizliliğini ihlal etmek'' suçuna delil gösterilen telefon konuşmalarının, kitabın yazılmasından aylar önce televizyon ve gazetelerde yayınlandığını söyledi.

Konuşmaların Hrant Dink'in öldürülmesinden sonra cinayetin sanıklarından Erhan Tuncel ile o dönemde Trabzon'da polis memuru olarak görev yapan Muhittin Zenit arasında geçtiğini ifade eden Şener, ''Bu konuşmalar, internette Google'dan arandığında önümüze çıkmaktadır, sesli olarak dinlenilebiliyor. Bu nedenle ihlalden söz etmek mümkün değildir'' dedi. Kitabın adil yargılamayı etkilemeyi değil, gerçeğin ortaya çıkmasını, halkın haber alma özgürlüğünü sağlamayı amaçladığını belirten Şener, devlet memurlarına hakaret etme suçunun da oluşmadığını ifade etti. Şener, kitabın, devletin kurumlarının saygınlığını korumaya ve güvenilirliğini artırmaya yardımcı olacağını söyledi. Kitabı, Hrand Dink'in öldürülmesine ilişkin davanın görüldüğü 14. Ağır Ceza Mahkemesi dosyasındaki belgelere ve müfettiş raporlarına dayanarak yazdığını anlatan Şener, beraatını istedi.

Hakim Sevim Efendiler, sanık avukatına beyanlarını ve delillerini sunması için süre verilmesine karar vererek, duruşmayı erteledi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, muhabir Nedim Şener hakkında, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün ihbarı üzerine açılan davada, ''Hrant Dink Cinayeti ve İstihbarat Yalanları'' adlı kitabında emniyet mensupları Muhittin Zenit ve Ramazan Akyürek'e ''hakaret etmek'', ''adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs etmek'' ve ''haberleşmenin gizliliğini ihlal etmek'' suçlarından 3 aydan 8 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Duruşmayı takip eden Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin de Nedim Şener'e verdikleri desteğin, sadece kendi kurumlarında çalışan bir gazeteciye sahip çıkma değil, Türkiye'de basın özgürlüğüne sahip çıkmanın bir gereği olduğunu vurguladı. Ergin, ''Biz basın özgürlüğünü hayata geçirmek istediğimiz için bu dayanışmayı gösteriyoruz'' dedi.

 

Baykal, Nedim Şener'i aradı

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Hrant Dink cinayetiyle ilgili yazdığı bir kitaptan dolayı 28 yıl hapis istemiyle yargılanan Milliyet Gazetesi Muhabiri ve Yazar Nedim Şener'i arayarak, hakkındaki davadan dolayı duyduğu üzüntüyü dile getirdi, geçmiş olsun dileklerini iletti.