"Gazeteciler hakkında 5 bin soruşturma var"
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Orhan Erinç, Türkiye'de gazeteciler hakkında 5 bin kadar soruşturma olduğunu öğrendiklerini belirterek, ''Gazeteciler hakkında soruşturma ve kovuşturma açılmasının en yüksek seviyelere ulaştığı bir dönemden geçiyoruz'' dedi.
cumhuriyet.com.trNevşehir'in Ürgüp ilçesi Mustafapaşa beldesindeki Kapadokya Meslek Yüksek Okulunda, 44 ilden gelen gazeteciler cemiyeti başkanlarının katılımıyla yapılan Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) 29. Başkanlar Konseyi toplantısında konuşan Orhan Erinç, hakkında soruşturma ve kovuşturma açılan gazeteci sayısının yüksek olmasından yakındı.
Yaklaşık 5 bin gazeteci hakkında soruşturma olduğuna dikkati çeken Erinç, şunları kaydetti:
''Gazeteciler hakkında soruşturma ve kovuşturma açılmasının en yüksek seviyelere ulaştığı bir dönemden geçiyoruz. Sayın Adalet Bakanı, İstanbul'da örgüt temsilcileri, yaygın basının yöneticileri ile bir araya geldi. Verdiği rakamlardan gördük ki 5 bin kadar soruşturma var. Bunların bir kısmı takipsizlik ile sonuçlanmış. Şunu hatırlatmak istiyorum. Türk Ceza Yasası yapılırken biz 26 maddeye karşı çıkmıştık ve suç tanımlarının yoruma açık olduğundan söz etmiştik. O zaman da bize demişlerdi ki 'Uygulamayı görelim, sonra değişiklik yapmak gerekiyorsa yaparız' denildi ama daha o günden bu günleri görmüştük.''
İnternet haberciliğine de dikkati çeken Erinç, bazı suçların yeniden tanımlanmasının gündeme geldiğini, bu nedenle toplantıdan sonra bu konuda çalışacak bir komisyon kurulmasının kararlaştırıldığını belirtti.
Erinç, ''Şimdi bu toplantı sonunda bir komisyon kurulması kararlaştırıldı. Özellikle 'Yargıyı Etkileme' maddesi başta olmak üzere, internet ile ilgili suçlar gibi suçların yeniden tanımlanması gündeme gelmiş bulunuyor. Tabii şu da bir gerçek ki internet herkese açık olarak Türkiye'de bir giyotine dönüşme tehlikesi ile karşı karşıya. Ne yazık ki o konuda da bir yasal düzenleme yapma olanağı bulunamıyor. Hem internet gazeteciliği yapan meslektaşlarımız zaman zaman kendileri ile ilgili olmayan kötüye kullanımdan zararlı duruma düşüyorlar. Bu toplantılarda meslek olguları tartışılırken, bu sorunların çözümü için de ortak çabanın gerekli olduğunu düşünüyoruz'' diye konuştu.