Galataport sil baştan...

Murat Tabanlıoğlu müzeye dönüşecek Antrepo 5'le birlikte "şimdi yeniden düşünmek lazım" diyor.

cumhuriyet.com.tr

İstanbul Modern’e komşu Antrepo 5’in çağdaş bir resim heykel müzesine dönüşeceğini duyurmamızın ardından çok tartışılan Galataport Projesi de yeniden gündeme geldi. Antrepo binalarının da yer aldığı geniş bir alanı kapsayan Galataport Projesi’nde müzenin akıbeti, müzenin varlığının projeye nasıl etki edeceği akla gelen ilk sorulardan. Müzeyle gündeme gelen bu soruları Galataport Projesi’nin mimarı Murat Tabanlıoğlu’na yönelttik.

- Galataport Projesi ne zaman başlayacak?


Süreç AKM gibi işliyor... Hükümetin kararını bekliyoruz.

- İstanbul Modern’e komşu antrepolardan biri müze oluyor? Bu durum projeyi nasıl etkiler?


İstanbul Modern master planın bir parçasıydı, şimdi ikinci bir müze daha geliyor. Müze olmasına karşı değilim ama önce master plan yeniden gündeme gelmeli sonra bu karar verilmeliydi. Bu tutum ileride altyapısal yanlışlıklara yol açabilir.

- Galataport hayata geçirildiğinde Antrepo 5 müze olarak kalacak mı?


Proje devam edecekse Antrepo 5 tabii ki müze olarak kalabilir ancak binayı müstakil düşünmek doğru değil. İki bina komşu olacak, peki üçüncü bina, dördüncü bina ne olacak? Bunların hepsi beraber düşünülmeli. İstanbul Modern’in bulunduğu alanda meydanın bir kısmı otopark olarak kullanılıyor, projede meydanın sergiler vs. için kullanılmasını, otoparkın da yerin altında olmasını planlamıştık. Şimdi hepsinin yeniden düşünülmesi gerek.

- Galataport Projesi’nin 10 yıllık mazisi var. Sizce uygulanma ihtimali kaldı mı?

Bilemiyorum. İstanbul Modern’in anlaşması sürüyor. Yeni müzeyle de yeni bir hareket alanı oluşacak. Antrepoları kapsayan bölümün tekrar gündeme getirilerek planlanması lazım, yoksa kullanım açısından problemler çıkabilir.

- Bu tarihi bölge, müzeler ve sanat galerileriyle de “sanatsal” bir kimlik edindi. Peki Galataport’un temasında sanat ne kadar baskın olacak?

Bölgenin iki ana ağırlık noktası artık iki müze. Ne takviye etmek lazım, onu düşünmek gerek. Burası tamamen devletin yaptığı bir yer olsaydı fizibilite çalışmaları farklı olurdu ama devlet özelleştirip para kazanmayı bekliyorsa sanat - ticaret dengesi iyi kurulmalı.