'Gayret edelim de tamamını değiştirelim'
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 12 Eylülde yapılacak referandumda ''evet'' denilmesi durumunda Anayasa'nın değişeceğini belirterek, ''1982'den beri artık bizim utandığımız bir konuyu düzeltmeye çalışıyoruz'' dedi.
cumhuriyet.com.trDevlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Kastamonu'nun Tosya ilçesinde Meraş-i Abburrahman Paşa Cami'sinde cuma namazını kıldı. Namazın ardından Cami bahçesinde Pakistanlılara yardım amaçlı kurulan masaya yardımda bulunan Arınç, Pakistan'a herkesin koşa koşa yardım ettiğini, Türkiye'nin de topladığı yardımların bölgeye ulaştığını belirtti. Pakistan'ın yaşadığı selin kötü etkilerinden en kısa sürede kurtulması temennisinde bulunan Arınç, ''Umarım Ramazanı huzur içerisinde geçirirler. Pakistan bizim kardeşimiz, tarih boyunca iki millet birbirine yardım etti. Pakistan'a yardım Türk milletine yardım gibidir'' dedi. Ardından Cumhuriyet Meydanı'nda halka seslenen Arınç, 35 yıldır siyasetle uğraştığını, halkla temasın gıdaları olduğunu anlattı. Türkiye'nin cennet bir vatan, 70 milyon nüfusun da kardeş olduğunu ifade eden Arınç, Türkiye'yi karış karış gezerek, vatandaşların sorunlarını dinlediklerini kaydetti.
Anayasa değişiklik paketiyle ilgili Anadolu'nun çeşitli kentlerini gezerek halkı aydınlattıklarını bildiren Arınç, söz konusu değişiklik paketinin TBMM'den 336 oyla kabul edildiğini, ardından paketin Anayasa Mahkemesi'ne götürüldüğünü hatırlattı. Arınç, bundan sonra sözün artık millete ait olduğunu ve sandığın halkın önüne geldiğini belirterek, 12 Eylülde halkın bir tercihte bulunacağını söyledi. Anayasa değişikliği ile ilgili paketteki 26 maddenin Türkiye'nin ve halkın faydasına olduğuna inandığını vurgulayan Arınç, ''Bu Anayasa değişikliği gerçekleşirse memleket için iyi olacak. Biz iyi görüyoruz, siz de iyi görüyorsanız 'Evet' deyin. Yok, benim söylediklerime itibar etmiyorsanız isterseniz 'Hayır' oyu kullanın. Bu değişiklik kötüdür, çirkindir diyorsanız 'Hayır'ı kullanın'' diye konuştu.
Arınç, Anayasa değişikliği ile ilgili paket için ana muhalefet partisi CHP'nin ''illa da hayır'' dediğini ve paketin TBMM'deki oylaması sırasında milletvekillerinin oylamaya dahi gelmediğini anımsattı. Bu değişiklikle sandığı milletin önüne getirdiklerini çünkü demokrasilerde sandık ve milletin iradesinin önemli olduğuna dikkati çeken Arınç, halk oylamasının seçimlerden farklı bir şey olduğunu kaydetti. Arınç, konuşmasında şunları dile getirdi: ''Evet', derseniz Anayasa değişmiş olacak. 1982'den beri artık bizim utandığımız bir konuyu düzeltmeye çalışıyoruz. Madem ki egemenlik milletin, bu ülkede artık insanlarımız sivil anayasalarını parlamento da yapmalıdır. 1960'dan beri darbecilerin yaptığı anayasalarla yönetiliyoruz. 1960, Adnan Menderes ve arkadaşlarına karşı yapıldı. Adnan Menderes ve 3 arkadaşı şehit edildi. Bu alandakilerin Menderes'i rahmetle andığını biliyorum. 1980'de de başkaları darbe yaptı. Kendilerinden önceki Anayasayı beğenmediler. 1982 Anayasası'na da kendilerini koruyacak maddeler bıraktılar. 27 Mayıstan günümüze kadar Türkiye'de darbecilerin anayasası yürürlükte kalmış. Zaman zaman müdahaleler olmuş, muhtıralar olmuş ama artık 2010'dayız. Türkiye, çağdaşlaşıyor. AB yolunda ilerliyor.'' 1982 Anayasası'nın bugüne kadar 17 defa değiştirildiğini anımsatan Arınç, ''Yani bu Anayasanın bir çoğu değişmiş. Biraz daha gayret edelim de tamamını değiştirelim diyoruz'' dedi.
Arınç, halkın iradesinden kimsenin korkmaması gerektiğini belirterek, AKP olarak milletin iradesine güvendiklerini söyledi. 1999'da yapılan seçimlere de değinen Arınç, o dönem DSP, MHP ve Anavatan partisi'nin bir koalisyon hükümeti kurduğunu hatırlatarak, ancak ülkenin iyi yönetilemediğini, halkın ekonomik sıkıntılar çektiğini kaydetti. Böyle bir ortamda seçime gidildiğini ve 2002'de henüz bir yaşında olan AKP'nin tek başına halkın gücüyle iktidara geldiğini belirten Arınç, bu süreçte de AKP'nin önüne sayısız engeller çıkarıldığını ancak halkın son kararı verdiğini ifade etti.
