Gazetecilere TBMM kulisleri yasaklanıyor mu?
TBMM Başkanlık Divanı muhalefetin itirazlarına rağmen yeni yasama yılı için kısıtlamaları arttırdı.
Mahmut LıcalıTBMM Başkanlık Divanı, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yaptığı güvenlik planlamasını muhalefetin itirazlarına karşın aynen kabul etti. Plana göre, Meclis kulislerine milletvekillerinin danışmanları dahil hiçkimse giremeyecek. TBMM ana binasında turnikeli sistem kullanılacak. Ziyaretçi sayısına sınırlama getirilirken, bir yıl hapis cezası alanlara da TBMM’ye giriş yasağı uygulanacak.
yasağı uygulanacak. TBMM Başkanlık Divanı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun katıldığı dünkü toplantıda yeni yasama yılının başlamasıyla birlikte hayata geçecek güvenlik planı ele alındı. Başkanlık Divanı’nda tartışmalı düzenlemeleri de içeren uygulamaların yönetmelik değişikliği olarak değil, divan kararı olarak alınmasına CHP ve HDP itiraz etti. Başkanlık Divanı kararı olarak kabul edilen plana göre yeni dönemde Meclis yerleşkesinde alınacak önlemler şöyle:
Araçla girişe sınırlama: Yerleşkeye Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve bakanlık yapmış olanlar, siyasi partilerin vekil olmayan genel başkanları, genel başkan yardımcıları, milletvekilleri ve çekirdek aileleri, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri, Cumhurbaşkanlığı Özel Kalemi, bakan yardımcıları, müsteşarlar, müsteşar yardımcıları ve MGK Genel Sekreteri, önceki dönem milletvekilleri, kamu başdenetçisi, sayıştay dahil yüksek yargı başkanları ve üyeleri, kuvvet komutanları dışında araçla kimse giremeyecek.
Vekile özel geçiş sistemi: Milletvekilleri tanımlanan araçla veya şoförle geldiklerinde herhangi bir güvenlik kontrolü olmadan giriş yapabilecek. Vekiller kendi aracında iken veya başka bir araç içindeyken eşi ve çocukları hariç diğer misafirlere güvenlik kontrolünden geçtikten sonra giriş kartı verilecek.
Ana binaya turnike: TBMM ana binasında turnikeli sistem kurulacak. Vekiller giriş yapmak istediklerinde VIP turnikeyi kullanacak. Ziyaretçi ve görevli personel ise geçiş kartı aracılığıyla turnikeden geçecek. Personel ve ziyaretçiler için verilecek kartlar yenilenerek kopyalanamaz hale getirilecek.
Gazeteci ve personele ayrı kapı: TBMM’ye araçla gelen personel, milletvekili danışmanları, parlamento muhabir, kameraman ve fotoğrafçıları ile bu kişilerin birlikte getirdiği misafirler; Güvenlik kapı ile Çankaya kapı arasında mevcut alana açılacak ayrı bir kapıyla giriş yapacak. TBMM dışında ve içindeki otoparklardan hizmet binalarına ring seferleri konulacak. Gazeteciler araçlarını kendilerine tahsis edilen alana park ettikten sonra güvenlik kontrolünden geçerek yaya olarak yerleşkeye giriş yapabilecek.
Gazetecilere kulis yasağı: Kulislere milletvekilleri danışmanları dahil hiç kimse giremeyecek. Kulislerde bakanlara yalnızca bir koruma bir danışman eşlik edebilecek.
‘Geçmişte uygulanmadı’
TBMM İdare Amiri Salim Uslu ise Başkanlık Divanı’nda alınan gazetecilere kulis yasağı ile ilgili kararın, “Bu karar gazetecilerin kulise giremeyeceği anlamına gelmez. Geçmişte de bu tür kararlar alındı ancak hiçbir zaman uygulanmadı” dedi
Toplantıda SİHA tartışması
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun sunumu sırasında TBMM’de güvenliğin sağlanması için droneların kullanılacağını söylemesinin ardından HDP’li TBMM Başkanvekili Pervin Buldan, “Dronlara karşıyım. İnsanları öldürüyor” diye tepki gösterdi. Bakan Soylu, Hakkari’de öldürülenlerin terörist olduğunu savundu.
Türbanlı kavasa vize
Toplantısında TBMM Personeli Giyecek Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle Tutanak Hizmetleri Başkanlığı ile Genel Kurul’da vekillerin ihtiyaçlarını karşılayan kavaslara yapılacak giyecek yardımına “başörtüsü, fular ve kravat” eklendi. Böylece TBMM Genel Kurulu’nda görev yapan kadın kavasların türban takmalarının önü açıldı.