Gazetecilere burslu dil eğitimi
Medya mensuplarına yurtiçi ve yurtdışında burslu İngilizce dil eğitimi verilecek. Gazetecilerden gelen yoğun talep üzerine dil kursuna ilişkin kriterlerdeki '5 yıldır çalışıyor olmak' kriteri kaldırıldı. Burs başvuru süresi de 9 Mart 2009 Pazartesi günü mesai saati bitimine kadar uzatıldı.
cumhuriyet.com.trYerel ve yaygın medyada çalışan gazetecilerin lisan bilgilerinin geliştirilmesi ile mesleki bilgi ve tecrübelerinin artırılmasını sağlamak amacıyla Tanıtma Fonu ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) desteğinde Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) ile TOBB - Türkiye Medya ve İletişim Meclisi, ''Yerel ve Yaygın Medya Mensupları'' için yurtiçi ve yurtdışında İngilizce kursları düzenleyecek.
Seçimler sınavla olacak
Kurstan yararlanacak adaylar, Ankara Üniversitesi TÖMER-Türkçe ve Yabancı Dil Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından (merkezde ve şubesi bulunan illerde) yapılacak ön seviye tespit sınavı sonucunda Komisyon tarafından seçilecek. Komisyonun belirleyeceği 50 yerel ve 50 yaygın medya mensubu önce yurtiçinde 3 ay İngilizce dil eğitimine tabi tutulacak. Bu eğitim sürecinde başarılı olanlardan 10 yerel medya mensubu ile 10 yaygın medya mensubu, Türkiye'nin Londra ve Washington Büyükelçilikleri Basın Müşavirlikleri'nin bulundukları ABD ve İngiltere'ye dil eğitimi için 3 ay süreyle gönderilecek. TÖMER'de gerçekleştirilerek üç aylık yurtiçi kursu ise bu yılın Nisan ayında başlayacak.
Basın mensuplarına yönelik yurtdışında bulundukları ülkenin kitle iletişim araçlarını ziyaret etme veya bu kuruluşlarda staj imkanları da araştırılacak.
Eğitim ve masraflar ücretsiz
Yurtiçi eğitimlere katılacak 50 yerel ve 50 yaygın medya mensubu ile yurtdışı eğitimlere katılacak 10 yerel ve 10 yaygın medya mensubunun, bir defaya mahsus gidiş-geliş masrafları, eğitim görecekleri kurumların ücretleri, eğitimleriyle ilgili kitap giderleri ve eğitimleri süresince konaklama, yeme içme ve cep harçlıklarını kapsayan iaşe giderleri de burs kapsamında karşılanacak.
'5 yıl çalışıyor olmak' şartı kaldırıldı
Dil kursuna ilişkin kriterlerde gazetecilerden gelen yoğun talep üzerine değişiklik yapıldı. Yapılan değişiklikle, kriterler arasında yer alan medya kuruluşlarında 5953 sayılı kanun kapsamında ''5 yıl çalışıyor olmak'' şartı, ''5953 sayılı kanunun kapsamında çalışıyor olmak'', 35 yaş sınırı ise ''40 yaşından gün almamış olmak'' şeklinde değiştirildi.
Başvuru süresi uzatıldı
Burs başvuru süresi ise 9 Mart 2009 Pazartesi günü mesai saati bitimine kadar uzatıldı. Bilindiği gibi başvurular 13 Şubat Cuma günü sona ermişti.
Adaylarda aranan kriterler
Burstan yararlanmak isteyen gazetecilerde aranan kriterler arasında basın kartı sahibi olmaları ve çalıştıkları kurumlardan izin almış olmaları da yer alıyor. Erkek adayların askerliğini yapmış veya tecil ettirmiş olmaları gerekiyor.
Adayların, en az iki yıllık yüksek öğretim (önlisans veya meslek yüksek okulu) veya denkliği Milli Eğitim Bakanlığı'nca kabul edilmiş bir eğitim kurumunu bitirmiş olmaları (Eğitimin iletişimle ilgili olması tercih nedeni olacak) gerekecek.
Adaylardan istenen belgeler
Adaylardan başvuru formu ile birlikte basın kartının ön ve arka yüzünün fotokopisi, 6 adet vesikalık fotoğraf (fotoğrafların ön cepheden, son 6 ayda çektirilmiş olması gerekiyor), adayların halen bir medya kuruluşunda çalıştıklarını ve kurs süresince izinli olduklarını gösterir kaşeli ve imzalı belge, adli sicil kayıt belgesi, askerlik terhis veya tecil belgesi, varsa İngilizce bildiğini gösteren belge, mezun olduğu okul diploması veya çıkış belgesinin fotokopisi (kesin kayıt sırasında noter tasdikli sureti) istenecek.
Diğer kurallar
Yurtiçi (TÖMER'de) ve yurtdışı eğitime katılacak yerel ve yaygın medya mensupları, oluşturulacak bir komisyon marifetiyle seçilecek. Komisyon, temel lisan barajını aşan yerel ve yaygın medya mensupları arasından seçim yapacak ve gerekli görmesi halinde başvuranları mülakata çağrılabilecek. Kurslara katılması uygun görülen basın mensuplarına BYEGM tarafından bildirimde bulunulacak.
Kurslara katılmaya hak kazanıp da, kurs başlamadan bu haklarından vazgeçmek isteyenlerin durumlarını BYEGM'ye bir dilekçeyle bildirmeleri zorunlu olacak. Bu kişilerin yerine yedek listedeki adaylar başarı sırasına göre çağrılacak. Kurslara devam etmek zorunluluğu bulunacak. Kur sonlarında yapılacak sınavlarda başarısız olanların ise kursla ilişiği kesilecek. Yurtiçindeki kurslarda TÖMER'in, yurtdışında ise ilgili kurumun eğitim öğretim sınav yönetmeliğindeki kriterleri uygulanacak.
Ayrıca, kursa başladıktan sonra mazeretsiz olarak kursu terk edenler ile devamsızlık sebebiyle kursla ilişiği kesilenlerden yapılan tüm masraflar tahsil edilecek. Yurtdışına gönderilen kursiyerlerin, Türkiye'ye döndükten sonra bir ay içerisinde, izlenim ve çalışmalarını raporlandırarak BYEGM'ye sunmaları gerekecek.
Başvuru adresi
Başvurular, BYEGM'nin ''Ceyhun Atıf Kansu Cad. No: 122 Balgat 06520 ANKARA'' adresine postayla veya şahsen yapılması gerekiyor. Bu tarihten sonra yapılacak başvurular ile postadaki gecikmeler ise kabul edilmeyecek. Konuyla ilgili BYEGM ile byd@byegm.gov.tr adresinden elektronik ortamda yazışılabilecek ve 0 (312) 583 62 07- 583 62 10 nolu telefonlardan da bilgi alınabilecek.