Arınç, 2002'deki seçimlerde en büyük desteği halktan aldıklarını belirterek, bundan sonraki belediye ve genel seçimlerde de AKP'nin halkın desteğiyle seçimleri tekrar kazanarak, iktidara geldiğini söyledi. 2007'deki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de partilerinin önüne engeller çıkarıldığını, birilerinin konuşturulduğunu, gece yarıları muhtıralar bırakıldığına vurgu yapan Arınç, ''Şeytanın bile aklına gelmeyecek bir şekilde 367 konusunu gündeme getirdiler. Anayasa Mahkemesine götürdüler ve cumhurbaşkanlığı seçimlerini kilitlediler. Ancak sonunda millet, Gül gibi bir Cumhurbaşkanı kazandı'' diye konuştu.
2009 seçimlerinde de ''AK Parti kazanmasın'' diye diğer partilerin seçim bölgelerinde iş birliği yaptığını söyleyen Arınç, şunları kaydetti: ''Bu seçimlerde de yüzde 40'ın üzerinde oy aldık. Belediyelerin büyük çoğunluğunu kazandık. Kırkpınar pehlivanları gibi sırtımız yere gelmedi. Çünkü doğruyuz, dürüstüz, çalışıyoruz, yolsuzluklarla, yoksulluklarla, yasaklarla mücadele ediyoruz, Anadolu insanını kucaklıyoruz, milletin tarihi ve kültürüne saygılıyız, halkta bize destek veriyor. Biz hizmet yapmaya devam edeceğiz. İbadet aşkıyla çalışıyoruz. Millete efendilik değil, millete hizmetkarlık arzusuyla çalışıyoruz. Bu hizmetten geri kalırsak, siz de bize oy vermezsiniz.''
Arınç, Türkiye'nin çok güzel bir ülke olduğunu ancak, bugüne kadar geri kaldığını anlatarak, Türkiye'nin olması gereken yerde bulunmadığını söyledi. ''Çünkü şimdiye kadar birileri koalisyonda daha fazla ne kadar bakanlık alırım diye düşünmüş, halk fakirleşmiş ama birileri sürekli zenginleşmiş'' diyen Arınç, Türkiye'nin son yıllarda hızla geliştiğini anlattı.
Türkiye'nin her yerinde bölünmüş yolların yapıldığını, Yüksek Hızlı Trenlerin çalışmaya başladığını dile getiren Arınç, enerji, tarım, sağlık, doğalgaz hizmetlerinde büyük bir gelişme yaşandığını ifade etti. Eğitim alanında binlerce derslik yaptıklarını, sınıflardaki öğrenci sayısının düştüğünü ifade eden Arınç, bu hizmetleri halk için yaptıklarını anlattı.
Arınç, şunları söyledi: ''Biz, bu hizmetler sayesinde buralara geldik. Son 60 yıl, 100 yıldan bu yana Türkiye dışarda itibarını ve gücünü kaybetmişti. Sözü dinlenmez olmuştu. Türkiye diye bir ülkeden haberi bile olmayanlar vardı. Hiç kimse bizi bilmiyordu. Türkiye'nin cumhurbaşkanı, başbakanı kim bilmiyorlardı. Çünkü, cumhurbaşkanlığı moda olmuştu. Emekli genelkurmay başkanları cumhurbaşkanı olmak için sıraya giriyordu. Darbeci cumhurbaşkanlarını bu ülkede yaşattık. 12 Eylül ve 27 Mayıs, siyasi ve demokrasi hayatımızı mahveden, alçakça darbelerdir. Bunların bu ülkeye yararı olmadı, zararı oldu. Şimdi Türkiye, AK Parti ile bilinen ve ne diyeceği merak edilen bir ülke oldu. Çünkü, bu ülkede, bu hükümetin başında zalime karşı hakikati söyleyen bir başbakan var. ABD Başkanı Barack Obama'ya karşı da Şimon Peres'e ve diğerlerine karşı da 'yanlış yapıyorsunuz, haksızlık yapıyorsunuz, Filistin'de, Gazze'de masum Müslümanları öldürüyorsunuz' diyen bir başbakan var. Başı dik, alnı açık bir başbakanımız var. Dünyanın neresinde Türkiye söz konusu olduğunda kendi bayrağının yanında Türk bayrağını taşıyan insanlar var.'' Türkiye'nin büyüme hızının yüzde 11'lerde olduğunu, Avrupa ülkelerinin maaşları bile ödeyemezken Türkiye'nin reel sektöre ciddi bir katkıda bulunduğunu söyleyen Arınç, yüzde 14 civarında olan işsizlik oranını da yüzde 11'e indirdiklerini söyledi.