Galatasaray'a Türk Telekom Arena ile ilgili kötü haber
Türk Telekom Arena Stadı'nın gelirlerinin devri kararı hükümsüz bulundu.
cumhuriyet.com.trTürk Telekom Arena Stadı’nın gelirlerinin Galatasaray Sportif A.Ş’den Galatasaray Spor Kulübü’ne aktarılmasına, daha sonra tekrar Sportif A.Ş’ye satılmasına ilişkin davada, bilirkişi raporu mahkemeye ulaştı. Raporda hisse sahipleri ile Galatasaray Spor A.Ş’yi zarara sokacak şekilde işlemler yapıldığı belirtilerek, bu konudaki yönetim kurulu kararlarının geçersiz ve hükümsüz sayılması gerektiği görüşü yer aldı.
Milliyet'in haberine göre; Galatasaray Spor A.Ş, 2012’de stadyum gelirlerinin yüzde 90’ını Galatasaray Spor A.Ş’nin hakim ortağı olan Galalataray Spor Kulübü’ne devretmişti. Daha sonra bu haklar, 442 trilyona Galatasaray Spor A.Ş’ya geri satılmış, böylece Galatasaray Spor A.Ş, Galatasaray Spor Kulübü’ne 443 milyon borçlanmıştı.
Daha sonra 24 Aralık 2012’de 13 ayrı hisse sahibi, şirketin, futbol kulübünün ve küçük tasarruf sahiplerinin zarara uğratıldığını savunarak Galatasaray aleyhine İstanbul 44. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne dava açmıştı. Davacılar, yüzde 90’ı kulübe, yüzde 10’u şirkete olacak şekilde yapılan “stat gelir paylaşım protokolü”nün ve daha sonra bu protokol gereği paylaşımda Galatasaray Spor Kulübü’nün payına düşen yüzde 90 payın tekrar şirkete 443 milyon liraya geri satışının ve 30 Kasım 2012 tarihli Yönetim ve Denetim Kurulu’nun ibra (aklanma) kararlarının iptalini istemişti.
‘İşlemler hükümsüz’
44. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde 2 yıldır devam eden davada son olarak mahkeme dosyayı bilirkişiye havale etmişti. Üç kişilik bilirkişi heyeti dosyayı inceledi ve davacıların haklı olduğu yönünde rapor hazırladı. Bilirkişiler, dava konusu olan beş yönetim kurulu kararının hükümsüz ve geçersiz olduğu yönünde görüş bildirdi. Mahkemeye ulaşan raporun sonuç bölümünde şu ifadeler yer aldı:
‘Zarara uğrattılar’
“Anılan kararların (işlemlerin) birlikte değerlendirildiğinde, tek yanlı olarak hakim ortak Galatasaray Spor Kulübü yararına; pay sahipleri ve şirketi zarara sokacak ve pay oranlarını küçültecek mahiyette, eşit işlem ilkesine ve örtülü kazanç aktarım yasağına aykırı olduğu yönünde ciddi emareler taşıdığı, bu bakımdan söz konusu işlemlerin batıl (kesin hükümsüz) addedilebileceği, genel kurulun ibra kararı yönünden Sermaye Piyasası mevzuatı çerçevesinde şirketi zarara uğratan yöneticilere kurul kararı dolayısıyla rücu edilmesi söz konusu olduğundan ibranın emredici hükümlere aykırı ve hukuken mümkün olmadığından iptali kabil olduğu sonuç ve kanaatine varılmıştır.”
İŞTE HÜKÜMSÜZ OLDUĞU BELİRTİLEN KARARLAR
- 21 Aralık 2012 tarihli 162 nolu yönetim kurulu toplantısında alınan VIP konuk ve Batı 3 loca pazarlama hakları ile Batı 4 loca pazarlama haklarının dahil edilmesine ilişkin 11 Ocak 2012 tarihli yönetim kurulu kararı.
- 11 Ocak 2012 tarihli loca VIP koltuk ve kombine bilet satışlarından elde edilen gelirlerin yüzde 10’unun Futbol A.Ş’ye ve yüzde 90’nın ise kulübe; günlük maç hasılatlarının tamamının ise Futbol A.Ş’ye kalmasına ilişkin mutabakat kararına ilişkin yönetim kurulu kararı.
- 9 Şubat 2012 tarihli VIP koltuk ve Batı 3-4 loca pazarlama hakları ve gelirlerinin kulüpten devralınmasına ilişkin yönetim kurulu kararı.
-19 Nisan 2012 tarihli Türk Telekom Arena Stadı’nın 2014-2030 yılları arası Doğu 1, Doğu 4, Batı 1, Batı 4, Pegasus Kuzey-Güney, bölümlerinde yer alan kombine koltuklar ile Güney 3, Kuzeydoğu 3, Kuzeybatı 3, Güneydoğu 3, Güneybatı 3, Kuzeydoğu 4, Doğu 3, Doğu 4 bölümlerinde yer alan locaların pazarlama hakları ve gelirlerinin belirlenen bedel üzerinden devir alınmasına dair yönetim kurulu kararının 26 Nisan 2012 tarihli değerlendirme raporunun aynen onaylanmasına ilişkin karar ile 9 Şubat 2012 tarihli ve 24 nolu yönetim kurulu kararı.
- Davalı tarafça belgeler ibraz edildiğinde stat gelirlerinin 15 yıllığına 442 milyon 907 bin 750 liraya devir alınmasına ilişkin alınan yönetim kurulu kararı ve stat gelirlerinin yüzde 90’a yüzde 10 oranında paylaşımına ilişkin alınan yönetim kurulu kararı.
‘Hukuksuz kararlar’
Davayı açan avukat Kamil Ata ise bilirkişi raporuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Galatasaray Sportif A.Ş üzerinden küçük yatırımcının zararına yapılan işlemler için iki yıldır sürdürdüğümüz hukuk mücadelesinde gelinen noktada haklılığımız tespit edilmiştir. Müvekkillerim birikimlerini G.Saray adına ve markasına yatırmıştır. 2012 yılında şirket ve Dernek yönetiminin peş peşe aldığı hukuksuz kararlar ile zarar görmüşlerdir. Mahkeme bilirkişi raporuna uyarsa bugüne kadar Galatasaray Sportif A.Ş’den Galatasaray Spor Kulübü Derneği’ne haksız olarak aktarılan stat gelirlerinin faiziyle iadesi gerekecektir. Bu kararları alanların da hukuki ve cezai sorumlulukları gündeme gelecektir.”