Gangnam Style, Koreceye ilgiyi artırdı
Son dönemlerde Uzak Doğu dilleri arasında yer alan Koreceye ilginin hızla artığı bildirildi.
cumhuriyet.com.trAnkara Üniversitesi (AÜ) bünyesindeki Türkçe ve Yabancı Dil Araştırma ve Uygulama Merkezi (TÖMER) Başkanı Doç. Dr. Ertan Gökmen, yaptığı açıklamada, merkezde şu anda aktif olarak 16 dilde eğitim verildiğini söyledi.
Uzak Doğu dillerinden Korece öğrenmek isteyenlerin sayısının son dönemlerde önemli oranda arttığını dile getiren Gökmen, ''İnsanların çılgın gibi peşine düştüğü Gangnam Style'dan sonra ise bu ilgi zirveye ulaştı. Şarkı ilk çıktığında bana mail atıp, sözlerini soruyorlardı. Kore dizileri de revaçta. İzleyenler, anlamadıkları şeyleri de maille soruyorlar'' dedi.
Ankara, İzmir ile İstanbul şubelerinde TÖMER bünyesinde faaliyetlerini sürdüren SEJONG Enstitüsü ile kültür merkezine Korece eğitimi için çok sayıda başvuru yapıldığını, ayrıca 6 şehirdeki şubelerine TÖMER bünyesinde Korece kursu açılması için yoğun talep geldiğini ifade eden Gökmen, şöyle devam etti:
''Koreliler bize yeterli öğretim üyesi desteği verse, tüm şubelerimizde Korece eğitimi açsak, şu anda hepsini dolduracak talep var. Önce de vardı bu ilgi ama Gangnam Style daha da arttı. Bu bakımdan PSY'e dünyada Korece öğretimine büyük katkı yaptığını söylemek isterim.
Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi'ndeki Kore dili bölümü çok yüksek puanlarla öğrenci almaya başladı. Geçtiğimiz yıl yabancı dil puanlarında 6. sıradaydı, bu yıl 2. sıraya çıktı. Tahminim önümüzdeki yıl birinci sıraya yükselecek. ÖSYM'nin verilerine göre, Kore dili, üniversiteye giren adayların yüzde 80-85 civarının birinci tercihi, hatta bunların 60-70'inin tek tercihi.''
''Sadece Türkiye'de değil dünyada da Osmanlıca'ya ilgi var''
Osmanlıca, Arapça ve Farsçaya da son 3 yılda ilginin arttığını belirten Gökmen, yeni başladıkları Osmanlıca kurslarına beklediklerinden daha fazla ilgi gösterildiğini ifade etti.
Özellikle Osmanlı arşivlerinin deşifre edilmesi ve Latin alfabesine çevrilmesi çalışmaları nedeniyle başvurular olduğununa işaret eden Gökmen, bazı devlet dairelerinden de Osmanlıca için başvurular geldiğini, bunlar üzerinde de çalıştıklarını söyledi.
Sadece Türkiye'de değil dünyada da Osmanlıcaya ilginin son dönemlerde hızla arttığını dile getiren Gökmen, şunları kaydetti:
''Aslında Osmanlıcaya gereken değer şimdi verilmeye başlandı. İngiliz ve Amerika arşivlerinde Osmanlılarla ilgili tutulan belgelere ayrı bir merak var. Özellikle Amerika'da Osmanlıca bilenlerin yaptığı çalışmalar dikkatle izleniyor. Osmanlıca bilen tarihçiler, Uzak Doğu'da da itibarlı görülüyor. Oysa bizde Osmanlı arşivleri iyi çalışılmamış ve hep göz ardı edilmiş.''
Suriyelilere Türkçe öğretmek için hazırız
Ankara'daki Suriyelilere Türkçe öğretmek için de gerekli hazırlıkları yaptıklarının vurgulayan Gökmen, bu konuda kendilerine başvurulması halinde talepleri karşılayabileceklerini kaydetti.